Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Melbournský Stanislas žiaril. Parížsky Stan zlyhal

Patril do úzkeho okruhu favoritov. Mal byť jedným z vyzývateľov Rafaela Nadala. Nestihol sa však ani poriadne rozohrať a parížskym dvorcom zamával na rozlúčku.

27.05.2014 10:15
Stanislas Wawrinka Foto: ,
Sklamaný Stanislas Wawrinka blahoželá k postupu Španielovi Guillermovi Garcíovi-Lópezovi.
debata

Na prvom grandslamovom turnaji roka – Australian Open – Stanislas Wawrinka žiaril. Predvádzal skvelé výkony a po skalpoch Novaka Djokoviča a Rafaela Nadala dokráčal k prekvapujúcemu triumfu. Veľké veci očakávali fanúšikovia od tretieho hráča sveta aj na druhom grandslame.

S parížskym Roland Garros sa však Švajčiar, ktorý si krstné meno pred nedávnom zmenil na Stan, rozlúčil už po úvodnom kole. Cestu za ďalším úspechom mu v pondelok večer zahatal Španiel Guillermo García-López, ktorý zvíťazil v štyroch setoch. V poslednom dokonca uštedril favoritovi kanára (6:4, 5:7, 6:2, 6:0).

Zápas Wawrinka García-López vo videoskratke

„Chcel som hrať agresívne. Počas celého zápasu som sa však hľadal. Hľadal som čokoľvek, čo by mi pomohlo, no nenašiel som nič. Skrátka, bol som absolútne bezbranný a nevedel som sa uvoľniť,“ vravel po poslednej loptičke Švajčiar, ktorý mal byť spolu s Djokovičom tým hráčom, ktorý znepríjemní a možno i zastaví Nadala na ceste za deviatym triumfom na Roland Garros.

Predurčovala ho k tomu tohtosezónna forma, postavenie v rebríčku i výsledky z doterajšej časti antukovej sezóny. V Monte Carlo sa totiž dočkal svojho prvého triumfu na Masters, keď si vo finále poradil s krajanom Rogerom Federerom. „Tento triumf je pre mňa pred Parížom veľmi dôležitý. Posilní moje sebavedomie,“ tvrdil 29-ročný rodák z Lausanne.

Namiesto úspechu sa však negatívne zapísal do historických tabuliek. Od roku 1998 a čias Petra Kordu je prvým tenistom, ktorý v jednej sezóne zvíťazil na Australian Open a následne vypadol na Roland Garros hneď v prvom kole.

Obdivný potlesk od fanúšikov si tak na 15-tisícovom dvorci Philippa Chatriera (zaplnená však nebola ani polovica sedadiel) vyslúžil Wawrinkov premožiteľ. Španiel, ktorému patrí vo svetovom renkingu 41. priečka, síce nevedel konkurovať Wawrinkovi vo víťazných úderoch (prehral 23:37), v porovnaní so Švajčiarom však minimálne kazil. Kým Wawrinka urobil až 62 nevynútených chýb, García-López len 28. Zaujímavosťou je, že na esá vyhral Wawrinka 5:2, dvojchýb sa dopustil viac jeho súper (1:5).

„Videl som, že Stan nie je vo svojej koži. Preto som v záverečnom dejstve zrýchlil svoju hru. Nechcel som, aby náš zápas prerušila tma a museli sme pokračovať až na druhý deň,“ vravel García-López, ktorý cítil, že v prípade odloženia duelu by sa mohol Wawrinka nadýchnuť k veľkému obratu. To sa však nestalo a čoskoro 31-ročný Španiel znížil vzájomnú zápasovú bilanciu na 3:4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislas Wawrinka