Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Piasecký: Pošpinili moje meno. Budem sa brániť, možno aj právne

Slovenský športový gymnasta Samuel Piasecký popiera obvinenia od predstaviteľov Slovenskej gymnastickej federácie (SGF) a nesúhlasí s rozhodnutím členov výkonného výboru SGF, ktorí ho vylúčili z reprezentácie SR za hrubé porušenie disciplíny počas majstrovstiev Európy vo švajčiarskom Berne (uskutočnili sa v termíne 25. - 29. mája 2016).

10.07.2016 17:16
Samuel Piasecký Foto: ,
Samuel Piasecký.
debata

„Je to totálny výmysel a nezmysel. Pošpinili moje meno. Budem sa brániť a zvažujem, že to budem riešiť aj právnou cestou,“ reagoval Piasecký v rozhovore pre portál sport24.sk.

V hodnotiacej správe prezidenta SGF a zároveň vedúceho výpravy na májových ME vo Švajčiarsku Jána Nováka, zverejnenej aj na oficiálnom webe SFZ, sa o. i. uvádza, že 31-ročný košický rodák (nar. 31. októbra 1984) ho na kontinentálnom šampionáte v Berne najprv verbálne napadol a neskôr sa ho vulgárne snažil dokonca vyprovokovať k fyzickému kontaktu. „Čože som urobil? Nič také sa nestalo. Iba som pokojným hlasom vyjadril svoj názor, ktorý sa mu všetci boja už roky povedať,“ skonštatoval ďalej pre sport24.sk Samuel Piasecký a pokračoval: „Už roky spolupráca medzi vedením federácie a reprezentáciou neklape, ale to je na inú tému. V tomto prípade išlo o to, že na ME v Berne sme po pretekoch chceli odísť domov. Pán prezident však žiadal a trval na tom, aby sme zostali vo Švajčiarsku ešte dva dni. My sme s tým nesúhlasili. Potom nám povedal, že ak chceme ísť preč, máme mu dať 500 frankov a môžeme odísť. Toľko zrejme stálo ubytovanie za ďalšiu noc.“

V hodnotiacej správe šéfa SGF Jána Nováka k ME 2016 v Berne sa píše aj to, že Piasecký pri spomenutom verbálnom napadnutí a úsilí vyprovokovať vedúceho výpravy bol pri tejto šokujúcej udalosti zjavne aj pod vplyvom alkoholu, čo je u tohto gymnastu vraj opakovaný jav. „Neviem, odkiaľ na to pán Novák prišiel. Nikdy ma nemohol vidieť a ani nevidel opitého. Sú to bludy. A že som bol pod vplyvom alkoholu a mám s tým dlhodobý problém? To je ďalšia nehorázna blbosť. Sedeli sme na izbe a pán Novák s ďalšími kolegami prišli za mnou. Povedal som mu pokojným hlasom svoj názor. Keď však všetci boli ticho, opýtal som sa ich: ‚Prečo konečne nepoviete pánovi Novákovi, čo si naozaj myslíte?‘ Na to, aby som vyjadril svoj názor, nemusím byť opitý, mám naň odvahu aj za triezva,“ povedal ďalej pre sport24.sk Piasecký.

Za jeho vylúčenie z reprezentácie hlasovali piati členovia výkonného výboru SGF, nikto nebol proti, dvaja sa zdržali hlasovania. Web gymnastics.sk uvádza informácie zo zápisu z výkonného výboru Slovenskej gymnastickej federácie zo dňa 27. júna 2016: „Ján Novák informoval o hrubom porušení disciplíny pretekárom Samuelom Piaseckým na ME a podal návrh na jeho vylúčenie z reprezentácie. V diskusii sa k situácii postupne vyjadrili členovia VV SGF. Všetci odsúdili jeho správanie, opakované a neospravedlniteľné priestupky pri dodržiavaní životosprávy reprezentanta SR.“ V hodnotiacej správe J. Nováka k ME 2016 sa ešte uvádza: „V súťaži mužov nastúpil pretekár Piasecký len na jedno náradie, čo je v rozpore s nominačnými kritériami. O skutočnosti, že na majstrovstvách Európy ide len na jedno náradie, som ja a ani výkonný výbor SGF neboli informovaní pred ME ani priamo v dejisku šampionátu. Druhý nominovaný Slávo Michňák nastúpil na dve náradia – predviedol priemerné prostné a koňa s dvoma hrubými chybami. To bolo všetko. Iné štáty s družstvami, viacbojármi, excelentnými výkonmi u špecialistov na náradiach. Jediné, čo nechýbalo slovenským pretekárom, bolo prehnané sebavedomie. Tak to vlastne bolo už aj predtým na MS v Glasgowe.“ Piasecký na to reagoval slovami: „Po operácii ramena som s ním mal problémy. Nechcel som riskovať. Je smutné, že šéf federácie nevie o tom, v akom zdravotnom stave je pretekár. O mnohom to svedčí a vypovedá.“

Výkonný výbor SGF navrhol zriadiť disciplinárnu komisiu k otázke ďalšieho zotrvania Samuela Piaseckého ako člena Slovenskej gymnastickej federácie. „Komisiu by mala tvoriť trojica Oľga Kyselovičová, Martin Zvalo a Ivan Gallo,“ poznamenal pre agentúru SITA šéf SGF Ján Novák a dodal: „Osobne predpokladám, že počas letných mesiacov júl – august sa to všetko prešetrí a do stanoveného termínu 5. septembra 2016 padne aj definitívny verdikt.“

Pokiaľ ide o pokračovanie v aktívnej gymnastickej kariére na najvyššej úrovni zostáva Piasecký pokojný. „Budem ďalej reprezentovať Slovensko. V septembri sa chystám na Svetový pohár. Ja mám čisté svedomie. Nič zlé som neurobil, iba som povedal svoj názor. Veď o mne vlastne rozhodli ľudia, ktorí tam ani neboli. Urobili tak bez vypočutia môjho názoru. Neexistujú žiadne dôkazy, iba krivé obvinenia. V septembri ma predvolali na federáciu a ja verím, že tam zvíťazí zdravý rozum. Aj pre takéto spôsoby je naša gymnastika na tom tak, ako je. Veď v podstate sme už len dvaja reprezentanti a ak sa niečo nezmení, bude ešte horšie,“ dodal pre portál sport24.sk.

Samuel Piasecký je najúspešnejší slovenský športový gymnasta ostatných rokov. Na olympijských hrách 2012 v Londýne obsadil na bradlách 11. miesto, dovedna päťkrát na významných podujatiach (štyri razy majstrovstvá Európy, jedenkrát majstrovstvá sveta) sa prebojoval z kvalifikácie až do elitnej osmičky finalistov na náradiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samuel Piasecký