Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková odolala súperke i horúčave. Schmiedlová a Rybáriková končia

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) v 40-stupňovej horúčave nad Švajčiarkou Stefanie Vögeleovou za 57 minút suverénne 6:0, 6:1.

16.01.2014 04:50 , aktualizované: 14:02
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Zdolaná získala iba jediný z 22 fiftínov rozohraných vlastným druhým podaním.

Cibulková v úvodnej časti pri svojom servise nečelila ani len zhode. Na úvod druhého dejstva síce prišla o podanie, rýchlo sa však ukázalo, že to bolo nepodstatná komplikácia. Len jeden gem do štvrtka naposledy stratila v októbri Linzi, keď deklasovala Poľku Katarzynu Piterovú tiež 6:0, 6:1. Na AO 2009 dala Cibulková v 1. kole dvojitého „kanára“ Juhoafričanke Chanelle Scheepersovej.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková zvýšila v štatistike proti 23-ročnej Vögeleovej (46. v renkingu) na 3:0. Nadviazala na oveľa tesnejší triumf 7:5, 7:6 (5) z vlaňajšieho júlového kalifornského Stanfordu, kde napokon získala svoj tretí a dosiaľ posledný singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni. Vögeleová je na AO 2014 deblovou partnerkou Magdalény Rybárikovej.

„Dnes si nemôžem vyčítať jednu jedinú vec, musím sama seba pochváliť a dať si jednotku. Vychádzalo mi všetko – od podania cez returny po údery vo výmenách, zvládla som to aj fyzicky a psychicky, hoci to vo veľkom teple nebolo jednoduché. Od prvej do poslednej loptičky to prebiehalo tak, ako som si predsavzala. Robila som tie správne veci a nechcem povedať, že to bolo ľavou zadnou, ale dnešok mi vyšiel stopercentne. Vögeleová sa snaží tlačiť tým, že stojí na čiare, naráža a využíva silu úderov súperky. Ja som však bola od prvej – druhej lopty v tlaku a ona nestíhala. Taktika, ktorú sme s trénerom mali, fungovala,“ spokojne skonštatovala Dominika Cibulková v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá.

Slovenská jednotka sa vyjadrila aj k extrémnym klimatickým podmienkam: „Čo môže byť lepšie ako mať v tomto teple takýto zápas? Bolo to brutálne a išla som na kurt s cieľom zostať uvoľnená, lebo vtedy človek stratí menej síl. Pálilo omnoho viac ako počas môjho zápasu s Francescou Schiavoneovou v 1. kole, hoci musím zároveň podotknúť, že tam to bol veľký boj s dlhými výmenami, fyzicky veľmi ťažký duel, naozaj som trpela.“

zväčšiť Dominika Cibulková v 2. kole na Australian Open. Foto: SITA/AP, Aijaz Rahi
Dominika Cibulková Dominika Cibulková v 2. kole na Australian Open.

Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka Cibulková, momentálne 24. vo svetovom rebríčku WTA, sa v 3. kole premiérovo stretne s Carlou Suárezovou-Navarrovou, 16. v hodnotení. Španielka má len o jeden centimeter viac (162, resp. 161). Na úrovni veľkej štvorky bola trikrát vo štvrťfinále, na južnej pologuli v sezóne 2009. Dvadsať­päťročná Suárezová-Navarrová v 2. kole prekonala kazašskú reprezentantku Galinu Voskobojevovú tesne 7:6 (2), 3:6, 8:6. V rozhodujúcom sete sa pritom zachránila z 2:5 a napokon nepykala za to, že v dvanástom geme nezvládla podávanie na postup.

Bývalá dvanástka počítačového poradia Cibulková už má istotu 130 bodov a prémie 70 000 AUD. V hlavnej súťaži pri rieke Yarra štartuje siedmy raz a jej doterajším miestnym maximom je osemfinálové 4. kolo zo sezóny 2009. Na všetkých zostávajúcich Majors už bola ďalej, absolútnym rekordom pre ňu je semifinále parížskeho Roland Garros 2009. Cibulková sa na ostatných dvoch ročníkoch AO zhodne lúčila v 2. kole, vlani ju v ňom vyradila ruská kvalifikantka Valeria Savinychová.

Cibulková sa prebojovala medzi najlepších 32 na vrcholnom fóre 15. raz v kariére. V 3. kole tohto turnaja už je zo Sloveniek aj Daniela Hantuchová (v piatok vyzve líderku svetového rebríčka Serenu Williamsovú z USA), šancu ešte má spomenutá Rybáriková. V 2. kole sa v tento deň rozlúčila Karolína Schmiedlová, už v utorok v 1. kole Jana Čepelová.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Dominika Cibulková (SR-20) – Stefanie Vögeleová (Švaj.) 6:0, 6:1 za 57 minút.

