Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Nemeckí futbaloví giganti pomôžu slabším. Riešili nový termín Hier

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

26.03.2020 06:00 , aktualizované: 23:04
Tokyo 2020, Foto: ,
MOV a japonskí organizátori by mali informovať o alternatívnom termíne v najbližších 2-3 týždňoch.
debata

23.04 h: Nemenovaný hokejista klubu zámorskej NHL Colorado Avalanche sa zotavil z nákazy novým koronavírusom. Hráč bol v domácej karanténe od počiatku príznakov. Vedenie klubu oznámilo, že všetci, ktorí s ním boli v blízkom kontakte, už boli informovaní.

„Budeme naďalej pracovať v úzkom spojení s našim zdravotníckym personálom a predstaviteľmi verejného zdravotníctva, aby sme zabezpečili zdravie a bezpečnosť komunity Avalanche,“ píše sa vo vyhlásení klubu. Informovala o tom agentúra AP.

V USA evidovali vo štvrtok v noci už vyše 82-tisíc prípadov koronavírusu, čím krajina predbehla Čínu, a 1177 mŕtvych. Celosvetovo je v 198 krajinách/ú­zemiach potvrdených viac ako 526.000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 23.700 osôb.

22.03 h: Tréner futbalistov Arsenalu Mikel Arteta sa podľa vlastných slov už úplne zotavil po nákaze koronavírusom. Španiel mal pozitívny test 12. marca po stretnutí s majiteľom Olympiakosu Pireus Evangelosom Marinakisom.

Arteta to uviedol pre oficiálnu stránku klubu vo štvrtok, keď oslávil svoje 38. narodeniny. „Už som úplne v poriadku, pre mňa to bolo ako normálny vírus. Mal som tri či štyri dni, ktoré boli ťažké, s teplotami, suchým kašľom a nepríjemnými pocitmi na hrudi,“ uviedol.

Tréner Arsenalu bol prvý člen klubov Premier League, ktorému potvrdili nákazu novým koronavírusom. Stalo sa tak 12. marca a o deň neskôr prerušili najvyššiu anglickú futbalovú súťaž. Arteta uviedol, že vírusom sa nakazila aj jeho manželka a ich opatrovateľka, ale jeho tri deti nie. „No už sme všetci v poriadku,“ dodal tréner.

20.26 h: Nemenovaný hráč anglického futbalového klubu Brighton & Hove Albion mal pozitívny nález na koronavírus, no je v poriadku. Vo štvrtok to vyhlásil výkonný riaditeľ klubu Paul Barber.

Test podstúpili dokopy traja hráči tímu, ktorí vykazovali symptómy nového koronavírusu Covid-19, no len jeden bol pozitívny. „Testy sme robili, až keď sa objavili príznaky ochorenia a pacient momentálne dostáva starostlivosť, ktorú potrebuje,“ uviedol Barber. Klub momentálne netrénuje a hráči sa pripravujú individuálne v domácom prostredí.

Vo Veľkej Británii evidujú vyše 11.600 ľudí nakazených novým koronavírusom, ktorý si vyžiadal 578 obetí.

20.25 h: Pracovná skupina, ktorá má za úlohu navrhnúť nový termín pre olympiádu v Tokiu, po svojom prvom stretnutí s medzinárodnými športovými federáciami zatiaľ neoznámila žiadne alternatívy pre presun hier. V nasledujúcich dvoch či troch týždňoch by však mali zverejniť konkrétny dátum, uviedol pre agentúru SID prezident Medzinárodnej stolnotenisovej federácie (ITTF) Thomas Weikert.

„Bola to lepšia konferencia ako tie predošlé. Zhodli sme sa, že s návrhom dátumu musia prísť Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a japonskí organizátori. To však nie je žiadny rozkaz a všetci veríme, že nájdeme rozumné riešenie,“ uviedol nemecký funkcionár.

Na konferencii s pracovnou skupinou MOV sa zúčastnili predstavitelia všetkých 33 športových federácií, ktoré mali mať v Tokiu zastúpenie. „Samozrejme, je tu celá škála názorov. Od stolného tenisu počujete iné riešenie ako od atletickej federácie. Niekto má plány v júli, ďalší už v apríli,“ uviedol Weikert.

Tokijské hry sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020, MOV dlho držal líniu, že sa tak aj stane, no v druhej polovici marca musel ustúpiť tlaku a kritike od športovcov, medzinárodných federácií i národných zväzov, ktoré pre obavy z pandémie koronavírusu začali odhlasovať svoje výpravy. V utorok sa organizátori definitívne rozhodli hry odložiť a tie by sa tak mali konať do leta 2021. Presný termín sa však stále hľadá. V plánovanom termíne 25. augusta až 6. septembra sa neuskutočnia ani paralympijské hry.

V Japonsku evidujú takmer 1400 ľudí nakazených novým koronavírusom, ktorý si vyžiadal 47 obetí. Celosvetovo je v 198 krajinách/re­giónoch potvrdených už viac ako 520.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyše 23.500 ľudí mu podľahlo.

20.23 h: Basketbalista Christian Wood z Detroitu Pistons je prvý hráč NBA, ktorý sa uzdravil z ochorenia COVID-19. Dvadsaťšy­riročný Američan mal pozitívny test 15. marca. Po necelých dvoch týždňoch mal negatívnu vzorku, agentúru AP o tom informoval anonymný zdroj.

Woodov agent správu nepotvrdil, v stanovisku však uviedol, že jeho klient sa cíti „skvelo a úplne zdravo.“ Jeho diagnóza vyšla na povrch týždeň po zápase s Utahom, za ktorý hrali Rudy Gobert a Donovan Mitchell, obom diagnostikovali COVID-19, následne NBA prerušila súťaž. V USA hlásia už takmer 80-tisíc prípadov koronavírusu a 1143 mŕtvych.

18.37 h: Tradičné preteky motoristického seriálu IndyCar 500 míľ Indianapolis preložili pre koronavírus z 24. mája na 23. august. Tradičné podujatie sa tak prvýkrát od roku 1946 neuskutoční cez víkend pred Dňom obetí vojny, ten v USA slávia v posledný májový pondelok. V Spojených štátoch evidujú už vyše 75.000 prípadov ochorenia COVID-19 a 1082 mŕtvych.

17.30 h: Bývalý francúzsky futbalový tréner Michel Hidalgo zomrel vo veku 87 rokov. Francúzsko priviedol v roku 1984 k titulu majstrov Európy. Viac TU.

16.53 h: Čo robia známi slovenskí športovci v karanténe počas koronavírusu? Viac TU.

16.37 h: Bývalý taliansky futbalista Dario Marcolin prišiel pre pandémiu koronavírusu o otca. Ten sa vo veku 75 rokov stal jednou z 921 obetí, ktoré registruje mesto Brescia.

Marcolin začal svoju kariéru v Cremone. V júli 1992 prestúpil do Lazia Rím, v ktorého štruktúrach pôsobil osem rokov. Obliekal si aj dres Cagliari, FC Janov, Blackburnu, Sampdorie a Neapola. Správu zverejnil portál Football Italia.

Taliansko eviduje 74.386 prípadov ochorenia COVID-19, 7503 osôb chorobe podľahlo.

15.53 h: Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmietol zodpovednosť za nakazenie tureckých boxerov počas kvalifikácie do Tokia. Podujatie sa uskutočnilo v Londýne napriek šíreniu koronavírusu vo svete, napokon ju 16. marca zrušili.

Turecká boxerská federácia však obvinila MOV z nezodpovednosti po tom, ako diagnostikovali ochorenia COVID-19 trom členom ich tímu. Podľa MOV však neexistuje prepojenie medzi turnajom a ich nákazou. „Mnohé výpravy mali tréningové kempy v Taliansku či na iných miestach Veľkej Británie ešte pred začiatkom kvalifikácie, tá začala 14. marca a väčšina sa medzitým vrátila domov, takže nie je možné zistiť pôvod infekcie,“ citovala stanovisko MOV agentúra AP.

