Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bulharský Federer si trúfa na Djokoviča

Keď pred šiestimi rokmi prichádzal do Wimbledonu, nepatril do úzkeho okruhu favoritov. To mu však neprekážalo. Odvážny, vtedy len 17-ročný mladík prešiel turnajom bez straty jediného setu a nad hlavu zdvihol trofej pre juniorského šampióna.

04.07.2014 09:00
Grigor Dimitrov Foto: ,
Grigor Dimitrov.
debata

Víťazný pocit si môže Grigor Dimitrov zopakovať už počas tohto víkendu. S jediným rozdielom: na triumf z londýnskej trávy už siaha v seniorskej súťaži. Delia ho od neho dve víťazstvá. O prvé sa pokúsi v súboji s najväčším kandidátom na celkové prvenstvo – Srbom Novakom Djokovičom, ktorého vyzve v semifinále. „Fakt, že v tejto sezóne ešte na tráve neprehral, hovorí za všetko. Čaká ma tvrdá skúška s hráčom, ktorý sa právom uchádza o post wimbledonského šampióna,“ netají rešpekt pred svojím súperom svetová dvojka.

Djokovičovi sa nemožno čudovať. Priateľ ruskej krásky Marie Šarapovovej (vymenil ju vraj za Serenu Williamsovú) hrá vo výbornej forme. Pred Wimbledonom zvíťazil na turnaji v Queens Clube, na treťom grandslamovom turnaji sezóny stratil dosiaľ len dva sety. Navyše, vo štvrťfinále si zvýšil sebavedomie jednoznačným víťazstvom nad obhajcom trofeje Andym Murrayom. „Zdolať Andyho na tráve je veľká vec. Vyhrať nad ním v troch setoch je senzačné. Grigor podal výnimočný výkon,“ ocenil Dimitrova Djokovič, ktorý by sa v prípade celkového triumfu vrátil na post svetovej jednotky. Zosadil by z neho Rafaela Nadala.

Zverenec Borisa Beckera a Slováka Mariána Vajdu musí byť v strehu. Pocit prehry s Dimitrovom, ktorému patrí vo svetovom rebríčku trinásta priečka, už totiž pozná. Vlani mu podľahol na antukovom turnaji série Masters v Madride.

Napriek tomu, že v pomerne mladom veku dosiahol 23-ročný tenista už viacero cenných úspechov, prehnane sebavedomý rozhodne nie je. „Je nesmierne milý. Vždy sa usiluje o to, aby boli ľudia okolo neho šťastní. Zakaždým, keď si niečo kupoval, zobral dve rovnaké veci. Jednu dal mne,“ spomínal si na spoluprácu s Dimitrovom v rozhovore pre BBC jeho niekdajší tréner Patrick Mouratoglou.

Postup Dimitrova do semifinále nie je pre expertov príliš veľkým prekvapením. Spoločne s Lotyšom Ernestsom Gulbisom či Čechom Tomášom Berdychom ho pred štartom turnaja označili za čierneho koňa. Na rozdiel od zvyšných dvoch ich predpovede naplnil. Potvrdil tak povesť jedného z najtalentova­nejších hráčov, ktoré sa vo svete tenisu za posledné roky objavili. „Má v sebe viac potenciálu ako Federer,“ tvrdil o ňom pred piatimi rokmi Peter Lundgren, bývalý kouč švajčiarskej legendy.

Aj preto mu prischla prezývka Pán skvelý úder či Baby Federer.

V druhom semifinále nastúpi práve sedemnásťnásobný grandslamový šampión na duel s Kanaďanom Milošom Raonicom. Po dvoch rokoch má tak opäť šancu zahrať si vo wimbledonskom finále. Ak by v ňom v nedeľu uspel, osamostatnil by sa na čele poradia wimbledonských víťazov. V Londýne by dosiahol na svoj ôsmy triumf. Naopak, Raonič túži po svojom premiérovom grandslamovom finále. Obe semifinálové bitky môžete sledovať v priamych prenosoch na televíznej stanici Dajto.

Program semifinále
Piatok 14.00 Djokovič (Srb.-1) – Dimitrov (Bul.-11), 17.00 Federer (Švaj.-4) – Raonič (Kan.-8).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grigor Dimitrov #Wimbledon 2014