Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusom sa podmienky pre účasť na OH v Paríži nepáčia. Sú prísne a neférové, tvrdia

Predstaviteľom Ruskej plaveckej federácie sa nepáčia podmienky, ktoré určil strešný orgán svetového plaveckého športu (World Aquatics) v súvislosti s kvalifikáciou na OH 2024 v Paríži. Rusi považujú kritériá sa príliš prísne a neférové.

06.09.2023 12:58
MOV, sídlo Foto: ,
Olympijské kruhy pred sídlom MOV v Lausanne.
debata

Podľa trojnásobnej olympijskej víťazky v umeleckom plávaní Oľgy Brusnikinovej je malá šanca, že sa ruskí plavci predstavia v medzinárodných súťažiach do konca tohto roka.

Ruskí aj bieloruskí plavci sa budú môcť zúčastniť len na individuálnych súťažiach a s neutrálnym štatútom, nebudú teda súťažiť v štafetách, umeleckom plávaní či vo vodnom póle.

V každej individuálnej plaveckej disciplíne na OH 2024 bude môcť štartovať iba jeden Rus a Bielorus.

Jevgenij Kafeľnikov Čítajte viac Idioti, je to úbohé. Kafeľnikov poslal Wimbledonu tvrdý odkaz, môže za to pravidlo pre Rusov

Musia však splniť podmienku, že od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine vo februári 2022 ani raz verejne nepodporili túto inváziu v médiách, na sociálnych sieťach či účasťou na provojenských demonštráciách.

Podľa vedúcich predstaviteľov ruského plaveckého športu je proces návratu ruských a bieloruských športovcov do súťaží taký náročný a zdĺhavý, že zrejme nestihnú žiadne tohtoročné podujatia.

Ruská plavecká federácia v oficiálnom stanovisku uviedla, že „nezaznamenala žiadne zlepšenie situácie“.

Šéfka ruského strešného orgánu umeleckého plávania Brusnikinová vyhlásila, že nádeje ruských plavcov na návrat do súťaží sú „veľmi vážne poškodené“.

HOKEJ-KHL: Bratislava - Moskva Čítajte viac Ľahli sme si na stôl a podozrivý doktor nám cez masku pustil plyn. Akoby ma zdrogovali, spomína bývalý slovanista na ruské praktiky

World Aquatics umožní ruským a bieloruským plavcom štartovať na októbrových podujatiach Svetového pohára v Berlíne, Aténach a Budapešti aj na februárových majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe, ak prejdú tzv. overovacím procesom v súvislosti s podporou vojny na Ukrajine.

Nesmú však absolvovať tlačové konferencie ani hovoriť s novinármi. Musia tiež podstúpiť štyri dopingové kontroly schválenými agentúrami a limit na účasť v Paríži môžu splniť len na súťažiach mimo Ruska a Bieloruska.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2024 v Paríži