Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Hviezdy Tottenhamu si zavarili. Vo Švédsku ohlásili reštart aj s divákmi

Aj v utorok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

21.04.2020 06:00 , aktualizované: 21:08
Britain Soccer Premier League Foto: ,
Členovia Tottenhamu už druhý raz porušili opatrenia súvisiace s koronavírusom. Na snímke tréner José Mourinho a pravý obranca Serge Aurier.
debata

21.07 h: V Holandsku sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončila futbalová sezóna. Viac TU.

20.20 h: Predstavitelia Asociácie tenisových profesionálov (ATP) a Ženskej tenisovej asociácie (WTA) sa dohodli na zriadení fondu na pomoc hráčom najviac postihnutým pandémiou koronavírusu.

Budú o ňom diskutovať s vedením Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) a organizátormi všetkých štyroch grandslamových turnajov. Zatiaľ nie je známy systém distribúcie finančných prostriedkov. Pre pandémiu zrušili všetky turnaje ATP a WTA naplánované do 13. júla. V tomto roku sa neuskutoční ani prestížny Wimbledon. Informovala o tom agentúra AP.

19.05 h: Najvyššie dve futbalové súťaže vo Švédsku sa opäť rozbehnú 14. júna. Na zápasoch budú prítomní aj diváci. Dohodli sa na tom zástupcovia 32 klubov 1. a 2. ligy počas utorňajšieho videokonferečného hovoru.

Vo Švédsku napriek pandémii koronavírusu neplatia prísne karanténne opatrenia obmedzujúce voľný pohyb osôb. V krajine evidujú viac ako 15.000 pozitívnych prípadov, vyše 1700 osôb ochoreniu Covid-19 podľahlo.

18.36 h: Futbalový obranca Serge Aurier si zavaril. Nedodržal totiž karanténne opatrenia a trénoval so svojím spoluhráčom z Tottenhamu Hotspur Moussom Sissokom. Reprezentant Pobrežia Slonoviny síce následne zmazal fotku z Instagramu, no anglickému klubu bude musieť vysvetliť svoje konanie.

Na základe opatrení platných na území Veľkej Británie futbalisti môžu trénovať iba sami na vonkajších športoviskách alebo s ľuďmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti. Pred dvomi týždňami sa kouč „kohútov“ Jose Mourinho musel ospravedlniť za to, že spolu s Tanguyom Ndombelem, Davinsonom Sanchezom a Ryanom Sessegnonom trénoval v jednom z londýnskych parkov.

16.26 h: Tohtoročný berlínsky maratón organizátori pre koronakrízu museli zrušiť. V utorok o tom rozhodli tamojšie krajinské orgány po prijatí opatrenia zákazu masových podujatí s účasťou väčšou ako 5000 osôb do 24. októbra. Prestížny maratón sa mal uskutočniť 27. septembra.

V minulých rokoch sa účasť na slávnom maratóne pohybovala medzi 40 až 50.000 bežcami. V roku 2018 v Berlíne vytvoril svetový rekord časom 2:01:39 hod. Keňan Eliud Kipchoge.

16.00 h: Za otvorenie dverí pokuta 1600 eur. Slovenský hádzanársky reprezentant hovorí o štátnej karanténe. Viac TU.

15.33 h: Barážové zápasy o postup na futbalové EURO 2020 vrátane duelu medzi Slovenskom a Írskom by sa mohli uskutočniť v októbri alebo v novembri. Viac TU.

14.55 h: Španielsky futbalový klub FC Barcelona urýchli predaj názvu svojho štadióna na komerčné účely. Stane sa tak prvýkrát od otvorenia Camp Nou v roku 1957. Ročný výnos zo získaných zdrojov venujú „blaugranas“ na boj proti pandémii koronavírusu. Viac TU.

14.04 h: Najvyššie nemecké hádzanárske súťaže v utorok definitívne uzavreli. Majstrovský titul udelili THW Kiel. Ročník prerušili v marci pre pandémiu koronavírusu, s predčasným koncom sezóny súhlasilo 36 účastníkov prvej a druhej ligy. O majstrovi i zostupujúcich rozhodli na základe špeciálneho koeficientu.

Vedenie súťaže dúfalo s reštartom sezóny v máji, no pre vládne opatrenia by sa muselo dohrať bez divákov. Keďže tamojšie tímy sú závislé najmä od predaja vstupeniek, napokon pristúpili k radikálnemu riešeniu. Do konca ročníka zostávalo sedem kôl, finančné straty odhadli na 25 miliónov eur.

