Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Utiekli z armády, šťastie našli v USA. Ruským olympionikom hrozí niekoľkoročné väzenie

Ruské ministerstvo vnútra zaradilo šermiarov a manželov Sergeja a Violettu Bidových na zoznam hľadaných osôb pre obvinenia z trestného činu.

31.12.2023 07:10
bidasergey 1692254243 1 Foto:
Sergej a Violetta Bidovci si zjavne ťažkú hlavu z obvinení v domovskej krajine nerobia.
debata (32)

Za neoprávnené opustenie vojenského útvaru alebo miesto výkonu služby hrozí dvojici podľa RIA Novosti trest odňatia slobody na päť až šesť rokov.

Sergej Bida patrí medzi najlepších šermiarov na svete a ako člen ruského tímu vybojoval na olympijských hrách v Tokiu 2021 striebornú medailu. Navyše tento šport má doslova v krvi.

Jeho stará mama Valentina Raštvorová je olympijskou víťazkou z roku 1960 a päťnásobnou majsterkou sveta v šerme. Úspechy v ňom dosiahla aj jeho mama Valentina Grišinová, ktorá si tiež vybojovala titul majsterky sveta.

Bidov starý otec zase získal striebro a bronz na olympiáde vo vodnom póle a jeho strýko Jevgenij Grišin zlato v Moskve 1980 v rovnakej disciplíne. Violetta Bidová (rodená Chrapinová) nemá taký bohatý rodokmeň, ale je striebornou medailistkou z MS v šerme.

Martin Gernát Čítajte viac Rus, Rus, Kanaďan... KHL odtajnila zárobky hráčov. K najlepšie plateným patrí aj Slovák, berie milióny

Dvojica sa na začiatku tohto roka presťahovala do USA a obaja začali trénovať v Academy of Fencing Masters. Neukončili svoje kariéry, ale ukončili všetky kontakty. Nikoho v Ruskej šermiarskej federácii o svojich plánoch neinformovali. Na ich útek doplatil Alexander Glazunov, ktorý bol odvolaný z postu hlavného trénera kordových šermiarov.

V polovici leta sa Sergej Bida zúčastnil majstrovstiev USA v šerme a predtým mal súhlasiť s podmienkami americkej federácie USA Fencing, ktoré zahrňovali odsúdenie činov Ruska a Bieloruska v konflikte na Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters bolo Bidovi, ako aj ďalším dvom Rusom Sergejovi Lokhanovovi a Olegovi Knyšovi umožnená účasť na americkom šampionáte v Arizone. Štartovala by na ňom pravdepodobne aj Violetta Bidová, ale súťaž kvôli tehotenstvu vynechala.

Michal Čajkovský Čítajte viac Slovenský reprezentant sa na Vianoce nahodil ako ruský cár. Čajkovský sa netají obdivom k agresorovi

Manželia sa svoj príbeh zverejnili aj v dokumentárnom filme britskej BBC s názvom „Ťažký život ruských prebehlíkov v USA.“ Violetta v ňom uviedla, že pre svoje konanie bola zaradená v Rusku na čiernu listinu úradov. Spolu so Sergejom sa netajili tým, že krajinu opustili pre nesúhlas s politickým kurzom vlády. A aj kvôli týmto vyjadreniam sú trestne stíhaní.

Podľa RIA Novosti je dôvodom skutočnosť, že sú v priamom vzťahu s ruskými ozbrojenými silami. V čase vysielania dokumentu mal byť Sergej stále práporčík ruskej gardy a Violetta bola atlétkou CSKA patriaceho pod ministerstvo obrany. Keďže z krajiny utiekli bez upovedomenia vedenia, ich čin môže mať v domovskej krajine následky.

Dominik Hašek Čítajte viac Vytočený Hašek o Rusoch na olympiáde: Je to reklama pre propagandu. Chce z nich utečencov

„To, že boli zapísaní na zoznam hľadaných osôb je priamym dôkazom ich úteku z Ruska, ako vojenského personálu, do USA. Urobili nezákonné rozhodnutie opustiť Rusko a odišli do krajiny, ktorá je pre nás nepriateľom. Som z toho sklamaný,“ uviedol bývalý šéf Ruskej federácie šermu Alexander Michajlov. Šermiari sú tak zapojení do trestného konania týkajúceho sa neoprávneného opustenia jednotky alebo miesta výkonu služby.

Podľa fotografii na sociálnych sieťach si rodina Bidovcov v spokojnosti užíva život v USA a v dokumente BBC zaznela aj informácie, že by im mohlo byť v zrýchlenom režime udelené americké občianstvo. Sergej Bidov by tak mohol ešte stihnúť účasť na letných olympijských hrách v Paríži v drese novej krajiny.

Krásna ruská atletická legenda Jelena Isinbajevová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vyšportovaná postava a ebenové vlasy boli...
32 debata chyba
Viac na túto tému: #šerm #Sergej Bida #Violotta Bidová