Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plavci na MS v rozpálenej Dauhe čelia problému, s ktorým nerátali. Zmrzneme tu, nariekajú akvabely

Zástupcovia vodných športov, ktorí sa zišli v katarskej Dauhe na svetovom šampionáte v plávaní, čelia neočakávaným komplikáciám. Zdá sa, že usporiadatelia to s teplotou vody v bazénoch úplne neodhadli.

07.02.2024 10:54
842866235 Foto:
Karolína Klusková a Aneta Mrázková.
debata (10)

Aj keď v Katare vládne tradične teplé počasie, v najväčšej hale sveta Aspire Dome, kde sa nachádzajú bazény, sa účastníci klepú od zimy.

Obzvlášť nepríjemné je to pre akvabely, ktoré na predvádzanie svojho vodného divadla potrebujú mať vodu s teplotou minimálne dvadsaťsedem stupňov.

O tom však môžu iba snívať. Voda je jedna z najchladnejších, aké mnohé súťažiace pamätajú. Podľa súťažiacich bola minimálne o dva až tri stupne chladnejšia ako 27 stupňov.

„Všetky tu zmrzneme,“ sťažovala sa rakúska akvabela Vasiliki Alexandriová po svojom vystúpení.

Stretnutie bratislavských plavcov – veteránov Čítajte viac Ako pomôcť slovenskému plávaniu? Legendy ponúkajú rokmi osvedčený recept

To, že plavkyne sú zvyknuté na iné teploty, ovplyvňuje výkon počas pretekov aj tréningu. Svaly si musia zvyknúť a rôzne prechody, náročné choreografie, ale aj základné pohyby sa robia oveľa ťažšie.

Aj českým reprezentantkám sa podmienky vôbec nepozdávali. "Sme tu len prvý deň, takže nemôžeme porovnávať, či vodu už trocha neohriali.

Ale musím povedať, že som asi nikdy na pretekoch nezažila chladnejšiu vodu," uviedla Aneta Mrázková.

680415510 Čítajte viac Najprv vylúčenie, teraz ich vítajú. Transrodoví plavci dostali druhú šancu

So svojou kolegyňou Karolínou Kluskovou v podobnej zime ešte nemakali. "Voda je na pretekoch vždy chladnejšia, ale nie až tak veľmi.

Aspoň tréningový bazén je vždy o niečo prijateľnejší, pretože na samotných pretekoch teplotu vody veľmi nevnímate. Nejako vás zahreje adrenalín a celková atmosféra."

„Bohužiaľ, preteky nie sú len o troch minútach, ktoré sa hodnotia, ale celkový proces zahŕňa hodiny tréningu každý deň, a to je potom veľmi náročné pre svaly,“ doplnila Mrázková.

Vynovené Pasienky v plnej kráse Fotogaléria - 39 fotiek Všetky fotky
Po viac ako dva a pol roku a administratívnych...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #majstrovstvá sveta #plávanie #Katar #Dauha #akvabela