Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Návrat La Ligy je v nedohľadne, do Fínska MotoGP v júli nezavíta

Aj cez víkend sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

25.04.2020 09:22 , aktualizované: 20:27
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi medzi hráčmi Granady.
debata

19.38: Zdravotný stav Juniora Sambiu sa po hospitalizácii s ochorením COVID-19 zlepšuje, futbalista HSC Montpellier už dýcha bez pomoci prístrojov. Sambia je prvý hráč z francúzskej Ligue 1, ktorý sa nakazil novým koronavírusom.

Dvadsaťtriročného stredopoliara hospitalizovali s dýchacími problémami už v utorok, prvý test na COVID-19 mal negatívny výsledok, no druhý z piatka už potvrdil ochorenie. Následne ho uviedli do umelého spánku. „V sobotu večer prišli z nemocnice pozitívne správy. Pacient dýcha bez pomoci prístrojov,“ informoval portál lequipe.fr.

18.50: Futbalisti Aston Villy sa zrieknu 25 percent zo svojich platov, aby klubu počas koronakrízy pomohli ušetriť časť výdavkov

„Ide o hráčov prvého mužstva, trénerov a predstaviteľov topmanažmentu klubu. Všetci sa dohodli na plošnom 25-percentnom znížení platov na dobu štyroch mesiacov,“ uviedol Christian Purslow, výkonný riaditeľ predposledného tímu tabuľky Premier League.

17.40: Futbalista talianskeho druholigistu z Benátok Antonio Junior Vacca sa vyliečil z ochorenia COVID-19. Dvadsaťdeväťroč­ný stredopoliar mal pozitívny test na koronavírus 6. apríla, odvtedy bol v domácej karanténe. Sobotné opakované testovanie potvrdilo, že je vyliečený.

17.13: Zástupca komisára zámorskej hokejovej NHL Bill Daly vyhlásil, že ak príde k obnoveniu súťažnej sezóny, ani ďalší prípad nakazenia koronavírusom ju nemusí opätovne zastaviť. NHL prerušila ročník 12. marca.

Odvtedy sa nakazilo päť hráčov Ottawy Senators a traja Colorada Avalanche. „Všetko závisí na faktoch a celom množstve okolností, no nie, jeden pozitívny test sezónu opäť neukončí. Možno ani viacero pozitívnych testov,“ povedal Daly v rozhovore pre kanadský portál TSN.

15.18: Najvyššia futbalová súťaž v Poľsku by mohla pokračovať od 29. mája. Na sobotnej mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

„Dozvedeli sme sa skvelú správu. Súhlas vlády s reštartom súťaže nám dáva veľkú šancu na realizáciu nášho plánu, na ktorom pracujeme uplynulé štyri týždne s odborníkmi z krízového štábu. Pokiaľ nenastanú neočakávané komplikácie a zdravotná situácia v krajine to umožní, po prípravnom období by sme 29. mája mohli pokračovať v hraní zápasov a dokončení sezóny,“ vyhlásil riaditeľ poľskej Ekstraklasy Marcin Animucki.

Poliaci už dostali od Európskej futbalovej únie (UEFA) potvrdenie o možnosti dokončenia sezóny do 20. júla. Pred reštartom Ekstraklasy prebehnú 3. – 4. mája testy hráčov a členov realizačných tímov, od 10. mája začnú v kluboch s tréningovým procesom. Deň pred obnovením ligy absolvujú hráči s rozhodcami ďalšie testovanie na koronavírus a ak sa nevyskytne pozitívny prípad, dostanú zápasy 27. kola naplánované na 29. – 31. mája zelenú.

14.49: Veľká cena Fínska MotoGP sa v pôvodnom termíne 12. júla neuskutoční. Dôvodom je pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace rozhodnutie miestnej vlády zakázať akékoľvek podujatia pre viac ako 500 návštevníkov. Najprestížnejší motocyklový seriál prišiel v prebiehajúcej sezóne už o jedenáste preteky.

Do Fínska sa pritom majstrovstvá sveta cestných motocyklov mali vrátiť po dlhej dobe, premiérovo od roku 1982. Konať sa mali na okruhu Kymi Ring približne 100 km vzdialenom od Helsínk.

12.07: Španielska futbalová La Liga stále nemá stanovený dátum, kedy by mohla obnoviť súťažné dianie. V piatok vedenie ligy navyše pozastavilo plány testovať hráčov na koronavírus, aby sa mohli vrátiť do práce.

Toto rozhodnutie sa stretlo u hráčov s uspokojením. „Nemienim opäť hrať, keď stále umierajú ľudia,“ zhrnul myšlienky väčšiny futbalistov útočník Athleticu Bilbao Iňaki Williams. Hráčska asociácia v Španielsku AFE nedávno vyhlásila, že bude súhlasiť s obnovením ligy iba po odporúčaní zdravotníckych expertov.

Jedna z najsledovanejších športových súťaží na svete čelila v uplynulých dňoch tlaku, aby čo najskôr obnovila sezónu.

10.03: Galavečer miešaných bojových umení Ultimate Fighting Championship 249 sa uskutoční 9. mája v meste Jacksonville na Floride a bez účasti divákov. Vyhlásil to prezident UFC Dana White.

Podujatie najprestížnejšej organizácie MMA preložili pre pandémiu koronavírusu. Galavečer sa mal uskutočniť 18. apríla v newyorskom Barclays Center, po prepuknutí nákazy ho chcel White presunúť do indiánskej rezervácie v Kalifornii, no musel ustúpiť po nátlaku mediálnych spoločností Disney a ESPN, ako aj kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

9.12: Podľa českého hokejistu Jakuba Voráčka sa prerušená sezóna zámorskej NHL už nedohrá. Útočník Philadelphie Flyers si nevie predstaviť, že by tímy dokončili ročník v lete po trojmesačnej pauze.

Tridsaťročný krídelník si momentálne užíva voľno, ale je pripravený kedykoľvek opäť začať s tréningom.

„Myslím si, že sa sezóna nedohrá. Je to môj názor, môžem sa mýliť. Hovorí sa o tom, že ju chcú dohrať v lete, ale neviem si predstaviť, že všetky tímy budú sezónu dohrávať po trojmesačnej pauze. Dúfam len, že ak by sa pokračovalo, tak by sa hralo normálne vo Philadelphii, v Chicagu a na štadiónoch plných ľudí. To je moje želanie,“ citoval ho portál idnes.cz.

Vedenie profiligy momentálne hľadá možnosti ako dohrať sezónu. V hre je úvaha, že by sa celý zvyšok odohral v troch či štyroch mestách. Táto možnosť sa Voráčkovi príliš nepáči.

8.42: Klub zámorskej basketbalovej NBA Milwaukee Bucks dal svoju halu k dispozícii na boj s pandémiou koronavírusu. Štadión Fiserv Forum tak bude v najbližších dňoch slúžiť na distribúciu dvoch miliónov nechirurgických rú­šok.

Cieľom je urýchliť rozdelenie týchto zdravotníckych pomôcok medzi miestne komunity. Rúška budú distribuovať pod dohľadom Lekárskej univerzity Wisconsinu a všetci dobrovoľníci, ktorí ich budú roznášať, musia prejsť vyšetreniami.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus