Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan podľahol Berdychovi v dvoch setoch. Nemal som nárok, priznal

Slovenský tenista Martin Kližan si nezahrá vo finále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 China Open na tvrdom povrchu v čínskom Pekingu. Po vyradení svetovej dvojky Rafaela Nadala sa kvalifikant už nepostaral o ďalšie veľké prekvapenie a v sobotňajšom druhom semifinálovom stretnutí prehral s Čechom Tomášom Berdychom nasadeným ako tretím za 82 minút 4:6, 1:6.

04.10.2014 15:13 , aktualizované: 16:58
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan odvracia loptičku v súboji s Tomášom Berdychom.
debata

Súperom 29-ročného Berdycha vo finále bude v nedeľu svetová jednotka, Srb Novak Djokovič. Ten si poradil v prvom semifinále s Britom Andy Murraym 6:3, 6:4.

Berdych dominoval vo víťazných úderoch 24:12 a premenil 3 z 9 brejkových príležitostí. Kližan svoju jedinú možnosť na brejk nevyužil. Podstatný rozdiel bol aj v počte nevynútených chýb – z pohľadu Čecha 17:26. Dvadsaťpäťročný Kližan prehral s o štyri roky starším finalistom Wimbledonu 2010 aj štvrtý vzájomný duel. Najbližšie k víťazstvu proti tomuto súperovi bol tohto roku na US Open v New Yorku, kde v 2. kole podľahol tesne v piatich setoch. Kližanova bilancia proti hráčom z Top 10 svetového rebríčka je momentálne 3 víťazstvá – 7 prehier.

„Od začiatku som sa trápil s podaním. Po včerajšom zápase s Nadalom ma bolelo rameno, nestihol som sa dať dokopy natoľko, aby som bol stopercentne pripravený. Moje gemy na podaní boli tesné a súperove jednoznačnejšie. Za stavu 3:3 v prvom sete som mal brejkbal, ktorý som nevyužil. Bola to prvá a posledná šanca, ktorú mi dal súper. ‚Berďo‘ hral neskutočne, nemal som nárok. V druhom sete som od neho dostal na frak. Som sklamaný, ale mal som dosť málo času, aby som sa pripravil na tento zápas. Navyše, súper mal ľahšie štvrťfinále ako ja proti Nadalovi,“ zhodnotil Martin Kližan.

zväčšiť Martin Kližan sa v Pekingu o ďalšiu senzáciu... Foto: SITA/AP, Vincent Thian
Martin Kližan Martin Kližan sa v Pekingu o ďalšiu senzáciu nepostaral.

Slovenský tenista sa vyjadril aj k situácii za stavu 1:1 v prvom sete, keď si zranil nohu, ale po krátkej prestávke pokračoval v zápase. „Padol som na zem počas výmeny, asi som si to narazil alebo aj niečo podvrtol. Bolelo ma to. Mám to trochu opuchnuté. Uvidíme, čo z toho bude, ale dúfam, že nič vážne. Po tomto turnaji idem do Šanghaja, kde hrám v 1. kole s kvalifikantom,“ dodal Kližan.

Zverenec Martina Damma Kližan v Pekingu získal 200 bodov do rebríčka a prémiu 129 000 USD. Zo súčasného 56. miesta v počítačovom poradí sa posunie na 41. priečku, dosiaľ najvyššie bol na 26. mieste. Na začiatku tejto sezóny mu patrila 108. pozícia.

V čínskej metropole vyhral Kližan päť zápasov vrátane dvoch v kvalifikácii. Pritom v 1. eliminačnom kole mal namále, keď proti neznámemu Číňanovi Sin Kaiovi (vtedy 944. v rebríčku) prehrával 4:6, 1:5 a odvrátil štyri mečbaly. Aj na základe výborných výkonov v Pekingu si vybojoval právo štartu v hlavnej súťaži na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Rolex v Šanghaji, na ktorý dostal tzv. špeciálnu výnimku.

ATP World Tour 500 China Open v Pekingu:

Dvojhra – semifinále:
Tomáš Berdych (ČR-3) – Martin Kližan (SR) 6:4, 6:1 za 82 minút
Novak Djokovič (Srb.-1) – Andy Murray (V. Brit.-6) 6:3, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Tomáš Berdych