Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Potvrdené, olympiáda bude bez hráčov NHL. Šatan: Šanca pre ďalších

Olympijský hokejový turnaj v Pekingu sa uskutoční bez hráčov z NHL. Vedenie zámorskej profiligy sa rozhodlo pre rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron neumožniť štart svojim hráčom na ZOH 2022.

22.12.2021 16:40 , aktualizované: 17:16
SR Košice MS2019 Hokej A Nemecko Slovensko Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar sa na olympijskom turnaji nepredstaví.
debata (6)

Vedenie NHL sa na tom dohodlo s hráčskou úniou NHLPA. Okrem šírenia omikronu ovplyvnilo verdikt neuvoľniť hráčov na ZOH 2022 aj medzitým už 50 odložených zápasov základnej časti. Informoval o tom oficiálny web nhl.com.

"NHL rešpektuje a obdivuje túžbu hráčov reprezentovať svoje krajiny a zúčastniť sa na olympijskom turnaji. V súlade s tým sme na toto rozhodnutie čakali tak dlho, ako to bolo možné.

Skúmali sme všetky dostupné možnosti, ako umožniť našim hráčom zúčastniť sa na ZOH 2022.

Žiaľ, vzhľadom na hlboké narušenie harmonogramu základnej časti NHL spôsobené nedávnymi udalosťami súvisiacimi s koronavírusom – 50 zápasov už bolo odložených do 23. decembra – ich účasť na olympiáde už nie je možná," vyhlásil komisár NHL Gary Bettman.

Steven Stamkos Čítajte viac Tampa sa vyšvihla na čelo, Fehérváry sa na ľad nedostal. NHL prerušili

Na ZOH budú elitní svetoví hráči zo zámoria chýbať druhýkrát za sebou. Absentovali aj v roku 2018 v Pjongčangu.

Pôvodne sa síce NHL s NHLPA aj Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) dohodli na účasti hráčov na ZOH 2022 aj 2026, vzhľadom na pandémiu COVID-19 však teraz názor zmenili.

"Oceňujeme úsilie Medzinárodného olympijského výboru, Medzinárodnej hokejovej federácie a pekinského organizačného výboru.

Súčasné okolnosti nám však napriek maximálnemu úsiliu všetkých znemožnili pustiť hráčov z NHL do Pekingu. Tešíme sa na olympijské hry v roku 2026," dodal Bettman.

Šatan: Turnaj sa kvalitatívne vyrovná

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan ešte pred verdiktom očakával, že olympijský turnaj bude napokon bez hráčov z NHL.

Jevgenij Malkin Čítajte viac Do Pekingu nejdete a hotovo, oznámili vraj hráčom NHL. Slávny Rus: Hrozné!

"Náznaky v poslednom čase boli a takýto výsledok sa očakával. Je to na škodu veci. Olympiáda by mala mať najlepších hráčov. Sám si to ako hráč pamätám. Malo to cveng.

Ale aj bez hráčov NHL bude olympiáda zaujímavá a opäť sa môžu udiať prekvapenia ako naposledy v prípade Nemecka. Je to obrovská šanca pre hráčov z Európy a my by sme radi boli jedným z tých prekvapení," povedal Šatan pre web hockeyslovaki­a.sk.

Generálny manažér reprezentácie vie, že bez hráčov NHL stratí každý tím na kvalite: „Tie najsilnejšie hokejová krajiny strácajú viac ako stratíme my. Olympijský turnaj sa kvalitatívne vyrovná. My sa budeme snažiť byť pozitívnym prekvapením.“

Vedenie slovenského tímu by však smerom k ZOH mohlo pomýšľať na hráčov z AHL.

„Špecifiká dohody zatiaľ nevieme. Ak by to bolo možné a obmedzenia by sa nevzťahovali na hráčov AHL, určite sa budeme snažiť o vybavenie výnimky pre našich hráčov, ktorí pôsobia v AHL a majú záujem ísť na olympiádu,“ vysvetlil Šatan.

Aktualizujeme…

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Peking 2022