13.24 h: Viceprezident nemeckého Inštitútu Roberta Kocha pre výskum a kontrolu infekčných chorôb Lars Schaade skritizoval celoplošné testovanie futbalistov. Skríning by mal urýchliť obnovenie súťaží, vedenie bundesligy avizovalo, že na tento účel má k dispozícii 20-tisíc testovacích súprav.

Podľa Schaadeho je však tento prístup v čase pandémie sebecký. „Nechápem prečo by nejaký sektor spoločnosti, nielen v športe, mal v tejto chvíli ignorovať verejný záujem. Prečo by sa mali nechať futbalisti nechať testovať len tak? Keď budú mať príznaky, potom pokojne,“ vyhlásil Schaade podľa agentúry DPA.

Predstavitelia I. a II. bundesligy chcú čo najskôr obnoviť sezónu, pretože údajne až trinástim profesionálnym klubom v najvyšších dvoch súťažiach hrozí bankrot. Na stole je možnosť pokračovať v ročníku od 9. mája. V Nemecku v utorok napoludnie registrovali 147.065 prípadov ochorenia COVID-19, 4862 osôb infekcii podľahlo.

12.45 h: Anglický futbalový klub Arsenal sa dohodol s viacerými hráčmi na znížení platu počas koronavírusovej krízy. Podľa britských médií však medzi nimi chýba Mesut Özil, ktorý je s príjmom 350-tisíc libier týždenne najlepšie plateným hráčom „kanonierov“.

Na základe dobrovoľnej dohody hráči a tréneri na čele s Mikelom Artetom súhlasili s 12,5-percentným skrátením miezd počas dvanástich mesiacov. Nemecký stredopoliar však spoločne s ďalšími troma nemenovanými spoluhráčmi odmietol „utiahnuť si opasok“.

Özilov postoj sa nestretol s pochopením a verejne ho skritizovali viaceré osobnosti anglického futbalu. „Dalo by sa to pochopiť u mladých hráčov, ktorí nemajú veľmi vysoký príjem alebo tých, ktorým končí zmluva. Ale ak to odmietne najlepšie platený hráč tímu, je to obrovský vlastný gól do svojho PR,“ citoval portál Daily Mail bývalého obrancu Liverpoolu Jamieho Carraghera.

Podľa niekdajšieho kapitána Manchestru United Garryho Nevilla pre takéto správanie neexistuje obhajoba: „Ste tým na ihrisku aj mimo neho a do všetkého musíte ísť spolu. Toto len naštrbí vzťahy a dotyčnú trojicu vyčlení z kolektívu.“

11.31 h: Organizátori talianskej najvyššej futbalovej súťaže chcú, aby sezóna v máji pokračovala. V pondelok večer sa na tom jednomyseľne zhodli členovia Rady Serie A. Oficiálne rozhodnutie o pokračovaní líg by mohlo padnúť v stredu, čaká sa ešte na súhlas vládnych orgánov.

„Súťaž vyvrcholí v súlade s ustanoveniami UEFA, FIFA, Talianskeho futbalového zväzu (FIGC) a zdravotného protokolu na ochranu hráčov,“ zverejnili predstavitelia Rady Serie A.

Sedem klubov Serie A však s obnovením súťaže nesúhlasí. Sú nimi sardínske Cagliari a šesť družstiev zo severného Talianska, ktoré je najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu – Brescia, FC Turin, Udinese, Sampdoria Janov, FC Janov a SPAL Ferrara.

Ak bude sezóna pokračovať, prejde organizačnými zmenami, ktoré sa dotknú rozhodcov. Jednotlivé zápasy pokryjú najmä arbitri z príslušných regiónov. Obmedzí sa aj počet videorozhodcov, v súčasnosti za VAR zodpovedajú šiesti. „Určite sa ich počet zníži, ale možnosť videa zostane,“ citovala agentúra SID prezidenta rozhodcovskej komisie Marcella Nicchiho.

V talianskej najvyššej súťaži zostáva dohrať 13. kôl. V krajine aktuálne evidujú 181.228 prípadov nakazenia koronavírusom, 24.114 osôb chorobe podľahlo.

11.21 h: Ani šesť majstrovských prsteňov za triumf v prestížnom Super Bowle v americkom futbale neuchránilo elitného quarterbacka Toma Bradyho od toho, aby ho na slnečnej Floride nevykázali z parku. Nová posila klubu Tampa Bay Buccaneers, ktorá predtým dlhodobo pôsobila v tíme New England Patriots, sa totiž vybrala do parku napriek tomu, že miestne nariadenia to nepovoľovali. Brady si chcel v parku zacvičiť a pracovať tak na svojej kondícii.

Toma Bradyho v parku zazrela v pondelok jedna z členiek hliadky, ktorá sledovala dodržiavanie pravidiel spojených s prevenciou proti šíreniu koronavírusu. Až keď podišla bližšie, aby previnilca poslal preč, spoznala v ňom elitného športovca. Informácie priniesla starostka Tampy Jane Castorová.

