Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šarapovová je chladnokrvná šampiónka s vášňou v srdci

Keď prichádza na kurt, s úsmevom si netyká. Chladnokrvne - bez náznaku emócie - pozdraví publikum a pohľad vzápätí zaborí do zeme.

08.06.2014 13:13
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová pózuje pre Eiffelovou vežou s víťaznou trofejou.
debata

No v okamihu, keď sa struny na jej rakete po prvý raz dotknú loptičky, prebudí sa v nej vášeň – pre hru, ktorú miluje, pre pocit z víťazstva, ktorý ju napĺňa.

V momente, keď sa Maria Šarapovová postaví za základnú čiaru, aby absolvovala úvodnú výmenu, je v inom svete. Vo svete veľkej tenisovej šampiónky, ktorá je pre úspech ochotná urobiť všetko: drieť do úmoru, ísť až na (za) hranicu bolesti a vďaka železnej vôli pretlačiť súperku. Ruská kráska potvrdila výnimočné vlohy aj v sobotu podvečer. Vo finále grandslamového Roland Garros zdolala talentovanú Rumunku Simonu Halepovú po veľkom boji 6:4, 6:7, 6:4.

„Som emocionálne rozhodená. Ani neviem, akým jazykom mám hovoriť – po anglicky, francúzsky či rusky? Jedno však viem naisto, som nadšená, že môžem opäť stáť na tomto pódiu a v rukách držať túto trofej. Vyhrať Roland Garros dvakrát v priebehu troch rokov je neuveriteľné,“ vravela zopár minút po poslednej finálovej loptičke Šarapovová.

Niekdajšia svetová jednotka zvíťazila v Paríži aj v roku 2012, celkovo sa dočkala už piateho grandslamového titulu. Na ten posledný sa však najviac nadrela. Kým v predošlých štyroch prípadoch zakaždým zdolala finálovú rivalku v dvoch setoch, Halepová kládla favoritke najväčší odpor. „Bolo to najnáročnejšie finále, aké som kedy hrala. Simona bola skvelá, má moje uznanie,“ tvrdila 27-ročná víťazka.

V druhom najdlhšom finále histórie Roland Garros ponúkli obe tenistky 15-tisícovému publiku na dvorci Philippa Chatriera a miliónom pri televíznych obrazovkách viacero výnimočných okamihov. Šarapovová nemala ani na chvíľu nič isté. Halepová ju prinútila ku skvelému výkonu a nedala jej vydýchnuť. Ruska cítila tlak a po niektorých víťazných úderoch sa tešila, akoby bol koniec zápasu – s typicky zaťatou päsťou a výkrikmi, pre ktoré ju mnohí prirovnávajú k siréne.

To pravé uvoľnenie však prišlo až po troch hodinách a dvoch minútach dramatického boja. Šarapovová pokľakla a tvár si zvierala v dlaniach. O niekoľko okamihov sa už štverala cez tlieskajúci dav, aby sa poďakovala svojmu tímu na čele s holandským trénerom Svenom Groeneveldom. „Čím som staršia, tým viac si vážim úspechy. Navyše, tentokrát to bolo emocionálne mimoriadne náročné. Keď prišiel koniec, všetko zo mňa opadlo,“ priznala hráčka, ktorá si zarobila tenisom už 30-miliónov dolárov. V tejto štatistike je pred ňou len ťažko dostihnuteľná Američanka Serena Williamsová.

Šarapovová nechýbala vo finále Roland Garros už tri roky. Pritom ešte prednedávnom vyhlásila, že sa na antuke pohybuje ako krava na ľade. Najpomalší povrch jej skrátka nesedel. „Nik sa nenarodí ako antukár. No dobre, možno Nadal, rozhodne však nie ja. Nevyrastala som na nej. O to viac som musela zapracovať, aby som niečo dosiahla,“ uviedla tenistka, ktorá je (bola) tvárou mnohých svetoznámych značiek.

Do svojich služieb ju získala automobilka Porsche, klenotníctvo Tiffany či výrobca hodiniek Tag Heuer. Pred sezónou 2010 podpísala osemročnú zmluvu s Nike, ktorá jej zaručila zisk vo výške 70 miliónov dolárov. Žiadna iná športovkyňa predtým neuzavrela lukratívnejší kontrakt.

Maria Šarapovová je skrátka výnimočná – na kurtoch priťahuje fanúšikov vďaka skvelým výkonom, mimo neho pôvabom. Mimochodom, na sociálnej sieti facebook ich má už viac ako trinásť miliónov. Porovnávať sa môže s Rafaelom Nadalom či legendárnym Rogerom Federerom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Roland Garros