Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Nemecké kluby budú krachovať. Xavi ukázal svoju štedrosť

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

04.04.2020 09:00
Boris Becker Foto: ,
Boris Becker.
debata (2)

20.26 h: Český futbalový tréner Pavel Vrba sa s vedením bulharského klubu Ludogorec Razgrad dohodol na znížení platu o 30 percent. Rovnaké zníženie mzdy akceptoval aj jeho realizačný tím a hráči.

Plné mzdy nebudú poberať najmenej do 13. mája, dokedy platí v Bulharsku krízový stav pre pandémiu koronavírusu.

18.52 h: Vedenie španielskej Národnej futbalovej profesionálnej ligy (LFP) sa ešte nedohodlo na uspokojivom riešení zníženia platov s hráčskou asociáciou. Podľa agentúry AP sa hráčom nepáči, že by mali podľa ich verzie znášať až takmer polovicu celkových strát.

Vedenie LFP a hráčske odbory rokujú už vyše týždňa. Podľa odhadov expertov by La Liga a Segunda Division pre pandémiu koronavírusu mohli stratiť celkovo takmer jednu miliardu eur. Hráči potvrdili, že pre nich nie je problém vzdať sa v rozumnej miere peňazí zo mzdy, ale nie v takom objeme ako chcú liga a kluby.

15.56 h: Elitní športovci budú môcť v Rakúsku už čoskoro začať naplno s tréningom. Tamojší minister športu Werner Kogler v sobotu uviedol, že do tréningových zariadení by sa mohli vrátiť v priebehu niekoľkých týždňov.

„Verím, že to bude čoskoro, už v najbližších týždňoch,“ vyhlásil Kogler podľa agentúry DPA. Týkať sa to ale podľa neho bude iba aktívneho tréningového procesu, nie športových podujatí s prítomnosťou divákov.

Návrat na športoviská bude podľa ministra postupný. Najprv sa zapoja tí, ktorí môžu trénovať pod holým nebom s minimálnym kontaktom, napríklad tenisti. Až neskôr aj športovci, ktorí súťažia v halách a v odvetviach, ktoré sú vysoko kontaktné.

Kogler zároveň prisľúbil, že aj športové kluby a federácie budú môcť počítať s časťou prostriedkov z vládneho záchranného fondu. Ten v Rakúsku odsúhlasili v celkovej výške 38 miliárd eur. Podrobnosti o prerozdelení financií sú v štádiu riešenia.

15.36 h: Bývalý futbalista FC Barcelona Xavi Hernandez venoval nemocnici v katalánskej metropole jeden milión eur. Aktuálne tréner katarského klubu Al Sadd jej chce takýmto spôsobom pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu.

„Moja manželka Nuria a ja sme podporili nemocnicu Clinic v Barcelone, aby si mohla kúpiť ďalší materiál pre pracovníkov i pacientov. S pomocou každého sa dostaneme cez toto všetko,“ zverejnil na videu. Správu priniesol portál Besoccer.com.

Xavi Hernández po tom, ako v roku 2015 vyhral s... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Xavi Hernández Xavi Hernández po tom, ako v roku 2015 vyhral s Barcelonou Ligu majstrov.

14.46 h: Nad dokončením rozohraných športových súťaží po celom svete, ktoré prerušila pandémia koronavírusu, visí obrovský otáznik. Nad aktuálnou situáciou sa zamýšľajú aj vo vedení basketbalovej NBA. V nej sa aktuálny ročník 2019/2020 nehrá od 12. marca a v prípade, že sa stretnutia opäť rozbehnú naplno, pravdepodobne to bude až v júli a auguste. A zrejme bez prítomnosti fanúšikov.

Približne stovka najlepšie platených funkcionárov basketbalovej profiligy sa už v marci zriekla časti platov. Vedenie NBA najnovšie chce, aby k rovnakému kroku pristúpili aj hráči. Navrhuje, aby sa od polovice apríla vzdali 50 percent svojich zárobkov. Hráčska asociácia má však údajne v pláne súhlasiť so skresaním nanajvýš o 25 percent.

