Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci uhrali v debli štyri gemy, USA pokračujú vo svetovej skupine

Slovenskí tenisti si ani v roku 2015 nezahrajú vo svetovej skupine Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov. Slováci prehrávajú po druhom dni súboja play off o účasť medzi elitou v Chicagu s domácim tímom USA už rozhodujúcim rozdielom 0:3.

13.09.2014 22:50 , aktualizované: 14.09.2014 08:02
2014 US Open Tennis Foto: ,
Bratia Bob (vpravo) a Mike Bryanovci boli nad sily slovenskej dvojice.
debata

Tretí bod pre USA vybojovali v sobotňajšej štvorhre v súlade s očakávaniami bratia Bob a Mike Bryanovci, ktorí zdolali slovenskú dvojicu Norbert Gombos, Lukáš Lacko suverénne za 76 minút 6:1, 6:2, 6:1.

Tridsaťdvanásobní šampióni Davisovho pohára Američania si teda zahrajú medzi šestnásťčlennou elitou aj v budúcej sezóne, čiže dvadsiaty siedmy rok v rade, čo je historický rekord. Pre slovenských reprezentantov stále platí, že vo svetovej skupine sa predstavili zatiaľ naposledy v roku 2006. Sezónu predtým si zahrali proti Chorvátom vo finále.

Slováci v improvizovanom zložení bez pôvodne nominovaného špecialistu Michala Mertiňáka (nahradil ho deblový debutant v Davis Cupe Norbert Gombos) nemali proti svetovým jednotkám a víťazom nedávnych US Open Bryanovcom najmenšiu šancu na úspech. V celom zápase uhrali proti víťazom stovky turnajov na profesionálnej úrovni len štyri gemy a dovedna sedemkrát odovzdali v pohode hrajúcim súperom svoje podanie. Lacko si v stretnutí podržal svoje podanie len raz, Gombos trikrát. Slávne americké dvojičky zlepšili svoju skvelú daviscpovú bilanciu na 23 víťazstiev z 27 zápasov. Z ôsmich stretnutí, keď mohli predčasne rozhodnúť o víťazstve svojho tímu, uspeli šesťkrát.

„Stanovili sme si, že chceme vyhrať US Open a pomôcť americkému tímu k záchrane vo svetovej skupine Davisovho pohára. Oba ciele sme splnili, preto nastal čas na výdych. Nemali sme problém rýchlo sa preorientovať z US Open na tento zápas. Teraz si to celé trochu užijeme,“ uviedol Bob Bryan pre tenisovú sekciu ESPN. "Bol to jeden z našich najlepších daviscupových výkonov, cítili sme sa na kurte dobre vo všetkých aspektoch hry. Zápas sme začali na vysokej úrovni a udržali si tento herný ‚level‘ až do konca,“ doplnil Mike Bryan.

„Je ťažké uspieť vo štvorhre proti najlepšiemu páru na svete, keď ju prakticky nehrávate,“ poznamenal Lukáš Lacko, ktorému patrí v rebríčku deblistov až 1211. pozícia. „Bol by som radšej, keby mohol nastúpiť Michal Mertiňák, ale mal zápalové ochorenie a bral aj antibiotiká. Lekár neodporúčal jeho štart, hoci mu už bolo lepšie,“ priznal kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř. K výkonu slovenského páru v prepise rozhovoru pre server asapsports.com dodal: „Norbert Gombos neodohral veľa deblových zápasov na väčších turnajoch. Chýbajú mu skúsenosti, napriek tomu mal niekoľko dobrých ťahov. Ak bude hrať častejšie štvorhru na hlavnom okruhu, môže sa zlepšiť. Celkovo je to pre našich tenistov dobrá skúsenosť hrať proti najlepším na svete.“

Mečířov americký náprotivok Jim Courier si po takmer bezchybnom výkone svojich zverencov mohol trochu zažartovať. "Bol to jeden z mojich najlepších koučingov. Počas celého zápasu som im nepovedal ani slovo. Všetci sú spokojní, keď do toho nemusím zasahovať. Bol to dobrý výkon po každej stránke. Bryanovci dominovali od začiatku do konca. Bola to tenisová exhibícia v ich podaní,“ cituje Couriera server Davisovho pohára.

Stretnutie USA – Slovensko v nedeľu dohrajú záverečnými dvojhrami, v ktorých pôjde už len o úpravu konečného výsledku a budú sa hrať na dva víťazné sety. Proti sebe by mali podľa pôvodne nahláseného programu nastúpiť od 19.30 h SELČ dvojice John Isner – Martin Kližan a Sam Querrey – Norbert Gombos. V Chicagu sa hrá na tvrdom povrchu Acrylic v hale Sears Centre Arena s kapacitou 7000 miest, ktorá počas prvých dvoch dní bola zaplnená približne spolovice.

USA – SLOVENSKO 3:0 po sobotňajšej štvorhre – tím USA si vybojoval účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2015 (Chicago, Sears Centre Arena, tvrdý povrch Acrylic v hale)

Sobotňajšia štvorhra:
Bob Bryan, Mike Bryan – Norbert Gombos, Lukáš Lacko 6:1, 6:2, 6:1 za 76 minút

Piatkové dvojhry:
John Isner – Norbert Gombos 7:6 (5), 6:4, 6:2 za 112 minút
Sam Querrey – Martin Kližan 7:6 (6), 6:3, 6:3 za 141 minút

Nedeľňajší plánovaný program (19.30 h SELČ):
John Isner – Martin Kližan
Sam Querrey – Norbert Gombos

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Davisov pohár #Norbert Gombos