Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Zomrel bývalý anglický reprezentant, odložili aj tenisový Laver Cupu

Aj v piatok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

17.04.2020 06:51 , aktualizované: 20:56
Norman Hunter Foto: ,
Norman Hunter (druhý sprava) so spoluhráčmi z Leedsu po triumfe v FA Cupe v máji 1972. Bývalý anglický reprezentant zomrel na koronavírus.
debata (1)

20.47: Profesionálne basketbalové ligy NBA a WNBA sa do boja proti koronavírusu zapoja aj predajom rúšok na tvár. Budú na nich vyobrazené logá jednotlivých klubov a výťažok pôjde na pomoc charitatívnym organizáciám, ktoré pomáhajú v zámorí s dodávkami jedla.

„Podľa odporúčania zdravotníckych úradov by si ľudia v čase pandémie mali zakrývať nos a ústa a tak sme vyšli fanúšikom v ústrety a môžu si zaobstarať tématické rúška,“ uviedla pre zámorské médiá Kathy Behrensová, ktorá má v NBA na starosti programy pre spoločenskú zodpovednosť.

20.20: Člen Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Walter Ricciardi uviedol, že si v strednom a južnom Taliansku vie predstaviť pokračovanie futbalovej Serie A. Talianska futbalová asociácia (FIGC) v súčasnosti skúma aj možnosť hrať zostávajúce zápasy sezóny iba v Ríme.

Ako uviedla agentúra SID, Talian Ricciardi nevidí dôvod nehrať v v určitých oblastiach. „Nemá zmysel zakázať zápasy v regiónoch, kde nedochádza k infekciám. Navrhujem prijať rôzne opatrenia v oblasti športu v závislosti od regiónu,“ povedal Ricciardi. Situácia s pandémiou koronavírusu sa zlepšila v mnohých talianskych regiónoch, ale nie vo všetkých. „V Lombardii je situácia stále znepokojujúca. V máji preskúmame situáciu, aby sme sa poradili, ako obnoviť športové súťaže.“

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Marco Alpozzi
Serie A Ilustračná snímka.

19.42: Zámorská futbalová Major League Soccer (MLS) nebude pokračovať skôr ako 8. júna. Vedenie súťaže opäť odložilo reštart súťaže pre pandémiu koronavírusu.

rofiliga hľadá také riešenie, aby sa celá sezóna mohla hrať za prítomnosti divákov. Do úvahy prichádza play off až v priebehu decembra alebo aj neskôr. MLS vrcholí finálovým duelom zvyčajne v novembri alebo začiatkom decembra. Informoval portál BBC.

MLS prerušili už po dvoch kolách novej sezóny. Pôsobia v nej aj traja Slováci – Albert Rusnák v Reale Salt Lake City, Ján Greguš v Minnesote United a Matej Oravec vo Philadelphii Union.

[* img=„476949“ | popisok="Špílmacher Realu Salt Lake Albert Rusnák v roztržke s Romanom Torresom zo Seatlle.

" | verzia=„nestan­dard1“ *]

18.31: Vedenie nemeckej hokejovej ligy (DEL) verí, že nová sezóna 2020/2021 sa začne podľa plánu 18. septembra. Túto sezónu v Nemecku predčasne ukončili tesne pred začiatkom play off pre pandémiu koronavírusu.

„Plánujeme a riešime veci tak, aby sme včas odštartovali novú sezónu,“ uviedol pre portál sport1.de generálny riaditeľ súťaže Gernot Tripcke. Verí, že od novej sezóny sa všetko vráti do normálu: „Rozhodne potrebujeme hrať zápasy s divákmi. Inak to nedáva zmysel.“

Tripcke dodal, že ak sa nedodrží dátum štartu novej sezóny, je v hre aj skrátená verzia play off.

17.01: Štvrtý ročník tenisového Laver Cupu odložili pre pandémiu koronavírusu na september budúceho roka. Podujatie, na ktorom proti sebe hrajú mužské výbery Európy a sveta, sa malo pôvodne uskutočniť do 25. do 27. septembra 2020 v Bostone.

Doterajšie ročníky Laver Cupu sa hrali v Prahe, Chicagu a Ženeve a zakaždým sa z triumfu tešil tím Európy. Vlani vyhral nad výberom sveta 13:11. Na budúci rok sa v Bostone bude hrať od 24. do 26. septembra. Informoval o tom portál BBC.

„Je nešťastné, že sa Laver Cup bude musieť o rok posunúť, ale v tejto situácii je to správny krok,“ povedal 20-násobný grandslamový šampión Švajčiar Roger Federer, ktorý patrí k spoluzakladateľom podujatia.

