Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolučné rozhodnutie. Plavci chcú umožniť transgenderom súťažiť

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) má v úmysle vytvoriť otvorenú kategóriu, ktorá umožní súťažiť transrodovým športovcom na elitnej úrovni.

19.06.2022 19:08
Plávanie, Tokio Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Počas mimoriadneho kongresu FINA na MS v bazénovom plávaní v Budapešti o tom informoval prezident federácie Husain Al-Musallam.

„Nechcem, aby si ktorýkoľvek športovec musel vypočuť, že nemôže súťažiť na najvyššej úrovni. Založím pracovnú skupinu, ktorá na našich stretnutiach vytvorí otvorenú kategóriu. Budeme prvá federácia, ktorá to urobí,“ poznamenal Al-Musallam.

Organizácia je zároveň pripravená zachovať doterajšie oddelené súťaže mužov a žien.

Generálny riaditeľ FINA Brent Nowicki poznamenal, že „niektorí jednotlivci nemusia byť schopní súťažiť v kategórii, ktorá najlepšie zodpovedá ich zákonnému rodovému zladeniu alebo rodovej identite. Podľa pravidiel bude mužská súťaž otvorená pre všetkých.“

Manchester United Čítajte viac Protestovali mu pred domom, vzal ich do krčmy. Riaditeľ United sa vynašiel

Na toto vyjadrenie v následnej diskusii reagoval švédsky lekár Christer Magnusson, podľa ktorého vyplýva, že „chlapci sa vo veku 10 rokov budú musieť rozhodnúť začať s prechodom.“

FINA zriadila tri odborné komisie – lekársku, právnu a športovú, aby sa touto problematikou zaoberali. Lekárska komisia zistila, že muži, ktorí začali súťažiť so ženami, si zachovali výhody.

„Niektoré z výhod, ktoré muži získavajú v puberte, sú štrukturálne a nestrácajú sa hormonálnou supresiou. Patria sem väčšie pľúca a srdcia, dlhšie kosti, väčšie nohy a ruky,“ povedala lekárka Sandra Hunterová.

Najsexi žena na svete Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Golf je dôležitou súčasťou jej života, ale...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie