Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia v Paríži! Skvelá Schmiedlová vyradila Venus Williamsovú

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová senzačne zvíťazila v stredajšom zápase 2. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) nad jasne favorizovanou niekdajšou jednotkou svetového rebríčka, Američankou Venus Williamsovou nasadenou ako dvadsiatou deviatou, za 134 minút 2:6, 6:3, 6:4.

28.05.2014 13:37 , aktualizované: 14:04
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová v plnom nasadení proti Venus Williamsovej.
debata

V 3. kole na úrovni veľkej štvorky je Karolína Schmiedlová premiérovo v kariére, bude v ňom čeliť 20-ročnej Španielke Garbine Muguruzovej-Blancovej (35.), ktorá šokujúco vyradila americkú líderku počítačového poradia a obhajkyňu titulu Serenu Williamsovú 6:2, 6:2. Rodáčka z venezuelského Caracasu vedie nad Slovenkou 1:0, v 2. kole januárových melbournských rovnako významných Australian Open triumfovala 6:3, 6:3.

„Toto je najvýznamnejšie víťazstvo v mojom živote. Neuveriteľné… Pociťujem pred ňou taký veľký rešpekt. Stále sa zdráham pripustiť si, že som vyhrala,“ povedala na kurte Karolína Schmiedlová, ktorí síce zaostala na „winnery“ 26:39, zároveň však mala výrazne istejšiu ruku – nevynútené chyby 20:47. Obe premenili po štyri brejkbaly: Slovenka na to potrebovala deväť možností, Američanka osem.

„Myslím si, že súperka zahrala veľmi dobre. Dokonca aj v tom prvom sete kvalitne vzdorovala. Ja som v druhej a tretej časti porobila veľa chýb a jej sa naďalej darilo, stále vracala do dvorca množstvo loptičiek. V druhom a treťom sete to nebol môj deň. V porovnaní s tým prvým dejstvom v nich značne klesla percentáž môjho prvého podania, často som musela ísť cez druhý servis. Navyše, bola som príliš netrpezlivá, mala som tendenciu unáhliť sa, zbytočne skracovať výmeny,“ povedala Venus na tlačovej besede.

Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC Schmiedlová, aktuálne 56. vo svetovom rebríčku, viedla na Dvorci Philippa Chatriera 2:1, ale 33-ročná sedemnásobná singlová šampiónka z úrovne veľkej štvorky V. Williamsová (29.) potom získala päť gemov v rade. Devätnásťročná Košičanka odvrátila v otváracej hre druhého setu brejkbal, neodolala však v treťom geme a zdalo sa, že duel pomaly začína smerovať ku koncu. Opak bol pravdou. Vo štvrtom geme totiž fedcupová reprezentantka SR odpovedala rebrejkom, potom sa dostala do vedenia 3:2, následne dokonca unikla na 4:2, keď Venus ako podávajúcej nepovolila ani fiftín, a preniesla si vlastný servis na 5:2. Neskôr sa dopodávala k rozhodujúcej časti, hoci v predmetnej deviatej hre klesla z 30:0 na 30:30.

Schmiedlovej parádne vyšiel vstup do tretieho setu. Najprv premenila druhý brejkbal na 1:0 a potom sa vymanila z manka 15:40, v tomto geme vymazala dovedna tri hrozby straty servisu. Efektívnejšia ako súperka si počínala aj vo dramatickej koncovke tretej hry: po nepremenení brejkbalu si poradila s troma výhodami Venus a zužitkovala druhú príležitosť na „poistku“ – 3:0. Aktívny forhend Schmiedlovej len do siete však znamenal Američankino zníženie na 1:3 na príjme. Vzápätí to bolo už iba 2:3, a to na nulu aj s jednou zbytočnou forhendovou chybou Slovenky. Rovnaké zlyhanie súperky prinieslo Schmiedlovej značne hladký posun na 4:2. Na returne v siedmej hre preklopila z 0:30 až k brejkbalu, pokazila však bekhend a protivníčka sa potom už vymanévrovala z tohto priebežného problému.

zväčšiť Víťazné gesto Karolíny Schmiedlovej. Foto: SITA/AP, David Vincent
Karolína Schmiedlová Víťazné gesto Karolíny Schmiedlovej.

V ôsmej hre si Schmiedlová bravúrnym forhendovým krížnym obhodením utvorila tretí gembal a Williamsová prehnala bekhend – 5:3. Američanka išla podávať na udržanie sa v zápase. Obstála aj cez dva mečbaly za sebou. Slovenka nezvládla bekhendový return a potom vo výmene poslala forhend vedľa. Venus napokon upravila na 4:5 a príjem. Dostala sa aj na sľubných 30:30 v desiatej hre, nie však ďalej. Schmiedlová premenila svoj celkovo tretí mečbal ostrým bekhendovým krosom.

Venus Williamsová bola na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2002 vo finále, v ktorom nestačila na svoju mladšiu sestru Serenu. Pri Seine teraz štartovala 17. raz. Debutovala už v roku 1997, Schmiedlová vtedy mala dva roky. Premiéru na hlavnom profesionálnom okruhu absolvovala Venus v októbri 1994 v Oaklande, „Kajka“ Schmiedlová v tom čase mala jeden mesiac.

Slovenka sa slávnej Američanke revanšovala za nezdar dvakrát 3:6, ktorý inkasovala v marci na tvrdom povrchu v Miami na Floride. Jej doterajším maximom podľa renkingu zdolanej súperky bol vlaňajší triumf nad Alizé Cornetovou v Katoviciach. Francúzka bola v tej chvíli na 33. pozícii.

Víťazka nedávneho trnavského podujatia ITF Empire Slovak Open Schmiedlová bola na Majors štvrtýkrát v 2. kole, prvý raz v ňom uspela. Vlani na RG ako kvalifikantka vyradila v 1. kole „main draw“ Belgičanku Yaninu Wickmayerovú a potom nestačila na Američanku Jamie Hamptonovú. V Paríži bola vo finále dvojhry junioriek 2012, prehrala v ňom s Nemkou Annikou Beckovou.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Karolína Schmiedlová (SR) – Venus Williamsová (USA-29) 2:6, 6:3, 6:4 za 134 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Karolína Schmiedlová #Roland Garros