Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič sa natrápil s Dimitrovom, no postúpil do finále Wimbledonu

Najvyššie nasadený Novak Djokovič zo Srbska sa stal prvým finalistom dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna - 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva).

04.07.2014 17:43
Wimbledon, Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič oslavuje postup do finále Wimbledonu na Bulharom Grigorom Dimitrovom.
debata

V úvodnom piatkovom semifinále zdolal bulharského debutanta v takejto fáze na veľkej štvorke Grigora Dimitrova, jedenástku „pavúka“, za 182 minút 6:4, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (7). Vo štvrtom dejstve odvrátil štyri setbaly, z nich tri za sebou v tajbrejku.

Miestny šampión zo sezóny 2011 Djokovič bude v nedeľu od 15.00 h bojovať o trofej a prémiu 1,76 milióna libier s postupujúcim z nasledujúceho duelu Roger Federer (Švaj.-4) – Milos Raonic (Kan.-8). Stále aj Mariánom Vajdom dozorovaný Djokovič stojí proti Federerovi 16:18, s Raonicom má štatistiku 3:0. Ak zvíťazí, vráti sa na post jednotky hodnotenia, na ktorom naposledy bol 6. októbra 2013.

Zverencovi nemeckého hrdinu ročníkov 1985, 1986 a 1989 Borisa Beckera Djokovičovi sa napokon nevypomstilo, že v druhom sete (v tom otváracom mu stačil brejk z piatej hry) od stavu 3:1 a brejkbalu k tomu zarážajúco nezískal už ani gem. V siedmej hre tretieho setu odvrátil hrozbu straty servisu pomerne šťastným bekhendom popri čiare a réžiu priebežne prevzal úspechom v neskoršom tajbrejku, v ktorom dosiahol minibrejk na 4:1 a prostredníctvom dvojchyby súpera nadobudol poistku na 5:2. Vo štvrtej časti sa Srb hladko presadil na returne v treťom geme a zdalo sa, že kráča v ústrety triumfu, lenže čoskoro bol dolu 2:3, keď najprv prišiel o podanie z 30:15 a potom nezužitkoval 40:15 na príjme.

Navyše, Djokovič mal v šiestej hre vážne ťažkosti, ale kombináciou náročného vstúpeného forhendu a jasného doťuknutia odmietol reprízu scenára z druhého setu – dvoch inkasovaných brejkov v rade. Pri následnom druhom brejkbale odletela Dimitrovova forhendová kontra za základnú čiaru. Srb sa potom síce pomýlil z bekhendu, ale pomohol si bodom priamo z podania a už dal na 3:3. V desiatej hre dokonca mal Bulhar setbal po bravúrnej volejovej reakcii na forhendové krížne obhodenie, súper sa však vyservoval z problémov a naplno prezentoval svoju úľavu.

Grigor Dimitrov skončil pri obetavých... Foto: Reuters, Toby Melville
wimbledon, Grigor Dimitrov Grigor Dimitrov skončil pri obetavých "šprintoch" neraz na zemi.

V ďalšom tajbrejku sa Dimitrov pripravil o náskok minibrejku zbytočným forhendovým zlyhaním do siete (3:2), akoby ním však Djokoviča inšpiroval (4:2). Srb upravil na 3:4, ale pokazil hrateľný bekhendový return druhého podania a len sa prizeral dobre pripravenému bekhendovému voleju. Setbaly pri vlastnom podaní vymazal aj s pomocou pásky pri tom prvom a pri skóre 5:6 si odvážnym prechodom dopredu vynútil Bulharovo forhendové obhodenie len do siete. Súper vzápätí spáchal dvojchybu, ale dočasne za to nepykal: zozadu nepustil Djokoviča k volejovému uzavretiu – 7:7. Dimitrov sa však v defenzíve pošmykol a potom sa znova nedočkal priazne pásky.

Dvadsaťsedemročný Belehradčan Djokovič zvýšil v bilancii zo vzájomných duelov s 23-ročným Dimitrovom, 13. v renkingu ATP, na 3:1. Bulhara vlani v 3. kole parížskeho antukového Roland Garros prekonal oveľa jasnejšie 6:2, 6:2, 6:3. Na tráve spolu hrali prvý raz. Stále platí, že posledným súperom mimo Top 10, ktorý prekonal „Noleho“ na GS, je od wimbledonského semifinále 2010 Čech Tomáš Berdych.

Druhý muž počítačového poradia Djokovič podľahol vlani vo finále Wimbledonu – svojom druhom na adrese SW19 Church Road – domácemu Andymu Murraymu a nepríjemnú skúsenosť rovnakého typu má čerstvejšie za sebou od 8. júna, keď v dueli o titul na RG prehral so Španielom Rafaelom Nadalom.

Držiteľ 44 singlových primátov z hlavného profesionálneho okruhu Majors Djokovič sa prebojoval do svojho 14. veľkého finále. Z predchádzajúcich trinástich má skóre 6:7, neuspel v ostatných troch.

Štvrťfinálový premožiteľ spomenutého Murrayho Dimitrov získal v sezóne 2008 v All England Lawn Tennis and Croquet Clube trofej medzi juniormi.

Rogerom Rasheedom trénersky vedený Dimitrov dosiaľ mal na Majors osobný rekord v podobe štvrťfinále z januárových melbournských Australian Open. Na parížskom Roland Garros 2014 sa lúčil už v 1. kole, keď nestačil na chorvátskeho bombardéra Iva Karloviča. Neskôr však uspel na prípravnom podujatí v londýnskom Queen's Clube, aktuálne ťahal šnúru deviatich zápasových úspechov. V pondelok sa ocitne na 9. mieste v dlhodobom systéme, dosiaľ najvyššie bol na 12. stupienku. Proti členom Top 3 aktuálne má štatistiku 3:10.

Priateľ Rusky Marie Šarapovovej (v piatok sedela v jeho lóži) Dimitrov nebol v minulosti na Wimbledone medzi seniormi za 2. kolom (2011 – 2013). Teraz bol druhým Bulharom – mužom či ženou – v grandslamovom semifinále po Cvetane Pironkovovej (Wimbledon 2010). Nestal sa jubilejným 100. hráčom v grandslamovom finále v tzv. otvorenej ére. Tým 99. bol na AO 2014 Švajčiar Stan Wawrinka a dobyl titul. Zaokrúhliť môže Raonic.

Dvojhra mužov – semifinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Grigor Dimitrov (Bul.-11) 6:4, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (7) za 182 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Grigor Dimitrov