Európska olympijská kvalifikácia boxerov bola jednou z posledných medzinárodných akcií, ktoré sa začali napriek šíreniu koronavírusu. Skončila sa síce predčasne, ale až 16. marca, keď už vírus výrazne zasiahol viaceré kontinenty. „Bolo to nezodpovedné. A výsledkom toho bohužiaľ je, že traja z nášho tímu majú pozitívny test,“ uviedol podľa britského denníka The Guardian prezident tureckého zväzu Eyüp Gözgec.

V londýnskej Copper Box Arene sa síce bojovalo len tri dni a na záver aj bez divákov, ale zišlo sa tam takmer 350 boxerov z viac ako 40 krajín. „Bol som šokovaný, že kým celý svet prijímal extrémne opatrenia proti vírusu, pracovná skupina MOV a britská vláda umožnili turnaj začať, aj keď mnohí z nás sa toho obávali,“ dodal Gözgec. Ten podľa agentúry SID poslal na MOV v tejto súvislosti oficiálnu sťažnosť. Po afére Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA) prevzal záštitu nad kvalifikáciou i olympijským turnajom práve Medzinárodný olympijský výbor.

15.15 h: Britský profesionálny boxer Dillian Whyte bude obhajovať titul organizácie WBC v superťažkej váhe. Zápas s Rusom Alexandrom Povetkinom je naplánovaný na 2. mája v Manchestri a dosiaľ ho nezrušili napriek šíriacej sa pandémii. V Británii evidujú viac ako 9500 prípadov ochorenia COVID-18 a 465 mŕtvych.

14.43 h: Štyri elitné nemecké futbalové kluby Bayern Mníchov, Borussia Dortmund, RB Lipsko a Bayer Leverkusen ako účastníci Ligy majstrov 2019/20 sa rozhodli spoločne venovať sumu 20 miliónov eur na podporu konkurenčných tímov v náročnej ekonomickej situácii počas pandémie koronavírusu. Prerušenie I. bundesligy pripravilo o poriadny balík peňazí všetky kluby, no tie s vyšším ekonomickým potenciálom a lepšie prepracovaným marketingom sú na tom lepšie a uvedenou formou chcú udržať pri živote menšie organizácie. Hráči väčšiny tímov počas vynútenej pauzy súhlasili s krátením platov.

Väčšiu časť uvedenej sumy, až 12,5 milióna eur, tvoria zatiaľ nerozdelené príjmy od televíznych spoločností, ďalších 7,5 milióna eur venujú uvedené štyri kluby z vlastného vrecka. Keďže práve uvedené štyri tímy štartovali v ročníku 2019/20 v LM, v porovnaní s nemeckou konkurenciou zarobili viac peňazí. Delenie financií bude mať na starosti vedenie súťaže, ktoré peniaze následne posunie do klubov I. aj II. bundesligy.

„V týchto náročných časoch je veľmi dôležité, aby silnejší nastavili rameno a pomohli slabším,“ povedal prezident Bayernu Mníchov Karl-Heinz Rummenigge. „Vždy sme deklarovali, že budeme solidárni, ak to bude potrebné. Viaceré kluby sa nie vlastnou vinou dostali do situácie, ktorú sami nezvládnu. Aj naša spoločnosť BVB je zasiahnutá súčasnou situáciou, ale sme ochotní pomôcť s riešením ekonomických dopadov pandémie,“ uviedol Hans-Joachim Watzke, generálny riaditeľ Borussie Dortmund, cituje ho Kicker.

Niekdajší skvelý reprezentant a tiež tréner futbalistov Nemecka Rudi Völler zdôrazňuje, prečo je potrebné udržať súčasný systém bundesligových súťaží v Nemecku pri živote. „Nie je to len obchodný záujem našej spoločnosti a podnikania, ale aj dôležitý faktor pre obyčajných ľudí a daňových poplatníkov v našej krajine. To všetko je aj naša zodpovednosť,“ uviedol Völler, generálny riaditeľ spoločnosti Bayer Leverkusen.

14.42 h: Organizátori seriálu majstrovstiev sveta motocyklov MotoGP zorganizovali na nedeľu virtuálne preteky. Fanúšikovia ich môžu sledovať na oficiálnej stránke MotoGP, aj na pridružených sociálnych sieťach.