13.26 h: Trinásť z 36 nemeckých profesionálnych futbalových klubov z prvej a druhej bundesligy čelí bankrotu. Uviedol to magazín Kicker.

Problémy majú najmä druholigové kluby, z ktorých je ohrozených deväť. Sedem tímov 2. bundesligy a jeden z najvyššej súťaže sa údajne chystajú vyhlásiť bankrot koncom mája, ak sa dovtedy nezačne opäť hrať a mediálny partner nevyplatí splátku naviazanú na televízne práva. Zvyšné kluby avizovali podobný krok na jún.

Nemecké kluby odhadujú stratu z výpadkov príjmov na televíznych právach na 750 miliónov eur. Preto stále dúfajú v dokončenie sezóny, hoci pred prázdnymi hľadiskami. V dôsledku vývoja pandémie koronavírusu v Nemecku sa však tento scenár nejaví pravdepodobný.

12.34 h: Nemecká tenisová legenda Boris Becker nevie pochopiť zrušenie tohtoročného Wimbledonu, ktorý sa mal uskutočniť od 29. júna do 12. júla. Už skôr padli za obeť pandémii koronavírusu ďalšie dve grandslamové podujatia – Australian Open a Roland Garros. „Radšej by som si počkal štyri týždne na rozhodnutie,“ vyhlásil 52-ročný rodák z Leimenu pre Eurosport, citoval ho aj rakúsky web laola1.at.

Víťaz šiestich grandslamových turnajov, z toho troch na wimbledonskej tráve All England Clubu, si uvedomuje, aké nebezpečenstvo predstavuje koronavírus, no niektoré kroky považuje za prehnané. „Verejnú mienku v súčasnosti najviac ovplyvňujú strach a panika,“ dodal Becker.

Najslávnejší a najstarší tenisový turnaj na sveta sa nebude konať prvýkrát od II. svetovej vojny. Nasledujúca edícia Wimbledonu je plánovaná na 28. júna – 11. júla 2021. Wimbledon sa prvýkrát uskutočnil v roku 1877 a potom sa konal každý s výnimkou obdobia dvoch vojen (1915–1918 a 1940–1945).

10.50 h: Americká tenisová asociácia (USTA), ktorá je aj organizátorom grandslamového turnaja US Open, oznámila, že v súčasnej dobe nie je vhodné hrať tenis kdekoľvek. Pripomenula, že koronavírus sa môže prenášať aj dotykom loptičiek, sietí, či cez materiál na povrchu kurtu.

„Najväčším záujmom našej komunity je teraz dať si pauzu. Buďme trpezliví s návratom na kurty,“ zverejnil podľa AP organizátor US Open. Podujatie vo Flushing Meadows zostáva napriek pandémii koronavírusu naďalej v kalendári, prvé zápasy sú na programe 31. augusta.

10.24 h: Viacerí bejzbalisti zo zámorskej Major League Baseball (MLB) sa rozhodli finančne pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu. Bryce Harper z Philadelphie Phillies spoločne so svojou manželkou Kaylou venovali 500 000 amerických dolárov charitatívnym organizáciám v Las Vegas a Philadelphii, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi.

9.00 h: Klub zámorskej hokejovej NHL Ottawa Senators ponúkol svoju halu zdravotníkom bojujúcim s pandémiou nového koronavírusu. Okrem arény Canadian Tire Centre im poskytol aj deväť parkovacích plôch a ďalšie klubové priestory.

Dokopy je Ottawa schopná poskytnúť zdravotníkom priestory v celkovej ploche 60.000 metrov štvorcových. Majiteľ „senátorov“ Eugene Melnyk v uplynulých dňoch kontaktoval s ponukou predstaviteľov provincie Ontário a teraz čaká na ich odpoveď.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus