Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping mu zničil kariéru. Bol majster sveta aj olympionik, spáchal samovraždu. Mal 35 rokov

Vladimir Sedov, ktorého veľmi úspešnú vzpieračskú kariéru zničil doping, spáchal samovraždu. Inside The Games informoval, že telo 35-ročného účastníka olympijských hier v Pekingu našli v jeho rodnej dedine v oblasti Karatal.

28.06.2023 08:40
Vladimir Sedov Foto:
Vladimir Sedov na MS 2009, kde získal titul majstra sveta. Ten mu bol neskôr kvôli dopingu odobratý.
debata

Sedov je tak druhým vrcholovým pretekárom z Kazachstanu, ktorý si za obdobie necelých dvoch rokov vzal život. Niekoľkonásobný ázijský šampión Albert Linder spáchal samovraždu v septembri 2021 vo veku 25 rokov.

Sedov sa nevytratil len z očí športovej verejnosti, ale v posledných týždňoch nekontaktovali priateľov ani príbuzných. Posledného pol roka mal trpieť psychickými problémami. „Podľa svedectva jeho príbuzných spáchal samovraždu,“ uviedla vo vyhlásení kazašská polícia.

Ako 20-ročný zažiaril na olympijských hrách v Pekingu 2008, kde obsadil štvrté miesto. O rok neskôr vybojoval titul majstra sveta v juhokórejskom Goyangu v kategórii do 85 kilogramov.

Leo Giuseppe Insam Čítajte viac Na MS si zahral aj proti Slovákom. Bývalého obrancu našli mŕtveho v posteli

O zlatú medailu aj pozíciu v Pekingu však prišiel, keď boli anulované všetky jeho výsledky v rokoch 2008 až 2016. Dôvodom bola opätovná analýza jeho vzorky z OH 2008, ktorá bola pozitívna na zakázaný steroid stanozol.

Pre Sedoval, ktorý si ešte ako tínedžer odpykal dvojročný dištanc za doping v rokoch 2006 až 2008, tak išlo o druhé previnenie voči dopingovým pravidlám.

„Za všetky tieto dopingové škandály by sa mal zodpovedať hlavný tréner kazašského národného tímu Alexej Ni. Je to jeho práca,“ povedal Sedov v rozhovore z roku 2016 s tým, že ostatní reprezentanti sa o trénerových metódach báli hovoriť.

Cedric Roussel Čítajte viac Náhla smrť po infarkte. V Belgicku smútia za bývalým reprezentantom, mal 45 rokov

Spor s trénerom spôsobil, že sa Sedov nervovo zrútil na národných majstrovstvách v roku 2016. Jeho poslednou súťažou v kariére boli majstrovstvá sveta Ázie v apríli toho istého roku. O pár týždňov neskôr vyšli informácie o jeho pozitívnej vzorke.

Sedov si vypočul tvrdý trest – dostal osemročná zákaz činnosti. Ten platil ešte aj v čase, keď spáchal samovraždu. Svoje meno sa snažil tri roky očistiť sériou odvolaní, ale definitívny verdikt bol potvrdený v roku 2019.

Najväčšie futbalové tragédie Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
10. Valley Parade, Bradford City vs. Lincoln...
debata chyba
Viac na túto tému: #vzpieranie #Vladimir Sedov #OH v Pekingu 2008