Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Del Potrov obrat proti Gasquetovi, debutant Wawrinka zdolal Berdycha

Argentínsky tenista Juan Martín Del Potro nasadený ako štvrtý zvíťazil v záverečnom štvrtom zápase úvodného dňa programu koncoročného výberového šampionátu Barclays ATP World Tour Finals v Londýne (4. - 11. novembra, celková dotácia 6 miliónov USD aj so štvorhrou, tvrdý povrch v hale O2 Arena), druhom singlovom, v základnej B-skupine nad Francúzom Richardom Gasquetom, osmičkou turnaja, za 144 minút tesne 6:7 (4), 6:3, 7:5.

04.11.2013 18:03 , aktualizované: 23:54
Juan Martín Del Potro Foto: ,
Juan Martín Del Potro.
debata

Hrdinovi newyorských US Open 2009 Del Potrovi sa napokon nevypomstilo, že v treťom dejstve premrhal náskok 5:3. Ešte raz sa totiž presadil na príjme, keď premenil druhý brejkbal na rezolútnym krížnym bekhendom, a vzápätí zvládol druhé podávanie na triumf. Pri tom prvom nezískal ani fiftín.

„Mal som radosť už z toho, že som sa znova kvalifikoval na toto podujatie. Mám skvelé spomienky na Wimbledon aj olympijské hry, v Londýne vždy hrám dobre. Richard má neuveriteľný bekhend a je to odolný bojovník. V závere som však zahral solídne a podarilo sa mi zdolať ho. Azda mám aj na to, aby som uspel proti Novakovi a Rogerovi, ale bude to fakt náročné. Nemám však čo stratiť,“ povedal pre BBC Two rodák z Tandilu Del Potro, ktorý dal o 3 víťazné údery viac (35:32) a zároveň mal mierne istejšiu ruku – nevynútené chyby 40:44. Francúz zvládol 20 z 25 zákrokov pri sieti.

Na rozdiel od otváracieho pondelňajšieho stretnutia dvojhry teda neuspel hráč s jednoručným bekhendom. Popoludní totiž debutant medzi elitou Stanislas Wawrinka zo Švajčiarska prekonal v A-skupine Čecha Tomáša Berdycha 6:3, 6:7 (0), 6:3. V ich skupine sú aj Španieli Rafael Nadal a David Ferrer, zatiaľ čo s Del Potrom a Gasquetom si zahrajú srbský obhajca titulu Novak Djokovič a 6-násobný šampión Roger Federer zo Švajčiarska. Poslední štyria spomenutí vstúpia do diania v utorok a zhodou okolností budú ich zápasy reprízami sobotňajších semifinále z Paríža-Bercy, v ktorých mali navrch Ferrer a jeho nedeľňajší finálový premožiteľ Djokovič.

Dvadsaťpäťročný najmladší účastník podujatia Del Potro, 5. v počítačovom poradí, potvrdil, že to proti 27-ročnému Gasquetovi (9.) vie. Semifinalista šampionátu 2009 zvýšil v štatistike zo vzájomných súbojov na 6:1. Za kratší koniec ťahal iba pri premiére v marci 2007 v kalifornskom Indian Wells. Obaja teraz nastúpili s 50 tohtoročnými úspechmi na konte. Zverenec Franca Davína Del Potro má na tzv. Masters bilanciu 7:6. Pri štvrtej účasti prvý raz uspel vo svojom vstupnom dueli. Gasquet štartuje druhý raz, a to po šiestich rokoch odmlky. Klesol na 1:3.

Berdych nevyužil päť brejkbalov, Wawrinkov debut ako zo sna

Wawrinka proti rovesníkovi Berdychovi odvrátil všetkých 5 brejkbalov, ktorým čelil. Sám dosiahol rozhodujúci brejk vo štvrtom geme tretieho setu. Za stavu 4:1 si Švajčiar nechal ošetriť pravé stehno v oblasti slabín, na koncovku to však už nemalo vplyv. Pri jeho prvom mečbale prehnal Berdych forhend. Čech mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 30:39, Švajčiar 43:42.

Stanislas Wawrinka. Foto: SITA/AP, Sang Tan
Stanislas Wawrinka Stanislas Wawrinka.

„Víťazstvo hneď pri debute na tomto podujatí je pre mňa ako zo sna. Turnaj som v minulosti často sledoval v televízii, dnes som sám stál na kurte. Som rád, že sa to skončilo úspechom. Nebolo to jednoduché, ale som spokojný s mojím výkonom. Nepúšťam však zo zreteľa, že je to len jeden triumf, musím to brať zápas za zápasom. Som si vedomý vlastných schopností a som pripravený na ďalšiu výzvu,“ povedal Wawrinka pre BBC Two.

Dvadsaťosemročný zverenec Magnusa Normana a daviscupového kapitána Severina Lüthiho Wawrinka (8. v renkingu) prekonal finalistu Wimbledonu 2010 Berdycha (6.) tretí raz v rade a šiestykrát z ostatných siedmich duelov. Nadviazal na osemfinálový úspech z medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2013. Celkovo vedie v bilancii zo vzájomných stretnutí 8:5. Dosiahol svoj jubilejný 50. zápasový triumf v tejto sezóne.

Semifinalista tohtoročných newyorských US Open 2013 je tretí kvalifikovaný Švajčiar v histórii po Jacobovi Hlasekovi (1988) a Federerovi. Pripísal si 6. tohtoročný triumf nad niektorým z členov Top 10, v tomto smere je na tretej priečke v hodnotení za Nadalom (20) a Djokovičom (18).

Tomášom Krupom trénersky vedený rodák z Valašského Meziříčí Berdych štartuje na tzv. Masters štvrtý raz (bez prerušenia), predvlani bol v britskej metropole v semifinále a celkovo teraz stojí 4:7 na zápasy. Je jediný z osmičky aktérov, ktorý v tejto sezóne nezískal žiadny titul.

„Nie je to dobrý štart, ale zostávajú ešte dva zápasy. Proti Stanovi to znova bolo tesné, rozhodlo premieňanie šancí. On využil dva brejkbaly zo štyroch, on ani jeden z piatich. Ďalší súperi sú na papieri ešte ťažší, ale budem to brať zápas za zápasom, pripravím sa na nich. Už som tu bol v situáciách, keď to so mnou nevyzeralo dobre, napriek tomu som však predvlani napokon išiel do semifinále,“ cituje iDnes.cz Berdycha, ktorý štvrtý raz pri Temži prehral svoj vstupný duel. V pondelok mu nestačilo ani 16 es.

Fakty z Londýna:

A-skupina: Stanislas Wawrinka (Švaj.-7) – Tomáš Berdych (ČR-6) 6:3, 6:7 (0), 6:3 za 146 minút
B-skupina: Juan Martín Del Potro (Arg.-4) – Richard Gasquet (Fr.-8) 6:7 (4), 6:3, 7:5 za 144 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Berdych #Barclays ATP World Tour Finals #Stanislas Wawrinka