Na virtuálnych pretekoch sa zúčastnia Španieli Marc Marquez, Alex Marquez, Maverick Viňales či Francúz Fabio Quartararo. Z pôvodne avizovaných hviezd chýba iba Talian Valentino Rossi. Súťažnou traťou bude okruh v talianskom Mugelle.

14.35 h: Tri regionálne futbalové zväzy na Slovensku sa vzhľadom na situáciu s koronavírusom rozhodli predčasne ukončiť prebiehajúcu sezónu. Výsledky v nej kompletne anulujú. Viac TU.

14.17 h: Tour de France by sa mohla tento rok uskutočniť bez divákov pri trati. Viac TU.

13.18 h: Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump vyhlásil, že sa chystá v roku 2021 na olympijske hry do Tokia. Aby mohol návštevu absolvovať ako hlava štátu, bude musieť v novembri tohto roka obhájiť víťazstvo v prezidentských voľbách.

Trump podporil odklad olympijských hier, ktorý navrhol japonský premiér Šinzó Abe a schválil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na čele s Thomasom Bachom. „Budú to v roku 2021 fantastické hry a povedal som japonskému premiérovi Abemu, že tam budem,“ povedal Trump počas stredajšieho brífingu k situácii o pandémii koronavírusu.

„Abeho čaká veľký úspech. Teraz má na prípravu hier ešte viac času, hoci ho nepotreboval. Všetko už bolo dokonale nachystané,“ dodal.

12.12 h: Len dva dni po spoločnom vyhlásení japonskej vlády a Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o odložení OH 2020 na budúci rok zasadla v japonskej metropole pracovná skupina pod názvom „Nový štart pre Tokio 2020.“ Práce bude mať vyše hlavy, v prvom rade sa jej členovia budú snažiť nájsť termíny otváracieho a záverečného ceremoniálu hier, ktoré si v hlavičke aj do budúceho roka ponesú názov OH 2020.

„Čím skôr nájdeme nový termín pre olympijské hry, tým lepšie. Od tohto nášho rozhodnutia sa potom budú odvíjať ďalšie,“ uviedol výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto v príhovore riaditeľom tridsiatich sekcií.

Šéf organizačného výboru OH 2020 a bývalý japonský premiér Joširo Mori sa v ťažkej súčasnej situácii neubránil spomienkam na minulosť. Hovoril o tom, ako kedysi jeho otec musel doma zanechať ragbyovú šišku a bejzbalovú rukavicu a narukoval do vojny v Pacifiku. Športové náčinie v rodine tak symbolicky pripadlo jemu.

„Som starý človek a rád hovorím o starých časoch. Potom to porovnávam so súčasnosťou. Viem, že ma za to budete kritizovať, ale toto je emócia, ktorú potrebujem zo seba dostať,“ uviedol Mori.

O čosi neskôr pragmaticky zosumarizoval problémy, aké najväčšie výzvy čakajú členov „krízového štábu“ preložených olympijských hier. Pôjde o bezpečnosť účastníkov, vyriešenie ubytovania, opätovné spustenie predaja vstupeniek či logistiku všetkých aktérov.

Organizátori budú musieť po novom stanoviť nájomné za športoviská, platiť za ich údržbu, prípadne sa ešte poobzerať po nových lokalitách. Najmä sa však budú musieť dohodnúť s developermi, s ktorými majú dohodu, že hneď po skončení olympijských hier sa začnú rozpredávať byty v dedine pre športovcov.

Ibaže táto dohoda bola viazaná k pôvodnému termínu konania OH (24.7. – 9.8. 2020) a nie k novému, ktorý ešte ani nie je na svete. Organizačný výbor momentálne zamestnáva 3500 ľudí a na svete sú aj kontrakty so stovkami dobrovoľníkov. To všetko o rok nemusí platiť, mnohí zamestnanci možno prídu o prácu v dôsledku znižovania nákladov.

„Vyzerá to tak, že toto všetko azda ani nie je možné vyriešiť. Musíme to však podstúpiť, bude to pre nás všetkých obrovský test. Každopádne budeme musieť rátať s obrovským zvýšením nákladových položiek,“ doplnil Mori.

Prezident MOV Thomas Bach vyhlásil. že svetový šport bude musieť priniesť náležité obete, ak sa chce stretnúť v Tokiu v roku 2021. O termínoch však zatiaľ nechcel špekulovať, hoci jarné chladnejšie počasie by bolo pre športovcov vyhovujúcejšie ako to letné.

Na jar sa však v celej Európe končia ostro sledované futbalové súťaže a rovnako marketingovo príťažlivé NHL či NBA v Severnej Amerike. „Zatiaľ nemáme fixný plán, kedy by sa mali hry konať,“ dodal Bach.

11.55 h: Štart novej sezóny v MotoGP, najsilnejšej kubatúre MS cestných motocyklov, opäť odložili. Organizátori vo štvrtok na neurčito presunuli Veľkú cenu Španielska v Jereze, ktorá bola plánovaná na 3. mája.

Ročník v MotoGP sa začne najskôr 17. mája, keď je na programe Veľká cena Francúzska v Le Mans. Začiatkom marca v rámci MS odjazdili v Katare svoje úvodné preteky jazdci v Moto2 i Moto3, ale nie v najsledovanejšej kategórii MotoGP. Odvtedy už preložili na jeseň aj veľké ceny Thajska, USA i Argentíny. Informovala o tom agentúra SID.

11.45 h: Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne kroky. Presne takou zásadou sa riadi kanadská spoločnosť Bauer, v ktorej portfóliu je prioritne športové náčinie a ochranné pomôcky. Zástupcovia firmy ponúkli zmenu výroby na ochranné pomôcky pre lekárov, zdravotné sestry a ďalšie zložky v prvej línii boja proti pandémii koronavírusu. O tieto prostriedky už prejavili záujem bezpečnostné zložky v meste Montreal.

Dve fabriky v Severnej Ameriky čoskoro čaká poriadna zmena. „Sme spoločnosť, ktorá sa zameriava na ochranné prostriedky. Povedali sme si teda, prečo by sme sa nemohli teraz zamerať na potreby nemocníc?“ vysvetlil viceprezident firmy pre inováciu produktov Dan Bourgeois. Dodal, že spoločnosť sa pokúsi denne vyrobiť 2000 plastových ochranných štítov tváre.

Spoločnosť touto zmenou nechce generovať zisk, preto všetky ochranné prostriedky ponúka iba za výrobné náklady. „Cítime, že aj my môžeme svojou troškou prispieť k boju proti ochoreniu COVID-19. Zároveň ponúkneme zamestnancom prácu, aby nesedeli doma bez finančného príjmu,“ ozrejmilo vedenie spoločnosti.

11.19 h: Všetci členovia tímu McLaren sa už vrátili domov z Melbourne, kde zotrvali v karanténe po zrušení Veľkej ceny Austrálie F1. Jeden zo zamestnancov britského tímu mal pozitívny test na nový koronavírus a v dvojtýždňovej izolácii muselo zostať aj štrnásť jeho kolegov.

V Melbourne im zostali pomáhať ďalší členovia vrátane riaditeľa pre preteky Andreu Stellu. McLaren sa z VC Austrálie odhlásil ihneď po pozitívnom náleze. „Aj keď sme všetci pretekári a nevedeli sme sa dočkať, kedy sa dostaneme na trať, bolo to jednoduché rozhodnutie. Ochrana zdravia nášho tímu je zakaždým priorita číslo jedna. Máme povinnosť starať sa o ľudí, fanúšikov, a preto sme informovali F1 a Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA) o našom odstúpení,“ citoval výkonného riaditeľa McLarenu Zaka Browna portál autosport.com.

Vedenie prestížneho seriálu pre pandémiu zrušilo otváracie podujatie v Austrálii rovnako ako VC Monaka. Preteky v Bahrajne, Vietname, Číne, Holandsku, Španielsku a Azerbajdžane odložilo na neskoršie termíny. Sezóna sa môže najbližšie začať 14. júna v Kanade.