Roger Federer a Novak Djokovič počas štvorhry v... Foto: SITA/AP, Jim Young
Roger Federer, Novak Djokovič Roger Federer a Novak Djokovič počas štvorhry v Laver cupe.

Laver Cup by v tomto roku termínovo kolidoval s grandslamovým Roland Garros, ktorý organizátori z mája presunuli na 20. septembra až 4. októbra.

16.25: Zástupcovia klubov anglickej futbalovej Premier League v piatok diskutovali o ďalšom postupe v súvislosti s možným pokračovaním rozohranej sezóny. Vyjadrili odhodlanie odohrať zvyšných 92 zápasov, ale ďalšia dôležitá otázka zostala nezodpovedaná. Ide o termín, kedy by najneskôr sezóna mohla pokračovať. Predmetom diskusie mal byť 30. jún, no v súčasnosti sú podľa vedenia súťaže všetky termíny iba orientačné.

„Aktívne spolupracujeme so zúčastnenými stranami vrátane vysielacích partnerov. Našim cieľom je zabezpečiť, aby sme mohli pokračovať, keď to bude bezpečné a s plnou podporou vlády. Zdravie a blaho hráčov, trénerov, manažérov, pracovníkov klubov a fanúšikov sú našou prioritou. Súťaž bude môcť pokračovať len ak to umožnia lekárske autority,“ cituje oficiálne vyhlásenie web BBC Sport.

1. Liverpool - 1,405 miliardy eur. Foto: TASR/AP, Jon Super
Liverpool 1. Liverpool - 1,405 miliardy eur.

Premier League je pre šíriaci sa koronavírus pozastavená od 13. marca a jej osud zostáva naďalej otázny. Začiatkom týždňa britský denník The Times uviedol, že jedným z dejísk zostávajúcich zápasov by mohlo byť londýnske Wembley, kde by sa denne odohrali až štyri zápasy bez účasti divákov. Pokračovanie sezóny by uvítali najmä na Anfield Road, keďže jednoznačným lídrom tabuľky je FC Liverpool. Ten naposledy získal domáci titul v roku 1990.

15.15: Tradičné cyklistické preteky Okolo Rakúska sa v tomto roku neuskutočnia. Organizátori v piatok informovali o ich zrušení pre pandémiu koronavírusu.

Už 72. ročník podujatia sa mal uskutočniť od 27. júna do 3. júla, pripomenula agentúra APA.

14.30: Svetová atletika (WA) spoločne s ďalšími odvetviami vytvorí špeciálnu pracovnú skupinu, ktorej cieľom bude vypracovať usmernenia pre podujatia po koronavírusovej kríze. Súčasťou projektu budú aj odborníci na športovú medicínu a zástupcovia z cyklistiky, lyžovania, triatlonu, veslovania a z Medzinárodného paralympijského výboru.

„Sformovali sme skupinu, ktorá bude hľadať riešenia a udržateľné opatrenia pri organizovaní športových podujatí, aby sa zachovala bezpečnosť pretekárov, divákov aj usporiadateľov,“ citovala agentúra DPA Stephanea Bermona, riaditeľa oddelenia pre zdravie a výskum WA.

13.39: Viacerým klubom z najvyššej španielskej futbalovej súťaže sa nepáči myšlienka použiť aktuálnu tabuľku v prípade predčasného ukončenia sezóny. Súčasné postavenie tímov by malo vplyv na kvalifikáciu do európskych súťaží.

Proti návrhu sa postavilo najme Getafe, ktoré je piate za San Sebastianom. Oba kluby majú rovnaký počet bodov aj skóre, Baskovia však strelili viac gólov. Podľa prezidenta Getafe Angela Torresa však vedenie Španielskej futbalovej federácie ignoruje pravidlá: „Neviem či je to neznalosť alebo ignorácia. Pravidlá hovoria, že v prípade konca sezóny je pri rovnosti bodov smerodajné vzájomné skóre a my sme v San Sebastiane vyhrali.“

Nespokojní sú aj vo Valencii, ktorá okupuje siedme miesto zaručujúce účasť v Európskej lige. Ak sa však nedohrá národný pohár, do EL by sa posunuli finalisti Bilbao a prípadne San Sebastian na úkor siedmeho tímu v tabuľke. Informovala o tom agentúra DPA.

Španielsku La Ligu v marci prerušili a nad jej reštartom visí otáznik. Prezident La Ligy Javier Tarbes naznačil, že sezóna by sa mohla opäť rozbehnúť 28. mája, no v Španielsku stále evidujú veľký počet nakazených a v krajine platia prísne obmedzenia.

