Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kouč zverejnil kontroverzný obrázok. Američania ho poslali na prevýchovu

Nezdieľaj dvojzmyselné statusy, lebo na to kruto doplatíš...

14.04.2020 14:14
Mike Leach Foto:
Mike Leach.
debata (2)

Vie o tom už aj tréner univerzitného mužstva v americkom futbale na Mississippi State University Mike Leach, ktorý teraz musí povinne navštíviť múzeum občianskych práv. Pred pár dňami totiž na Twitteri uverejnil obrázok, na ktorom žena pletie slučku.

Päťdesiatdeväťročný kouč sa už stihol za tento nevhodný nápad ospravedlniť. Návšteva múzea však nie je jediným trestom, zúčastniť sa musí na viacerých podujatiach, aby „rozšíril svoje kultúrne povedomie,“ píše sa v stanovisku školy.

Na obrázku, ktorý Leach zverejnil 1. apríla a neskôr ho zmazal, bola staršia žena s ihlicami na pletenie. Sprievodný text znel: „Po dvoch týždňoch v karanténe so svojim manželom sa Gertrude rozhodla upliesť mu šál.“

Pravda, namiesto šálu mala žena v lone uzol – obraz, ktorý je podľa kritikov urážlivý a evokuje únos ľudí tmavej pleti na juhu Ameriky. Jeden z Leachových hráčov oznámil, že chce z tímu odísť.

„Bez ohľadu na kontext, pre mnohých Američanov je obraz slučky neprijateľný – obzvlášť na juhu v Mississippi. Univerzita je sklamaná z takéhoto tweetu,“ uvádza sa ďalej v stanovisku školy.

Leach, ktorého do Mississippi najali v januári z Washingtonskej štátnej univerzity, nasledujúci deň priznal výčitky svedomia. „Úprimne ľutujem, že môj výber obrázkov bol urážlivý,“ napísal. „Nemal som v úmysle nikoho uraziť.“

Dvadsaťročnému obrancovi Fabienovi Lovettovi to však nestačilo. "Sme na juhu. Sme v Mississippi. Podobné záležitosti pre nás majú veľký význam, najmä pre nás černochov. Našich predkov predsa lynčovali,“ uviedol. Lovett bol naviac nespokojný aj s reakciou univerzity. Leachove ospravedlnenie označil za neúprimné.

„Toto je ukážkový príklad, prečo musím z Mississippi odísť,“ prezradil.

Vedenie univerzity plánuje, aby sa Leach zúčastnil na besedách so študentami, absolventmi a komunitnými skupinami. Okrem iného navštívi Múzeum histórie Mississippi a Múzeum občianskych práv.

Leach má za sebou kontroverznú minulosť. V roku 2009 tohto trénera vylúčili z texaskej Tech University, dôvodom bolo zlé zaobchádzanie s jedným z jeho hráčov, Adamom Jamesom.

Kouča obvinili z izolácie Jamesa v garáži, či mediálnej miestnosti – inokedy zasa trénoval s otrasom mozgu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Mike Leach