Štatistiky:
Cibulková – Vögeleová
1. podanie (úspešnosť v %): 32 zo 47 = 68 % – 16 z 38 = 42 %
využitie 1. podania: 21 z 32 = 66 % – 11 zo 16 = 69 %
využitie 2. podania: 8 z 15 = 53 % – 1 z 22 = 5 %
esá: 0 – 3
dvojchyby: 2 – 1
víťazné údery: 17 – 12
nevynútené chyby: 13 – 22
body na príjme: 26 z 38 = 68 % – 18 zo 47 = 38 %
využitie brejkbalov: 6 z 9 = 67 % – 1 z 5 = 20 %
zákroky pri sieti: 4 z 5 = 80 % – 2 z 3 = 67 %
body celkovo: 55 – 30

Schmiedlovej premiéra sa skončila v 2. kole

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová prehrala vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. – 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s favorizovanou Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou za 67 minút dvakrát 3:6.

Devätnásťročná Košičanka „Kajka“ Schmiedlová, 81. vo svetovom rebríčku WTA, v extrémnej horúčave rýchlo mala manko 0:4 (na fiftíny 1:16). Vtedy síce dosiahla povzbudzujúci rebrejk z 15:40 z jej pohľadu, ale následne opäť stratila servis. Z 1:5 sa Slovenka ešte priblížila na 3:5, Muguruzová-Blancová však v pohode zvládla druhé podávanie na zisk tohto dejstva. Od skóre 40:0 zužitkovala druhý setbal.

V druhej časti odskočila fedcupová reprezentantka SR Schmiedlová na 2:0, lenže súperka predviedla priebežný obrat na 4:2 vo svoj prospech. Finalistka súťaže junioriek z parížskeho Roland Garros 2012 Schmiedlová ešte upravila na 3:4, na príjme v ôsmej hre viedla 30:0 a mala aj dva jednotlivé brejkbaly, ale nedala – 3:5 a potom aj 3:6.

„Teraz po zápase prevláda sklamanie. Viem, že určite dokážem zahrať aj lepšie. Dnes tam bolo z mojej strany veľa chýb a keď som sa doťahovala, tak som nevyužila veľké šance. V tomto veľkom teple sa hralo strašne ťažko. Pokúsim sa zobrať si ponaučenie. Nesmiem takto púšťať začiatky a musím sa viac koncentrovať na servis, ktorý mi nešiel. Ona kvalitne podávala, tlačila sa do lopty, je to veľmi dobrá hráčka,“ skonštatovala v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá Karolína Schmiedlová, ktorá ešte týždeň zostáva trénovať v Austrálii a potom bude hrať na turnaji WTA v thajskej Pattayi.

Dvadsaťročná venezuelská rodáčka Muguruzovej-Blancovej figuruje na 38. priečke v renkingu po tom, ako sa minulý týždeň v tasmánskom Hobarte radovala zo svojho premiérového singlového titulu na hlavnej profesionálnej úrovni. Španielka bude v 3. kole čeliť úspešnej zo súboja Christina McHalová (USA) – Caroline Wozniacka (Dán.-10).

Staršia zo sestier Schmiedlových vlani na južnej pologuli hrala kvalifikáciu a hneď na jej úvod podľahla srbskej reprezentantke Vesne Doloncovej. Medzičasom si zahrala v 2. kole „main draw“ na Roland Garros aj US Open. Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC Schmiedlová si odnáša 70 bodov do renkingu a prémiu 50 000 AUD.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.) – Karolína Schmiedlová (SR) 6:3, 6:3 za 67 minút

Skončila aj Rybáriková

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková skončila svoje účinkovanie na Australian Open v Melbourne (13. – 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) v 2. kole dvojhry. Rybáriková, nasadená tridsaťdvojka turnaja, nestačila vo štvrtkovom súboji o postup do 3. kola na Japonku Kurumi Narovú a podľahla jej za 82 minút 4:6, 3:6.

V prvom vzájomnom súboji Rybáriková (35. v rebríčku WTA) viedla nad Narovou (74.) v oboch setoch 3:1, ale o tento povzbudivý náskok následne prišla. Víťazka využila všetky štyri možnosti na brejk, ktoré sa jej v zápase naskytli.

Dvadsaťpäťročná piešťanská rodáčka Rybáriková v tomto roku konečne zlomila v Melbourne kliatbu prvých kôl, keď v úvodnej fáze turnaja sa lúčila päťkrát po sebe. O ďalšie kolo si však už svoje maximum na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny nevylepšila. Rybáriková si z Melbourne odnáša 70 bodov do svetového renkingu a prémiu 50 000 AUD.

Slovenský ženský tenis má v 3. kole dvojhry na Australian Open Dominiku Cibulkovú a Danielu Hantuchovú. Tradičné duo dopĺňa v mužskom „pavúku“ 3. kola Martin Kližan.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Magdaléna Rybáriková (SR-32) – Kurumi Narová (Jap.) 4:6, 3:6 za 83 minút (43, 40)

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Karolína Schmiedlová