10.59 h: Vedenie zámorskej NHL v stredu odložilo odovzdávanie sezónnych ocenení v Las Vegas aj očakávaný draft v Montreale. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Draft sa mal v montrealskej hale Bell Centre uskutočniť 26. a 27. júna, pričom favoritom na prestížny honor draftovej jednotky je 18-ročný kanadský útočník Alexis Lafreniére. Ten si však záver sezóny, ktorá mu mala dokorán otvoriť dvere do NHL, určite predstavoval inak.

Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) v tejto sezóne pre pandémiu koronavírusu nespozná víťaza, Lafreniére tak nebude môcť vyšperkovať svoje vynikajúce doterajšie výkony. „Určite to bola tvrdá správa pre mňa aj pre celý tím. Myslím si, že sme tento rok mali skvelý tím a verili sme, že môžeme dosiahnuť niečo výnimočné. Je to trochu smutné, ale musíme sa uistiť, že každý robí čo môže, aby sme zostali zdraví,“ povedal talentovaný krídelník.

V predčasne ukončenej sezóne nazbieral vo farbách tímu Rimouski Océanic 112 bodov (35+77), stačilo mu na to iba 52 zápasov. Najviac mu vyšiel februárový súboj proti Quebecu Remparts, v ktorom dosiahol sedem kanadských bodov. V januári bol tiež kapitánom kanadského tímu pri triumfe na MS hráčov do 20 rokov.

„Keď som vyrastal, sníval som o tom. Som si istý, že to bol veľký moment v mojej kariére,“ uviedol Lafreniére. Na turnaji dosiahol päť gólov a päť asistencii, hoci vynechal pre zranenie kolena dva zápasy.

Nový dátum tohtoročného draftu NHL zatiaľ nie je známy. Lafreniére pripúšťa, že by sa mohol uskutočniť bez špeciálneho predstavenia hráčov. Naposledy sa takýmto spôsobom konal draft počal lockoutu NHL v sezóne 2004/05, keď sa stal jednotkou draftu Sidney Crosby z Pittsburghu Penguins. „Samozrejme, online draft by bol pre nás niečím iným. Stále si však užijeme tento čas a budeme šťastní, že sme tam,“ dodal Lafreniére.

10.54 h: Hokejisti Komety Brno súhlasili s finančnými ústupkami. Chcú tak pomôcť zamestnávateľovi prekonať krízu v čase pandémie koronavírusu. V klube pôsobia traja Slováci: brankár Marek Čiliak, obranca Ivan Baranka a útočník Silvester Kusko. „Všetci chápeme situáciu, ktorá nastala. Klub pomáhal celú dobu nám, my mu to chceme vrátiť,“ vyhlásil obranca Ondřej Němec podľa portálu idnes.cz.

Kometa skončila po základnej časti na šiestom mieste a v štvrťfinále vyraďovacej fázy mala nastúpiť proti Sparte Praha. „Všetkých nás mrzí, že nemôžeme hrať hokej, ale celý svet bojuje teraz s iným súperom, ako športovým. Veríme, že sa nám podarí vyhrať,“ dodal Němec. V Česku evidujú takmer 1800 prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2, šesť osôb chorobe COVID-19 podľahlo.

10.46 h: Futbalisti z najvyšších súťaži v Brazílii zatiaľ nepristúpili na dohodu o dočasnom znížení platov počas krízy s pandémiou koronavírusu.

Hráčska únia FENAPAF v stredu večer po konzultácií so svojimi členmi od prvej až po štvrtú ligu odmietla návrh klubov na 25-percentné zníženie platov. To by postihlo najmä futbalistov z nižších súťaží. Hráči by si však mali na začiatku apríla vybrať kolektívnu dovolenku a rokovania medzi oboma stranami by mali pokračovať.

V Brazílii bolo vo štvrtok evidovaných celkovo 2554 prípadov ochorenia COVID-19, po nákaze novým koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo 59 ľudí.

10.22 h: V Brazílii mimoriadne rešpektovaný šermiarsky tréner Gennadij Miakotnych zomrel vo veku 79 rokov s podozrením na koronavírus. Rus žil v krajine viac ako 20 rokov a okrem klubovej úrovne pôsobil aj pri reprezentačnom tí­me.

