Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tanečníci breakdancu utreli nos. Do olympijského programu pribudlo päť športov

Na olympijských hrách v roku 2028 v Los Angeles budú aj kriket, flag futbal (bezkontaktná verzia amerického futbalu), bejzbal pre mužov, softbal pre ženy, lakros a squash.

16.10.2023 15:29
814117936 Foto:
Po vyše storočnej odmlke uvidíme na olympijských hrách aj turnaj v krikete.
debata

Návrh organizátorov hier, ktorí majú právo požiadať o zaradenie niekoľkých športov, v pondelok na zasadnutí v Bombaji schválil Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

O pätici navrhovaných športov, pretože bejzbal a softbal sa berú ako jeden, hlasovali členovia MOV v jednom balíku. Proti boli iba dvaja z 90 delegátov. „Chceme, aby LA 2028 bolo odrazovým mostíkom pre všetkých našich päť športov,“ povedal členom MOV predseda organizačného výboru Casey Wasserman.

Voľba organizátorov znamená len jednorazové a nie trvalé zaradenie do olympijského programu. Bejzbal a softbal sa na OH vrátia po siedmich rokoch.

Slovenskí bobisti Čítajte viac Tri súťaže zimnej olympiády budú mimo Talianska. Dočkáme sa športového sviatku v Rakúsku?

Po absencii v rokoch 2012 a 2016 si ich vybrali aj organizátori hier v Tokiu, ale za rok v Paríži nebudú. Na turnaji v Los Angeles by mali hrať aj profesionáli z Major League Baseball.

Lakros a kriket patrili do programu pred viac ako 100 rokmi. Turnaj v lakrose sa uskutočnil na OH v rokoch 1904 a 1908. Za päť rokov sa bude konať vo variante so šiestimi hráčmi.

Olympijské kruhy, ilustračná Čítajte viac Bach by mohol po zmene charty zostať na čele MOV aj po roku 2025

Kriket sa konal len v roku 1900. Jeho návrat v kratšom formáte by mohol zvýšiť hodnotu vysielacích práv v Indii o viac ako 100 miliónov dolárov. Práve v jednej z najľudnatejších krajín je tento šport veľmi populárny.

Olympijská premiéra čaká flag futbal, kde sa očakáva aj účasť hráčov z elitnej súťaže klasického amerického futbalu NFL a squash. Na druhej strane, miesto nezostalo pre tanečníkov breakdance, ktorý budú mať olympijskú premiéru na budúci rok v Paríži.

Exoti na zimných olympijských hrách Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Jamajský štvorbob
Na ZOH 1988 v Calgary sa...
debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #Los Angeles #OH v Los Angeles