Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Nadala si trúfam. Stačí vyhrať poslednú loptičku

Po vydarenom vstupe do sezóny si priešiel viacerými zraneniami, ktoré ho na mesiace vyradili z trénigového rytmu.

03.10.2014 07:00
Martin Kližan Foto:
Martin Kližan.
debata

Slovenský tenista Martin Kližan je však opäť fit a vo forme. Na turnaji v Pekingu s dotáciou 3,7-milióna amerických dolárov je už vo štvrťfinále, v ktorom vyzve Rafaela Nadala.

„Momentálne prežívam veľký herný progres. Zlepšil som sa na podaní i v hre od základnej čiary. Ak budem naďalej tvrdo pracovať, úspechy sa dostavia,“ verí 25-ročný Bratislavčan, ktorý si poradil s trinástym hráčom sveta Ernestsom Gulbisom. Lotyš duel po prehratom prvom sete skrečoval.

Aký priebeh mal zápas s Gulbisom?
Začal som veľmi zle. Hneď pri svojom prvom podaní som prehrával 0:40. Získal som však päť loptičiek v rade a nepovolil som Gulbisovi brejk. To bol zrejme najdôležitejší moment duelu. Súper od tej chvíle vedel, že som odhodlaný zvíťaziť, čo poznačilo jeho psychiku.

Nakoľko ovplyvnilo duel Lotyšovo zranenie?
Zo začiatku sa na Gulbisovi žiadne známky zranenia neprejavovali. S blížiacim sa koncom prvého setu mu však klesla rýchlosť podania, čo som využil. Z víťazstva mám obrovskú radosť, kedže som sa po prvý raz prebojoval na turnaji ATP 500 do štvrťfinále.

V Pekingu ste zvládli kvalifikáciu, prešli ste už dvomi kolami hlavnej súťaže. Ste spokojný so súčasnou formou?
Musím povedať, že sa cítim výborne. Aj po zdravotnej stránke. Bez toho by to nešlo, obzvlásť proti takému kvalitnému súperovi, aký má čaká vo štvrťfinále.

Bude ním hviezdny Rafael Nadal. V predošlých dvoch súbojoch ste prehrali. Veríte, že na tretí pokus by ste mohli svetovú dvojku zdolať?
Keby som neveril, nemusel by som na zápas ani nastupovať. Do každého duelu idem s tým, že chcem vyhrať. Nezáleží na tom, aký súper je na druhej strane kurtu.

Na Roland Garros 2013 i vo Wimbledone 2014 ste odohrali so Španielom štvorsetové zápasy. Cítite, že teraz, keď sa Nadal vracia na kurty po zranení, sú vaše šance na víťazstvo o čosi vyššie?
Neprikladal by som tomu veľký význam. Keď hrá na turnaji, je určite v poriadku. Napokon, prešiel už cez dve kolá, čo svedčí o tom, že je pripravený opäť podávať dobré výkony.

Čo by mohli na Nadala platiť? Zmeníte na taktike niečo v porovnaní s predošlými súbojmi?
Sú určité veci, ktoré som si zapamätal z predošlých dvoch stretnutí. Pred zápasom by som však o nich nechcel hovoriť. S trénermi si preberieme taktiku, verím, že sa dobre pripravíme. Jednu taktickú radu však predsa len prezradím. Je to obľúbená veta Miloslava Mečíra, ktorú nám hovorí pred zápasmi v Davisovom pohári: stačí, ak vyhráte poslednú loptičku.

Po turnaji v Pekingu sa vrátite do Top 50. Aké ciele máte pred sebou?
Momentálne prežívam veľký herný progres. Zlepšil som sa na podaní i v hre od základnej čiary. Ak budem naďalej tvrdo pracovať, úspechy sa dostavia. Verím, že sa dočkám postupu do najlepšej svetovej dvadsiatky.

Ako by ste zhodnotili doterajší priebeh sezóny. Čo vás potešilo, čo sklamalo?
Prvá polovica bola dobrá. Na niekoľkých turnajoch sa mi vcelku darilo. Potom však prišlo zranenie ramena a zápästia. K tomu sa pridali žalúdočné problémy, čo ma pribrzdilo. Bez poriadneho tréningu som bol dva či tri mesiace, čo si tenista, ktorý pomýšľa na dobré umiestnenie, nemôže skrátka dovoliť.

Aký program na vás čaká po turnaji v Pekingu?
Najskôr pocestujem do Šanghaja, následne do Viedne, Valencie a Paríža, kde ma čaká kvalifikácia. Do úvahy prichádza aj challengerový turnaj v Bratislave. Avšak len za predpokladu, že by mi chýbali body v rebríčku a hrozilo by, že na Australian Open nebudem nasadený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Martin Kližan