Podľa brazílskych médií sa kouč začal v utorok sťažovať na symptómy typické pre ochorenie COVID-19, ale na odporúčanie lekárov zostal doma. Jeho stav sa však v priebehu niekoľkých hodín zhoršil a zomrel pri prevoze sanitkou do nemocnice v Sao Paule.

Výsledky jeho testu na prítomnosť nového koronavírusu očakávajú až v piatok, uviedla agentúra SID. Napriek vysokému veku naďalej cestoval so svojimi zverencami na podujatia Svetového pohára a iba nedávno sa vrátil z amerického Anaheimu, kde súťaž Grand Prix zrušili.

V Brazílii bolo vo štvrtok evidovaných celkovo 2554 prípadov ochorenia COVID-19, po nákaze novým koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo 59 ľudí.

09.40 h: Odloženie olympijských hier v Tokiu na rok 2021 bude mať za následok masívne dodatočné náklady. Vo štvrtok to uviedol výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto. Novozložená pracovná skupina bude mať za úlohu čeliť tejto bezprecedentnej a zložitej výzve.

„Každý z nás sa bude musieť snažiť zabezpečiť, aby sme vyriešili problémy, ktorým čelíme. Dodatočné výdavky budú podľa nás obrovské, a preto musíme vyvinúť veľké úsilie aj na strane príjmov,“ povedal Muto. Nespresnil však sumu, o ktorú by sa mal rozpočet zvýšiť po odklade olympijských a paralympijských hi­er.

Podľa japonského denníka Nikkei je momentálny hrubý odhad dodatočných nákladov približne 2,47 miliardy eur. V tom už sú okrem iného započítané aj prenájmy športovísk a ďalších priestorov, zabezpečenie hotelov na nový termín či predĺženie platieb pre personál a pracovníkov bezpečnostných služieb.

Organizátori OH 2020 spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) v utorok pre pandémiu koronavírusu rozhodli o odložení podujatia na budúci rok. Olympiáda zatiaľ nepozná nový termín, uskutoční sa však najneskôr v lete 2021. „Verdikt padne v čo možno najkratšom čase,“ vyhlásil podľa agentúry AFP prezident organizačného výboru Joširo Mori.

09.24 h: Futbalisti Unionu Berlín sa počas pandémie nového koronavírusu dočasne vzdali výplat. Funkcionári a zamestnanci bundesligového účastníka súhlasili so skrátením pracovného času, aby pomohli klubu vyrovnať sa s ekonomickými následkami nákazy.

„Vedenie, zamestnanci, hráči, tréneri a ďalší členovia realizačných tímov, tí všetci v uplynulých mesiacoch tvrdo pracovali na našom úspechu v najvyššej domácej súťaži. Teraz sa vzdávajú veľkého objemu peňazí, aby sme spoločne zvládli túto krízu. Nemôžem sa im dostatočne poďakovať,“ povedal prezident Dirk Zingler.

09.01 h: Britský profesionálny boxer Anthony Joshua sa dobrovoľne izoloval. Deviateho marca sa totiž stretol s princom Charlesom. Krajan Tyson Fury sa prihovára k národu a drepuje doma s manželkou na chrbte. Viac TU.

08.55 h: Sezóna v talianskej futbalovej Serie A sa v prípade potreby môže dohrať až v auguste. Vyhlásil to prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Gabriele Gravina. „Urobíme všetko, aby sme ligu dokončili. Ak to bude potrebné, požiadame o podporu zo strany Európskej futbalovej únie a Medzinárodnej futbalovej federácie, aby sme mohli hrať ešte aj v júli a auguste,“ uviedol Gravina v rozhovore pre Radio Marte.

Talianska liga by sa podľa momentálneho plánu mala opäť rozbehnúť na začiatku mája. Vedenie FIGC bude o ďalšom postupe rokovať s predstaviteľmi najvyšších súťaži, zástupcami hráčov i s vládou. Gravina zatiaľ nechce pripustiť, že by ročník nespoznal majstra: „Pokiaľ je to možné, túto možnosť odmietam.“

V Taliansku ako pandémiou najviac zasiahnutej krajine v Európe momentálne evidujú 74.386 ľudí nakazených novým koronavírusom, ktorý si vyžiadal už 7503 obetí na životoch.

