Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko má ďalšie zlato! Andrejčík ho získal vo veľkom štýle

Slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4.

01.09.2021 06:49 , aktualizované: 15:37
Samuel Andrejčík Foto:
Slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík
debata (2)

Vo finále zdolal Pornchoka Larpyena z Thajska 4:0. Andrejčík vrátil súperovi prehru zo základnej skupiny (1:4).

Slovenský boccista z nej postúpil do vyraďovacej fázy z 2. miesta. V utorok zvíťazil vo štvrťfinále nad Waiom Yanom Vivianom Lauom z Hongkongu 4:1, v semifinále si poradil s Čeng Jüan-senom z Číny 5:2 a v stredajšom finále nedal šancu Larpyenovi.

PH 2020 – boccia
BC4 – muži:
finále: Samuel ANDREJČÍK (SR) – Pornchok Larpyen (Thaj.) 4:0

Po striebre z PH 2016 v Riu de Janeiro tak pridal Andrejčík do svojej paralympijskej zbierky najcennejší kov. "Je to skvelý pocit. Som strašne šťastný, že sa tých päť rokov čakania na paralympiádu skončilo a že nič z príprav nevyšlo nazmar.

Makali sme naozaj tvrdo. Do finálového dňa všetko klaplo tak, že dnes mám na sebe zlatú medailu a ďalšie tri roky až do Paríža budem úradujúci paralympijský šampión," uviedol 24-ročný Andrejčík pre web paralympic.sk.

Jozef Metelka, Patrik Kuril Čítajte viac Zlato a striebro! Slovenskí paracyklisti zažiarili pod horou Fudži

Stredajšie finále mu vyšlo na jednotku: "Vedel som, že to bude kvalitný zápas, že náš vzájomný duel v skupine bol diametrálne odlišný. V skupinách jednotlivcov to je skôr o takej vypočítavosti, že vieme, aké skóre potrebujeme k postupu.

Vo finále je to all-in, vabank, hra naplno. Kto urobí chybu, prehrá. Som preto veľmi rád, že mi to dnes vyšlo. Všetko, na čom sme sa dohodli, išlo podľa plánu. Nepúšťal som Thajčana do hry. Aj keď mal nejaké šance, nemal som problém to vyriešiť."

Bronz z parastolného tenisu

Slovenská výprava na PH 2020 v Tokiu získala v stredu dvakrát bronz v súťaži družstiev v stolnom tenise.

Duo Boris Trávníček a Peter Mihálik prehralo v semifinále v kategórii TT4–5 s čínskou dvojicou Cchao Ning-ning, Kuo Sing-jüan 0:2 na zápasy a rovnako dopadli aj Martin Ludrovský s Jánom Riapošom v kategórii TT1–2, ktorí podľahli Francúzom Fabienovi Lamiraultovi a Stephaneovi Molliensovi taktiež 0:2. O 3. miesto sa v Tokiu nehrá.

Alena Kánová Čítajte viac Strieborný úspech. Kánová nestačila na obhajkyňu zlata

Trávníček a Mihálik získali zhodne prvé paralympijské medaily v kariére. "Po včerajšom štvrťfinálovom zápase sa mi zaspávalo veľmi ťažko. Mal som v hlave plno emócií, premietal som si všetky momenty z celého dňa.

Bolo to niečo úžasné, veď tak ja, ako aj Boris sme si zaistili prvú paralympijskú medailu v kariére. Nevedel som to zo seba dostať. Zaspal som asi až okolo tretej," uviedol pre paralympic.sk Mihálik, ktorý sa dočkal prvého cenného kovu na svojej štvrtej paralympiáde.

parastolný tenis – tímová súťaž:
TT4–5 – semifinále:
Cchao Ning-ning, Kuo Sing-jüan (Čína) – Boris TRÁVNÍČEK, Peter MIHÁLIK (SR) 2:0
​TT1–2 – semifinále:
Fabien Lamirault, Stephane Molliens (Fr.) – Martin LUDROVSKÝ, Ján RIAPOŠ (SR) 2:0

Kuřejova obhajoba

Slovenský reprezentant v paraatletike Marián Kuřeja vybojoval v stredu bronz v hode kuželkou na hrách v Tokiu. V piatom pokuse dosiahol výkon 30,66 m a obhájil 3. miesto z Ria de Janeiro.

Z triumfu sa tešil reprezentant Ruského paralympijského výboru (RPC) Musa Tajmazov, ktorý vylepšil svetový rekord na hodnotu 35,42 m. Striebro získal Srb Željko Dimitrijevič výkonom 35,29 m.

PH 2020 – paraatletika:
hod kuželkou F51 – finále: 1. Musa Tajmazov (RPC) 35,42 m – svetový rekord, 2. Željko Dimitrijevič (Srb.) 35,29, 3. Marián KUŘEJA (SR) 30,66

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #boccia #POH Tokio 2020 #Samuel Andrejčík