Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci boli blízko k štvrťfinále, 9. miesto je teraz nový cieľ

Slovenským florbalovým reprezentantom len málo chýbalo k postupu do štvrťfinále a splneniu hlavného cieľa na prebiehajúcich MS 2016 v lotyšskej Rige (3. - 11. decembra).

07.12.2016 20:42
florbal, Slovensko Foto:
Ilustračné foto
debata

Slováci v popoludňajšom zápase stredajšieho play-off o štvrťfinále prehrali tesne 3:4 s favorizovanými Nórmi a budú hrať v skupine o 9. – 12. miesto. Slovenskí florbalisti sú na svetovom šampionáte tretíkrát, MS sa konajú v dvojročnom intervale od roku 1996. Vo Švédsku 2014 obsadili Slováci 10. pozíciu, vo Švajčiarsku 2012 ôsmu priečku.

„Veľmi dobre sme pripravili mužstvo. Veľmi sme chceli ísť ďalej, chýbalo nám trošku šťastia. Som veľmi hrdý na chlapcov, predviedli dobrý výkon a určite ním uspokojili našich náročných fanúšikov. Dnes celý tím dokázal, že to vieme, že vieme zabojovať za túto krásnu krajinu,“ povedal český tréner SR Petr Koutný pre agentúru SITA a pokračoval:

„Každý zápas proti silnému súperovi je pre nás veľké plus. Táto generácia ich už niekoľko odohrala, čo nám dalo veľmi veľa. Trénujem už dlho, ale takéto niečo som v šatni snáď ešte ani nezažil; chcelo sa mi až plakať, chlapci veľmi chceli… Bude teraz mimoriadne náročné namotivovať mužstvo, ale urobíme maximum pre to, aby sme pokračovali v stupňovaní našich výkonov.“

Slovenský tím nastúpil proti Nórom s viacerými zmenami – kapitán Lukáš Řezanina sa presunul z útoku do prvej obrannej dvojice – a zverenci Petra Koutného dlho odolávali favorizovanému mužstvu. Po II. tretine bol stav nerozhodný 3:3. Nóri trikrát viedli, ale Slováci vždy rýchlo zmazali jednogólové manko – najskôr po 29 sekundách, potom po dvoch minútach a 28 sekundách a do tretice už po 12 sekundách.

V 4. min otvoril skóre Fredrik Hoff Eriksen, vzápätí odpovedal Martin Sikorjak. O polhodinu neskôr potešil nórskych priaznivcov Markus Lindgjerdet, v 37. min vyrovnal Martin Grlický. V poslednej minúte prostrednej časti zužitkoval presilovku Daniel Gidske, no na druhej strane výbornú prihrávku Řezaninu premenil na ďalší gól SR Martin Kubovič – 3:3.

Nóri boli aktívnejší aj v tretej dvadsaťminútovke a odmenou bol pre nich víťazný gól Thomasa Straeta. Slováci sa už na štvrtú gólovú odpoveď nezmohli, aj keď boli blízko – 25 sekúnd pred koncom žŕdka zastavila pokus Kuboviča.

„Bol to vyrovnaný zápas, rozhodli detaily. V závere sme mali šance na vyrovnanie, mrzí to. Bolo to o jednej chybe. Každý z nás podal stopercentný výkon, všetci hecovali, mal som občas až zimomriavky. Takúto atmosféru v tíme som ešte nezažil,“ referoval strelec gólu na 3:3 Martin Kubovič a doplnil: „Zo Slovenska cítime veľkú podporu. Naším cieľom bolo preniknúť do elitnej osmičky, pokúsime sa vybojovať aspoň deviate miesto. Musíme vypustiť z hláv dnešný súboj, zregenerovať a skoncentrovať sa na zajtrajší zápas.“

Slováci vo štvrtok o 9.00 h SEČ nastúpia proti Američanom v rámci skupiny o 9. – 12. miesto. Víťaz tohto duelu bude hrať o konečnú 9. priečku, zdolaný o 11. pozíciu. Druhú dvojicu v skupine o 9. – 12. miesto utvorí Kanada a zdolaný zo súboja stredajšieho play-off o štvrťfinále Lotyšsko – Dánsko (hrá sa od 18.30 h).

„Chceli sme vyhrať a postúpiť, takže je to trochu neúspech. Chýbalo nám to, aby sa niekto zo skúsenejších hráčov či strelcov dokázal presadiť v správnom okamihu. Proti Nórom sme si asi nemohli dovoliť otvorenú partiu, museli sme hrať vzadu bez chýb. Škoda gólov, čo sme dostali, na druhej strane, niektoré naše strely tesne neskončili v bránke. Na začiatku tretej tretiny sme sa nechali trochu zavrieť, mali sme vtedy prevziať iniciatívu,“ uviedol kapitán SR Řezanina a dodal:

„Teraz bude asi trochu náročnejšie sústrediť sa na ďalšie zápasy; predsa len, tento bol pre nás kľúčový, upriamili sme na neho pozornosť. Vyspíme sa však a dohodneme sa, ako ďalej. Vieme, že veľmi veľa ľudí nám doma fandí a sme za to veľmi vďační. Neverím, že niekto pre týchto fanúšikov nevydá zo seba maximum aj v ďalších dueloch. Ideme zabojovať o deviate miesto, herne na to určite máme.“

debata chyba
Viac na túto tému: #florbal