Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šarapovová opäť predviedla obrat a v Paríži si zahrá finále proti Halepovej

Rumunská tenistka Simona Halepová prvý raz vo svojej kariére postúpila do finále na úrovni veľkej štvorky.

05.06.2014 17:51 , aktualizované: 19:42
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata

V druhom štvrtkovom semifinále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája – 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) zvíťazila nad ďalšou debutantkou v takejto fáze na Majors Andreou Petkovicovou z Nemecka nasadenou ako dvadsiatou ôsmou za 90 minút 6:2, 7:6 (4). Mečbal premenila jasným vstúpeným forhendovým zakončením po kvalitnom podaní na „téčko“. Zatiaľ nestratila ani set.

V kvalitnom zápase predviedla Halepová disciplinovanejší, stabilnejší a komplexnejší výkon. V druhom sete sa presadila z manka 1:3. Bez ohľadu na sobotu sa ocitne v pondelok na 3. pozícii v hodnotení, čím si o jeden post posunie osobný rekord.

Dvadsaťdvaročná štvorka žrebu Halepová bude bojovať o titul s Mariou Šarapovovou nasadenou ako siedmou. Má proti nej bilanciu 0:3. Ruska zvíťazila v úvodnom semifinále nad Kanaďankou Eugenie Bouchardovou, osemnástkou podujatia, za 147 minút 4:6, 7:5, 6:2. Miestna šampiónka zo sezóny 2012 predviedla tretí obrat v rade. V tejto sezóne má na konte 30 jednotlivých triumfov a je na prahu svojho jubilejného 50. zápasového úspechu na tomto podujatí. Vyhla sa vytrateniu z Top 10, v ktorom je od marca 2011.

Momentálne 8. hráčka renkingu WTA Šarapovová v otváracom dejstve na Dvorci Philippa Chatriera napokon nepykala za to, že premrhala náskok 5:2 vrátane troch jednotlivých setbalov pri vlastnom podaní v deviatom geme. V rozhodujúcom sete dosiahla Ruska zlomový brejk vo štvrtej hre (3:1), hoci v nej spočiatku mala manko 0:40 a neskôr čelila ešte jednému gembalu. V šiestej hre nepridala „poistku“ napriek náskoku 40:15, potom sa však cez 15:30 posunula na 5:2. Na returne v ôsmom geme premenila piaty mečbal, keď jej forhend viditeľne oprášil základnú čiaru.

Šarapovovú nezastavilo ani 9 dvojchýb. Mala striedmy pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 33:35, súperka skončila na hodnotách 29:48. Ruska využila 6 z 20 brejkbalov, Kanaďanka 4 z 9. Víťazka si pripísala 75 % rozohraných svojím prvým podaním, zdolaná len 59 %.

Bouchardová nielen v otváracom sete predvádzala ľahkonohejší a pestrejší tenis, postupne však nedokázala účelne reagovať na intenzitu výkonu súperky. Šarapovová v súboji dvoch ofenzív síce menej stupňovala vo výmenách, ale napospol lepšie odolávala, keď sa dostala pod tlak, a sama často nastoľovala definitívnu prevahu už prvým úderom. Z diania na kurte vyžarovala citeľne väčšia skúsenosť Rusky, ktorá v súčte lepšie zvládala kľúčové stavy a situácie.

Dvadsaťsedemročná niekdajšia jednotka svetového rebríčka Šarapovová vedie v bilancii zo vzájomných súbojov s 20-ročnou Bouchardovou (16. v hodnotení) už 3:0. Vlani ju v marci zdolala na tvrdom povrchu v Miami (6:2, 6:0) a potom v máji v 2. kole práve na RG (6:2, 6:4).

Holanďanom Svenom Groeneveldom trénersky vedená Šarapovová si zahrá vo finále pri Seine tretí raz za sebou. Držiteľka kariérneho Grand Slamu nestačila minulý rok v zápase o titul na Američanku Serenu Williamsovú. V semifinále Majors má štatistiku 9:9 (vo finále 4:4).

Šarapovová sa vymanila z manka 0:1 na sety aj v osemfinále proti Austrálčanke Samanthe Stosurovej a vo štvrťfinále so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou. V „maratónoch“ počas kariéry má pozoruhodné skóre 142:43, Kanaďanka klesla na 36:33. Ruska stojí na GS 19:31 v dueloch, v ktorých prehrala prvý set (na samotnom RG 9:9). Trojsetový duel na antuke nepreherala od 3. kola Roland Garros 2010, keď ju prekonala Belgičanka Justine Heninová.

Víťazka 31 turnajov Šarapovová kedysi o sebe vyhlásila, že je na antuke ako krava na ľade. Teraz má v sezóne 2014 na tomto povrchu skóre 18:1, získala trofeje v Stuttgarte aj Madride. Od roku 2012 má na tomto povrchu bilanciu 53:4 (dovtedy to bolo 64:19).

Montrealská rodáčka Bouchardová bola v semifinále aj na januárových melbournských rovnako hodnotných Australian Open, podľahla v ňom Číňanke Na Li. Na takejto úrovni do štvrtka nikdy neprehrala duel, v ktorom získala otvárací set (teraz 9:1). Kanaďanka bola prvou „dvadsiatkou“ v semifinále Roland Garros od sezóny 2009, keď sa to podarilo Dominike Cibulkovej. Nickom Savianom koučovaná hrdinka prípravného podujatia v nemeckom Norimbergu Bouchardová ťahala šnúru desiatich zápasových úspechov, najdlhšiu v kariére.

Dvojhra žien – semifinále:
Simona Halepová (Rum.-4) – Andrea Petkovicová (Nem.-28) 6:2, 7:6 (4)
Maria Šarapovová (Rus.-7) – Eugenie Bouchardová (Kan.-18) 4:6, 7:5, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Eugenie Bouchardová