12.40: Bývalý anglický futbalista Norman Hunter zomrel v piatok vo veku 76 rokov po tom, ako mal pozitívny test na nový koronavírus. Napriek úsiliu zdravotníkov svoj boj o život prehral. Informoval o tom oficiálny web Leedsu United, v drese ktorého strávil Hunter štrnásť rokov. Počas nich dvakrát získal ligový titul.

Majstra sveta z roku 1966 hospitali­zovali po pozitívnom teste na koronavírus 10. apríla. „Jeho odkaz prežije naveky. Naše myšlienky sú s jeho rodinou a priateľmi,“ uviedol v stanovisku Leeds United.

Hunter sa v roku 1966 dostal do anglickej nominácie na domáce majstrovstvá sveta, no nezasiahol ani do jedného zápasu.

11.53: Americké športové súťaže by mohli pokračovať v tejto sezóne bez divákov. Oznámil to prezident USA Donald Trump po stretnutí so zástupcami hlavných líg.

Prázdne štadióny sú súčasťou Trumpovej vízie boja proti koronavírusu. Podľa plánu by po zlepšení situácie pustili na športoviská menší počet divákov, k plnému sprístupneniu však príde až po skončení pandémie.

„Mnohé súťaže začnú bez fanúšikov na tribúnach, ale zápasy bude vysielať televízia ako za starých dobrých časov. Neskôr možno otvoríme štadióny tak, že medzi ľuďmi bude jedno sedadlo voľné,“ citovala Trumpa agentúra SID. Presný termín opätovného začiatku sezón však zatiaľ nie je známy.

Donald Trump Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Donald Trump Donald Trump

11.13: Štvrtý ročník štafetového behu The Run Slovakia sa vzhľadom na preventívne opatrenia voči šíreniu ochorenia COVID-19 presúva na budúci rok. Registrácia tímov však pokračuje aj naďalej. Štartovné si registrované tímy môžu uplatniť v náhradnom termíne podujatia, ktorý bol stanovený na 11. – 13. júna 2021.

„Veľmi intenzívne sme premýšľali nad presunutím podujatia na jesenný termín tohto roka. Avšak pri pohľade na nahustený jesenný kalendár presunutých bežeckých podujatí a uvedomujúc si riziko, ktoré môže naďalej pretrvávať počas nasledujúcich mesiacov, považujeme presun podujatia na rok 2021 za aktuálne najlepšie rozhodnutie s ohľadom na bežcov, celý organizačný tím, ako aj širokú verejnosť. Prijať toto rozhodnutie bolo nesmierne náročné, avšak nevyhnutné a preto dúfame, že nám naši bežeckí nadšenci aj naďalej zachovajú svoju priazeň,“ uviedol v tlačovej správe Dušan Tarcák, zakladateľ štafetového behu naprieč Slovenskom.

Aj napriek zmene termínu je stále možné prihlásiť svoj bežecký tím, registrácia pokračuje až do 16. mája 2021. Tímy sa môžu registrovať v troch kategóriách – kategória Full (Košice – Bratislava), East (Košice – Teplička nad Váhom) a West (Teplička nad Váhom – Bratislava). Dĺžka kompletnej trasy je 524 kilometrov. Registrácia na beh The Run Slovakia je spustená na webovej stránke www.therun.sk.

10.49: Po boxerovi Andrejovi Csemezovi má slovenský šport druhý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom. U bývalého futbalového brankára Dušana Kolmokova zistili ochorenie začiatkom apríla.

9.43: Slovenský futbalový klub MFK Michalovce venoval mestu 600 litrov dezinfekcie, ktoré dostal od svojho partnera. Keďže je Fortuna liga pre pandémiu koronavírusu pozastavená a hráči trénujú individuálne doma, samotný klub nevedel dar zužitkovať.

Ako s litrami dezinfekcie mesto naložilo, boli „skontrolovať“ aj hráči MFK Michalovce. Vo štvrtok prišla na inšpekciu pätica Matúš Vojtko, Matej Trusa, Tomáš Dráb, Martin Kolesár a Cheick Diarra. Vojtko dokonca požiadal o ochranné prostriedky a sám si vyskúšal prácu mestských technických služieb, keď dezinfikoval niekoľko smetných košov. Informoval o tom web MFK Michalovce.

9.33: Zaujímavým spôsobom nabádajú na používanie ochranných pomôcok v Argentíne. V čase pandémie nového koranavírusu začala „nosiť“ rúško aj socha bývalého legendárneho futbalistu Diega Maradonu, ktorá stojí pred štadiónom Argentinos Juniors v Buenos Aires.