08.36 h: Slovenský cyklista Peter Sagan sa vyjadril k odloženiu olympijských hier a opísal svoju tréningovú rutinu v domácich podmienkach. Viac TU.

08.00 h: Úvodné osemfinále Ligy majstrov medzi Atalantou a Valenciou podľa starostu talianskeho Bergama prispelo k rýchlejšiemu šíreniu koronavírusu. Zápas označil za „biologickú bombu“. Viac TU.

07.45 h: Brazílčan Thiago Wild mal ako prvý tenista na hlavnom profesionálnom okruhu ATP pozitívny test na koronavírus. V tomto roku získal v čilskom Santiagu svoj premiérový singlový titul, vo svetovom rebríčku mu patrí 114. pozícia.

„Približne desať dní som mal horúčku. Cítil som sa slabý, ale už sa to zlepšuje,“ citovala 20-ročného Wilda agentúra SID. V Brazílii evidovali vyše 2500 prípadov ochorenia COVID-19 a 59 mŕtvych.

07.34 h: Čína vďaka spomaleniu šírenia koronavírusu opätovne otvára niektoré lyžiarske haly. Pre obmedzený počet návštevníkov budú prístupné rezorty v Kunag-čou či Kchun-mingu. Čoskoro by malo svoje brány otvoriť aj najväčšie lyžiarske halové centrum na svete Charbin Snow World 24. Krajina má vyše 30 zastrešených lyžiarskych rezortov a viac než 700 prírodných stredísk. V Číne evidovali vyše 81.000 prípadov ochorenia COVID-19 a 3287 mŕtvych.

07.00 h: Klub Carolina Hurricanes zo zámorskej hokejovej súťaže NHL požiada zamestnancov na plný úväzok, aby si na budúci týždeň zobrali dovolenku. Dôvod je obmedzený chod organizácie pre pandémiu nového koronavírusu. Carolina od utorka zavrela kancelárie a zamestnanci pracovali z domu.

„Je to najlepšia alternatíva na najbližšie dni. Všetkým zostávajú zamestnanecké výhody, dostanú výplaty. Nikoho sme nehodili cez palubu, ani sme nezrušili žiadne benefity,“ povedal prezident a generálny manažér Don Waddell pre agentúru AP.

O ďalšom postupe sa bude rozhodovať každý týždeň. Hurricanes prisľúbili finančnú kompenzáciu pracovníkom zimného štadióna a organizátorom podujatí pre fanúšikov.

06.49 h: Zámorská futbalová súťaž MLS už tretíkrát predĺžila zákaz tréningov. Hráči a členovia realizačného tímu nesmú pre pandémiu nového koronavírusu využívať klubové zariadenia minimálne do 4. apríla. Sezóna je zatiaľ prerušená do 10. mája, odloženie sa dotklo 115 stretnutí.

Zákaz tréningov platí od 13. marca. Ligové vedenie odporučilo hráčom, aby sa v kondícii udržiavali samostatne a aby netrénovali v skupinách. „Ani som sa nedotkol lopty, osamote to nie je ono. Pokúsim sa zohnať aspoň jedného alebo dvoch spoluhráčov, o ktorých viem, že sa nejaký čas izolovali, aby sme si ‚zakopali‘ v parku či na ihrisku,“ citovala stredopoliara Los Angeles Galaxy Sachu Kljestana agentúra DPA. Tréner FC Los Angeles Bob Bradley udržiava tím pohromade prostredníctvom videokonferencií.

Ďalší účastník súťaže Seattle Sounders založil fond na pomoc jednotlivcom, neziskovým organizáciám i malým prevádzkam v susedstve klubového riaditeľstva a štadióna CenturyLink Field. Rodina väčšinového vlastníka Adriana Hanauera doň na začiatok vložila 500.000 amerických dolárov.

06.25 h: Sedemnásťnásobný reprezentant Nového Zélandu vo futbale Tim Payne porušil karanténu. Opitý sa vozil po meste na golfovom vozíku. Viac TU.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus