Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaz BBL Tamberi: Banská Bystrica je najlepšia na svete

Mužská súťaž na 22. ročníku tradičného výškarského podujatia Banskobystrickej latky vygradovala v pôsobivé talianske finále.

05.02.2016 14:15
Gianmarco Tamberi Foto: ,
Gianmarco Tamberi.
debata

Malo aj národnú rekordnú príchuť. Najprv sa nad latku vo výške svetového výkonu roka 235 cm prehupol celkom nečakane na prvý pokus Gianmarco Tamberi a po ňom na druhý aj Marco Fassinotti. Keďže nikto z konkurencie sa už nepridal, Talianom patrila v konečných výsledkoch prvá a druhá priečka. „Moja prvá súťaž v sezóne a hneď takýto skok! Musím byť spokojný. Očakával som dobrý výkon, ale nie až taký skvelý,“ nadchýnal sa víťazný Tamberi. Neskôr tento 23-ročný a 192 cm vysoký rodák z Civitanova Marche v analýze pretekov dodal: "Odštartoval som ich z deviatich krokov, neskôr som to zmenil a šiel z plného rozbehu. Vedel som, že tento povrch je veľmi dobrý a vyhovuje dobrým výkonom.“

Tamberi nešetril slovami chvály aj na divákov na Štiavničkách. „Boli fantastickí, čo ešte môžem povedať? Aplaudovali nám v stoji, toto je najlepšie miesto na svete pre skok do výšky,“ zložil poklonu Banskej Bystrici. Aj jeho na pokusy tesne zdolaný krajan Marco Fassinotti pochválil atmosféru na BBL 2016. "Bol som tu už vlani, ale skákal som až teraz, lebo vtedy som sa zranil v rozcvičke. Bolo tu veľa zábavy. My, Taliani, sme v dobrej forme a využili sme to. Je veľmi dobré, že je nás v tíme viac a môžeme sa vzájomne podporovať,“ uviedol Fassinotti.

Víťaz Tamberi sa v závere populárnej výškarskej šou pokúšal jedenkrát aj o 240 cm, ale neuspel. Práve hranica absolútnej extratriedy 240 cm je od vlaňajška novým rekordom banskobystrického mítingu, keď ju zdolal Katarčan Mutaz Eassa Baršim. Aj keď súčasná superhviezda mužskej svetovej výšky v Banskej Bystrici napokon tento rok chýbala, na Štiavničkách sa o vysokú úroveň okrem skvelých Talianov postarali aj iní pretekári. Až štyria výškari sa dostali cez 233 cm a šiesti vrátane Slováka Matúša Bubeníka cez 230, čo sa stalo vôbec prvýkrát v histórii tohto podujatia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianmarco Tamberi #Banskobystrická latka 2016