V meste nejde o ojedinelú iniciatívu, viacero dominánt odeli do ochranných pomôcok v snahe motivovať ľudí, aby spravili to isté. V Argentíne evidovali v piatok ráno SELČ takmer 2700 prípadov ochorenia COVID-19 a 122 úmrtí.

9.03: Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa zapojí do iniciatívy „Okuliare pre lekárov“. Dvadsaťpäťročná zjazdárka sa predstaví v speváckej úlohe na online koncerte.

Cieľom je vyzbierať prostriedky na nákup 30.000 ochranných okuliarov pre zdravotnícky personál starajúci sa o pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Always wanted to learn this intro...can you guess the song?

Príspevok, ktorý zdieľa Mikaela Shiffrin ⛷ (@mikaelashiffrin),

8.55: Všetci traja hokejisti Colorada Avalanche nakazení novým koronavírusom sa už uzdravili a ochorenie zvládli bez komplikácií. Zámorským novinárom to povedal tréner „lavíny“ Jared Bednar, klub NHL mená hráčov nezverejnil.

Infikovaní hokejisti neboli v kontakte s okolím a ochorenie prečkali v domácej karanténe. „Chalanom sa darí dobre. Sú opäť so svojimi rodinami a pokračujú v dodržiavaní pokynov. Mali šťastie, že to pre nich nebolo nič vážne. Prešli si tým bez výraznejších komplikácií,“ povedal Bednar podľa nhl.com. Okrem hráčov Colorada mala pozitívny test aj pätica hokejistov Ottawy Senators.

NHL sa pre pandémiu koronavírusu nehrá od 12. marca, súťaž prerušili približne tri týždne pred skončením základnej časti.

8.20: Medzinárodná ragbyová federácia World Rugby sa rozhodla finančne pomôcť národným zväzom v čase pandémie nového koronavírusu. V rámci jedného podporného balíka im prerozdelí celkovú sumu 100 miliónov amerických dolárov, informovala agentúra AP.

Šíriaci sa vírus sa podpísal pod chod ragbyových súťaží, viaceré národné zväzy museli pre koronakrízu pristúpiť k redukcii administratívnych nákladov a skresaniu platov hráčov. Okrem finančnej injekcie bude svetová federácia v ďalších dňoch riešiť, kedy bude môcť ragby zažiť životaschopný návrat. Zaoberať sa bude aj úpravou dlhodobého kalendára.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Mark Baker
ragby Ilustračná snímka.

6.45: Von Miller z Denveru Broncos je druhý hráč zámorskej profesionálnej ligy amerického futbalu (NFL), ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus. Informovala o tom agentúra AP.

Tridsaťjedenročný Miller pocítil prvé príznaky ochorenia pred niekoľkými dňami, keď sa mu spustil kašeľ. Následne sa nechal otestovať a výsledok mal pozitívny. Jeden z najlepších defenzívnych hráčov NFL sa celkovo cíti zdravý, teda až na problémy spojené s dlhoročnou alergiou na trávy.

„Som v dobrej nálade. Necítim sa byť chorý, ani ma nič nebolí,“ povedal Miller pre KUSA-TV. „Vonovi sa darí dobre, zotavuje sa v domácom prostredí, kde zostáva v izolácii. Je pod dohľadom klubových lekárov,“ oznámili Broncos.

Už pred Millerom diagnostikovali ochorenie COVID-19 u Briana Allena z Los Angeles Rams. Kalifornský klub po pozitívnom prípade uzavrel na dva týždne celý svoj tréningový areál a niekoľko ľudí putovalo do karantény. V USA evidovali k piatkovému ránu SELČ vyše 671.000 osôb s ochorením COVID-19, počet mŕtvych v USA dosiahol 33.284.

6.30: Ďalších troch robotníkov, ktorí pracujú na stavbách štadiónov pre futbalové MS 2022 v Katare, diagnostikovali s ochorením COVID-19. Počet pozitívnych prípadov tak narástol na osem, uviedli organizátori.

V stredu oznámila krajina prvých päť pozitívnych nálezov medzi robotníkmi na stavbách. Zatiaľ nie je známe, ako ochorenia ovplyvnia výstavbu štadiónov pre MS. Usporiadatelia potvrdili, že sa budú riadiť pokynmi ministerstva zdravotníctva. Infikované osoby budú ďalej poberať plat a budú mať nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, informovala agentúra SID.

Katar zamestnal tisíce zahraničných robotníkov, ktorí sa podieľajú na výstavbe arén pre MS 2022. Krajina v Perzskom zálive buduje sedem nových stánkov, jeden z nich už oficiálne otvorili, ôsme dejisko zrekonštruovali. Celkovo v Katare evidovali k piatku vyše 4103 prípadov ochorenia COVID-19, podľahlo mu sedem ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus