Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Jerevane. Azerbajdžanci opustili dejisko ME po tom, čo im na ceremoniáli podpálili vlajku

Vzpierači Azerbajdžanu odcestovali spoločne s celou výpravou z dejiska ME v Arménsku v reakcii na podpálenie štátnej vlajky počas otváracieho ceremoniálu šampionátu.

15.04.2023 22:17
debata (1)

Došlo k nemu po tom, čo muž vybehol na pódium, zmocnil sa vlajky a zapálil ju.

Azerbajdžanské ministerstvo mládeže a športu uviedlo, že incident v Jerevane ukázal, že „keď v Arménsku vládne takáto atmosféra nenávisti, tak nie je zabezpečená bezpečnosť a normálna účasť azerbajdžanských športovcov na súťažiach je nemožná z dôvodu psychického tlaku.“

Ministerstvo informovalo, že športovci a ich sprievod opustili Arménsko. Organizačný výbor ME uviedol, že muž, ktorý sa zmocnil vlajky, bol zamestnanec arménskej verejnoprávnej televízie, ktorý bol pozvaný na otvárací ceremoniál.

Po incidente ho previezli na policajnú stanicu, no prepustili ho bez obvinenia.

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v nedávnych mesiacoch vzrástlo v dôsledku blokády jedinej cesty vedúcej z Arménska do etnicky arménskeho regiónu Náhorný Karabach v rámci Azerbajdžanu.

Náhorný Karabach a priľahlé územia sa dostali pod kontrolu etnických arménskych síl podporovaných Jerevanom v roku 1994, ale šesťtýždňová vojna v roku 2020 vrátila veľkú časť oblasti pod kontrolu Azerbajdžanu.

Ukrajina Čítajte aj S Rusmi nie! Po ráznom kroku Ukrajincov zostáva viacero nejasností

Európska federácia vzpierania (EWF) dôrazne odsúdila incident a považuje ho za mimoriadne vážne a poľutovaniahodné gesto za útok na integritu športových hodnôt a na univerzálne princípy fair play.

Vyjadrila pevnú podporu organizačnému výboru a požiadalo o dodatočné záruky pre bezpečnosť všetkých účastníkov tejto súťaže. EWF sa domnieva, že tento incident je izolovaný a bude monitorovať implementáciu dodatočných opatrení, ktoré požaduje od organizačného výboru.

Tréner švédskej reprezentácie Janne Andersson. Čítajte aj Tieto kecy nemusím počúvať. Švédského kouča naštval rozhovor, zamával a bol fuč
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #vzpieranie #Arménsko #azerbajdžanskí vzpierači