Miestna radnica ešte v pondelok na twitteri napísala: „Prepáč Tom Brady! Náš park sa nemôže dočkať, kedy opäť privíta teba aj ďalších našich obyvateľov. Všetko však až skončení opatrení. Dovtedy zostaň v bezpečí a drž sa doma v maximálnej možnej miere. Pomôžeš tým sploštiť krivku šírenia ochorenia.“

Tom Brady sa s rodinou presťahoval na slnečnú Floridu a prenajal si dom od niekdajšej bejzbalovej hviezdy Dereka Jetera. Štyrikrát najužitočnejší hráč Super Bowlu po skončení ostatnej sezóny nepredĺžil zmluvu s Patriots a podpísal kontrakt s Bucaneers na dva roky.

11.11 h: Belgické futbalové kluby opäť posunuli termín definitívneho verdiktu o predčasnom ukončení sezóny najvyššej súťaže. Pôvodne mali prijať definitívne rozhodnutie v piatok, nový termín stanovili na pondelok 27. apríla. V piatok totiž má rokovať belgická vláda o umožnení organizovať hromadné podujatia za zatvorenými dverami.

Ligová komisia koncom marca odporučila ukončiť tento ročník a za šampióna vyhlásiť FC Bruggy. Návrh však vyvolal nespokojnosť Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá pohrozila vylúčením tamojších klubov z európskych súťaží.

10.04 h: Nemecký cyklista Marcel Kittel nesúhlasí s konaním Tour de France v roku 2020. Je presvedčený, že aj keby sa podujatie uskutočnilo bez divákov, zdravotné riziko je veľmi veľké.

Najprestížnejšie cyklistické preteky posunuli na nový termín 29. augusta – 20. septembra. „Nemyslím si, a trvám na tom, že Tour ‚duchov‘ dáva nejaký zmysel. Koronavírus tu stále bude, ľudia budú chorľavieť a umierať. Aj keď sa urobia opatrenia, konanie Tour vyžaduje prítomnosť veľkého množstva ľudí a všetci budú putovať krajinou,“ povedal šprintérsky špecialista a tradičný súper Petra Sagana v boji o zelený dres v rozhovore pre Omnisport.

Víťaz štrnástich etáp odmietol, že sa chce zo štartu na Tour de France vyvliecť. „Prial by som si tam byť. Iba si myslím, že je nelogické a bezdôvodné zorganizovať preteky za takýchto podmienok,“ dodal 31-ročný Nemec.

09.40 h: Marcová odveta osemfinále Ligy majstrov medzi Liverpoolom a Atleticom Madrid mohla prispieť k rozšíreniu koronavírusu v meste. Myslí si to odborná poradkyňa tamojšej vlády Angela McLeanová. Podľa jej názoru korelácia medzi zápasom a šírením nákazy nie je istá, ale stojí za ďalšie vyšetrovanie.

Odvetný duel 11. marca, v ktorom „The Reds“ prehrali 2:3 po predĺžení a rozlúčili sa s LM, sledovalo na Anfielde viac ako 52-tisíc divákov vrátane tritisíc Madridčanov. Odvtedy podľahlo ochoreniu COVID-19 246 obyvateľov Liverpoolu. „Je to veľmi zaujímavá hypotéza a som zvedavá, ako dopadne skúmanie vzťahu medzi vírusom v Liverpoole a v Španielsku,“ citoval McLeanovú web BBC.

Proti uskutočneniu duelu bol aj starosta Liverpoolu Matthew Ashton, ktorý s odstupom času vyjadril svoje stanovisko pre The Guardian a za najlepší nápad to nepovažoval ani jeho náprotivok zo španielskej metropoly Jose Luis Martinez-Almeida: „Nedávalo to zmysel, aby tritisíc Madridčanov vycestovalo na Anfield,“ povedal pre miestne rádio Onda Cero.

Španielsko je najzasiahnutejšia krajina v Európe, v utorok ráno tam hlásili viac ako 200-tisíc chorých a 20.852 úmrtí. Vo Veľkej Británii zaznamenali vyše 124-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 16.509 mŕtvych.

09.30 h: Dodatočné náklady súvisiace s preložením olympijských hier v Tokiu na leto 2021 mala prevziať japonská vláda. Hovorca vládneho kabinetu „krajiny vychádzajúceho slnka“ Jošihide Suga však tieto správy dementoval. „Toto nesedí. Nič také ako dohoda o dodatočných nákladoch neexistuje,“ vyhlásil Suga na brífingu s médiami. Spravodajská agentúra Kyodo News predtým informovala, že japonský premiér Šinzó Abe sa zaviazal prevziať spomenuté náklady.

Tokijská guvernérka Juriko Koikeová v utorok uviedla v snahe dať veci na pravú mieru, že japonská vláda, vedenie mesta Tokio a organizátori OH momentálne hľadajú spôsoby, ako zvládnuť dodatočné náklady. Koikeová reagovala na vyhlásenie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), podľa ktorého japonský premiér Abe súhlasil, že japonská vláda bude znášať svoj vlastný podiel na nákladoch. Japonské médiá to však pôvodne interpretovali, akoby Japonsko hradilo všetky dodatočné náklady. To však Suga neskôr poprel.

Abe súhlasil, že Japonsko bude naďalej pokrývať náklady, ako to urobilo v súlade s podmienkami existujúcej dohody k OH 2020. „A MOV bude naďalej zodpovedný za svoj podiel na nákladoch,“ uvádza sa ďalej na webe MOV.

Podľa Medzinárodného olympijského výboru je zrejmé, že táto suma bude predstavovať niekoľko dodatočných stoviek miliónov dolárov. Výška dodatočných výdavkov, ktoré vzniknú odkladom OH 2020 a ich preložením na leto 2021, budú približne tri miliardy amerických dolárov (cca 2,8 miliardy eur). Niektoré odhady hovoria o sume 300 miliárd jenov, čo by bolo v prepočte o niečo menej (približne 2,56 miliardy eur).

Hry v japonskej metropole sa mali uskutočniť od 24. júla do 9. augusta 2020, ale Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa s organizátormi dohodol na preložení tokijského podujatia pre globálne šírenie pandémiu koronavírusu a s tým súvisiaci a zvyšujúci sa tlak na odloženie hier. Stane sa tak vôbec prvýkrát v 124-ročnej histórii OH. Nový termín určili na 23. júla až 8. augusta 2021.

09.13 h: Európska futbalová únia (UEFA) údajne stanovila program zvyšných zápasov Ligy majstrov. Sezónu prerušili v marci pre pandémiu koronavírusu počas osemfinále, do konca ročníka zostáva odohrať sedemnásť stretnutí.

Podľa talianskeho periodika Corriere dello Sport ročník reštartujú od 7. augusta pred prázdnymi tribúnami a program bude pokračovať v trojdňových intervaloch, sezóna LM vyvrcholí 29. augusta v Istanbule. Informácie však UEFA oficiálne nepotvrdila, to sa očakáva po konferencii, ktorá potrvá od utorka do štvrtka.

Dosiaľ sú známi štyria štvrťfinalisti: Paríž St. Germian, Atalanta Bergamo, Atletico Madrid a Lipsko.

09.05 h: Aj v čase tenisového ticha je Novak Djokovič v spojení s trénerom Mariánom Vajdom, ale iba na diaľku cez skupinový videochat. Srbská svetová jednotka a jeho slovenský tréner si posielajú videá k individuálnemu tréningovému plánu. Spoločný kontakt aj riadne tréningy sú v čase pandémie koronavírusu iba zbožné želanie. Viac TU.

07.54 h: Organizátori tradičného golfového turnaja Ryder Cup zvažujú uskutočniť podujatie bez divákov. Súboj USA s Európou je naplánovaný na 25.-27. septembra, pre pandémiu koronavírusu je však v ohrození.

Výkonný riaditeľ PGA Seth Waugn si neviem predstaviť turnaj bez divákov, no pre rádio WFAN uviedol, že existujú aj alternatívy: „Bez publika to pôjde iba ťažko, ale rozmýšľame nad možnosťou virtuálnych fanúšikov. Pokúsime sa byť čo najviac kreatívni.“ Informovala o tom agentúra AFP.

Tohtoročná edícia Ryder Cupu je naplánovaná vo Whistling Straits v štáte Wisconsin. V USA sa však rýchlo šíri koronavírus, keď v utorok ráno SELČ hlásili vyše 792-tisíc nakazených a 42.517 mŕtvych, v oboch prípadoch suverénne najviac na svete.

07.21 h: Viac ako dvesto futbalových fanúšikov gréckeho PAOK Solún porušilo v pondelok vládny zákaz zhromažďovania sa, aby oslávilo 94. výročie založenia klubu. Napriek pandémii koronavírusu sa stretli pred štadiónom Toumba, po zásahu polície vyvolali výtržnosti. Podľa agentúry AFP minimálne jedného priaznivca zatkli, viacerí dostali pokutu.

V Grécku evidovali v utorok ráno 2245 prípadov ochorenia COVID-19 a 116 úmrtí. V krajine sú pozastavené všetky športové podujatia do 27. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus