Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: V Česku začali futbalisti s tréningom, Slováci sa na to pripravujú

Aj tento víkend sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

20.04.2020 08:34 , aktualizované: 19:40
Martin Dúbravka, Son Heung-min Foto: ,
Slovenský brankár Newcastlu United Martin Dúbravka a futbalista Tottenhamu Son Heung-min.
debata

PONDELOK

20.32: Česká futbalová liga by sa mohla opäť rozbehnúť skôr ako 8. júna. Tvrdí to minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch. Všetko bude závisieť od epidemiologickej situácie v krajine v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

„Zápasy, ktoré by sa hrali bez divákov, si viem predstaviť aj pred plánovaným termínom 8. júna. Budeme o tom debatovať,“ uviedol Vojtěch pre portál idnes.cz. V pondelok začali so spoločnou prípravou všetky tímy najvyššej českej súťaže s výnimkou Sigmy Olomouc, Banika Ostrava a Slovácka. Na Morave začnú s prípravou v utorok, v Slovácku až v priebehu budúceho týždňa.

19.40: Nemecká futbalová Bundesliga by sa mohla opäť rozbehnúť 9. mája. Zhodli sa na tom ministerský predseda Bavorska Markus Söder a jeho náprotivok zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet. Najvyššia nemecká súťaž i 2. liga sú pre pandémiu koronavírusu prerušené minimálne do 30. apríla.

„Situácia v súvislosti s pandémiou je vyhrotená a ak príde k reštartu futbalových súťaží, nesmieme byť ľahkovážni. Zápasy za účasti divákov sú úplne vylúčené. Viem si predstaviť, že od 9. mája by sa mohli rozbehnúť súťaže za účasti minimálneho počtu osôb, no iba v prípade dodržania prísnych opatrení,“ citovala Södera agentúra DPA.

19.00: Prezident Talianskeho olympijského výboru (CONI) Giovanni Malago si nepraje, aby sa v prípade zrušenia sezóny najvyššej futbalovej súťaže udelil majstrovský titul. Predstaviteľov Talianskej futbalovej federácie (FIGC) vyzval na nájdenie náhradného riešenia, keby sa ligový ročník pre pandémiu koronavírusu nemohol dohrať.

„Myslím si, že je to tak spravodlivé a malo by to platiť pre všetky športy. Je povinnosť pokúsiť sa nájsť možnosť, ako dokončiť Serie A, ale musíme sa pripraviť aj na iné alternatívy. Prezident FIGC Gabriele Gravina je v neľahkej situácii, no musí rátať s každým scenárom. V ďalších športoch už sezónu predčasne ukončili,“ povedal Malago pre periodikum La Gazzetta dello Sport.

16.16: Ak sa španielska La Liga v sezóne 2019/2020 nedohrá, titul by mali odovzdať tímu FC Barcelona. Úradujúci majster bol na čele súťaže v čase, keď sezónu prerušili pre pandémiu koronavírusu a 32-ročný chorvátsky stredopoliar má jasno v tom, čo by sa malo stať. Podľa neho by mal každý dostať také ocenenie, aké si zaslúži za svoju prácu.

„Všetci chceme, aby sa sezóna dohrala. Aj najlepší tím túži po tom, aby svoje majstrovstvo potvrdil priamo na trávniku. Ak sa však sezóna opätovne nerozbehne, majstrom by sa malo stať prvé mužstvo tabuľky. A tým je FC Barcelona,“ uviedol Rakitič pre Movistar Plus, cituje ho aj anglická verzia denníka Marca.

13.34: Riadiaca organizácia slovenskej futbalovej Fortuna ligy má už pripravený manuál na reštart tréningového procesu pre kluby v prípade uvoľnenia bezpečnostných opatrení v čase koronakrízy. Ako v rozhovore pre TASR zdôraznili vrcholní predstavitelia Únie ligových klubov, stále platí eminentný záujem ÚLK dohrať aktuálnu sezónu najvyššej súťaže nadstavbovou časťou.

Na Slovensku stále platí nariadenie, že je až do odvolania zakázané organizovať verejné športové podujatia. Zakazuje sa i prevádzka telovýchovno-športových zariadení, čo extrémne komplikuje aj individuálnu prípravu športovcov v takýchto zariadeniach.

Ročník 2019/2020 stojí, Prezídium ÚLK pred mesiacom odsúhlasilo odklad FL do 30. apríla. Vedenie ligy netrpezlivo čaká, či a do akej miery sa prípadné opatrenia vlády na uvoľnenie budú týkať ligového futbalu.

„Informácie, ktoré máme z prostredia Ústredného krízového štábu sú také, že o opatreniach prípadného uvoľňovania budú informovať prostredníctvom médií. Na to samozrejme všetci netrpezlivo čakáme, ako budú veci vyhodnotené. My sme posielali konkrétne otázky smerom k tréningovému procesu a ďalším opatreniam a pevne veríme, že aj toto bude súčasť opatrení. Čakáme na bližšie informácie,“ povedal v pondelok pre TASR Michal Mertinyák.

12.28: Profesionálni futbalisti v Česku sa po viac než mesačnej prestávke vrátili v pondelok k spoločnému tréningu. Trénovať môžu zatiaľ v skupinách, maximálne po ôsmich hráčoch.

Úvodnú spoločnú prípravu po koronavírusovej karanténe absolvuje väčšina klubov prvej a druhej českej ligy. K príprave sa v pondelok zišli aj hráči Viktorie Plzeň, pražskej Sparty či Slavie. Sigma Olomouc začne v utorok, Slovácko plánuje prvé spoločné tréningy až o týždeň.

Hráči sa po zmiernení niektorých vládnych opatrení v boji proti pandémii môžu začať pripravovať v skupinách, pričom však musia dodržiavať zvýšené hygienické podmienky. Ako uviedol portál sport.cz, futbalisti nebudú môcť absolvovať kontaktné cvičenia, musia dodržiavať minimálne dvojmetrové odstupy, používať dezinfekčné prostriedky a v spoločných priestoroch sa nebudú môcť sprchovať a prezliekať.

Na tréning budú musieť cestovať individuálne. Niektoré kluby plánujú hráčom merať teplotu a kontrolovať zdravotný stav.

9.30: Monacký jazdec Charles Leclerc zaznamenal vo virtuálnom seriáli majstrovstiev sveta F1 druhé víťazstvo za sebou. Po triumfe na okruhu v Melbourne vyhral pilot Ferrari aj počítačovú Veľkú cenu Číny.

Leclerc bol v Šanghaji najrýchlejší už v kvalifikácii a v hlavných pretekoch zvíťazil pred rivalom z F1 Alexandrom Albonom. Tretí skončil čínsky účastník seriálu Formula 2 Čou Kuan-jü, ktorému k posunu na bronzovú priečku pomohla penalizácia ďalšieho jazdca so skúsenosťami z F1 Stoffela Vandoornea.

Počítačová hra pridala belgickému pilotovi k výslednému času tri trestné sekundy za opakované priestupky.

8.50: Najvyššia čínska futbalová súťaž by mala odštartovať koncom júna alebo začiatkom júla. Napriek časovému sklzu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu by sezóna nemala byť skrátená, každý tím odohrá 30 stretnutí.

Pôvodne sa mal nový ročník čínskej Super League začať 22. februára, no šíriaci sa koronavírus spôsobil jej odklad. Po niekoľkých mesiacov sa situácia v krajine upokojila a postupne sa vracia do normálu.

„Na základe analýzy súčasnej situácie sa začne nová sezóna koncom júna, respektíve začiatkom júla,“ citovala agentúra SID Šeng-chua Chuanga, šéfa klubu Kuang-čou R&F FC.

8:32: Futbalový reprezentant Kórejskej republiky Heung-Min Son si počas vynútenej prestávky v Premier League plní povinnosti voči svojej vlasti. Útočník Tottenhamu Hotspur začal v pondelok trojtýždňový vojenský výcvik v kempe juhokórejského námorníctva na ostrove Džedžu.

V Kórejskej republike je dvojročná povinná vojenská služba, no úspešní reprezentanti krajiny sa jej môžu vyhnúť. Son ju absolvovať nemusí, keďže triumfoval v drese svojej krajiny na Ázijských hrách 2018 v Indonézii, no stále má povinnosť absolvovať trojtýždňový výcvik a 500 hodín prác vo verejnej službe. Son vyzval fanúšikov, aby z dôvodu pandémie koronavírusu nenavštevovali kem­p.

Podľa agentúry Yonhap sa napriek tomu na mieste pohybovalo približne 80 priaznivcov a miestnych obyvateľov, ako i 20 novinárov, ktorí sa snažili zachytiť momentky z výcviku slávneho kórejského futbalistu.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Heung-Min Son