Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Nádej a záväzok

Obnovená péteeska je už realitou. Kontinuita nepustí, aj keď sa nad oživením mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft klenie takmer šesťročný pôstny oblúk.

06.06.2016 07:12
m=iting, P-T-S Foto: ,
Diváci na mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft v Šamoríne pred jeho začiatkom.
debata

Neveľký na to, aby sa päťdesiat ročníkov niekdajšieho elitného atletického podujatia stratilo z pamätí, lebo ich pomyselná kronika ponúka skvostné mená i výkony – ašak dlhý pre slovenskú atletiku.

Nielen pamätníkov potešilo, že péteesku v sobotu v šamorínskom modernom športovom komplexe slávnostne otvoril populárny Kubánec Alberto Juantorena. Dvojnásobný olympijský víťaz z Montrealu 1976 šarmantne i symbolicky spojil najkrajšiu éru mítingu s jeho novým pokračovaním v novom dejisku. Došlo i na čaro (ne)chceného. Na vlastné oči videl, ako Keňan Kipkoech v behu na 800 m prekonal jeho predchádzajúci rekord mítingu, k čomu mu slávny atlét aj srdečne zagratuloval.

Kľúčovo však nešlo o výsledky, hoci tie boli pre 160 štartujúcich z 34 krajín najdôležitejšie. Pre organizátorov a slovenskú atletiku bolo ešte významnejšie, že dostala možnosť predstaviť sa doma a dostala nádej, že sa tak stane pravidelne. Diváci zasa mohli vidieť domácu špičku v konfrontácii so solídnou zahraničnou účasťou i niektorými svetovými menami.

Vstup do druhej päťdesiatky vyznel sympaticky. Pripraviť míting v areáli, ktorý ešte vonia novotou a niečo podobné zatiaľ nezažil, je nesmierne náročné sústo. Organizátori najlepšie vedia, kde sa vyskytli chybičky a ako ich o ďalší rok napraviť. To je totiž úplne najpodstatnejšie – pokračovať v tradícii a postupne zvyšovať latku náročnosti. Domáci i zahraniční účastníci si míting pochvaľovali, tvrdili, že o rok sa do Šamorína radi vrátia. A to je vážny záväzok pre organizátorov i pre všetkých, ktorí to so slovenskou atletikou i športom myslia vážne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S