Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Novinka - Dukátová ide do Austrálie s prerezaným kajakom

Sedem týždňov po vystúpení z kajaka na predolympijskej próbe v brazílskom Riu de Janeiro Jana Dukátová opäť balí svoju športovú tašku, aby nabrala smer južná pologuľa.

26.01.2016 10:30
Dukátová Foto: ,
Jana Dukátová.
debata

Zimnú prípravu na suchu a na chladnej domácej vode vymení najlepšia slovenská vodná slalomárka za divokú vodu a prostredie tepla v austrálskom Penrithe. Na olympijskom kanáli z roku 2000 absolvuje jarné rozjazdenie.

“Väčšinu zimy som strávila v posilňovni, v priemere 3 hodiny denne. Celých sedem týždňov som venovala okrem iného aj posilňovaniu svalstva okolo spodnej chrbtice, kde som mala v minulosti zdravotné problémy. Samozrejme, trénovala som aj na vode a na budovanie kondície tiež vytrvalostné športy. Na kajaku som odjazdila aj napriek mrazom všetky naplánované tréningy. Cítim sa zatiaľ výborne a už sa teším na divokú vodu," informovala v tlačovej správe Jana Dukátová. Najväčšiu komplikáciu pred odletom jej spôsobila zmena pravidiel leteckej prepravy lodí do Austrálie. "Na poslednú chvíľu sme museli nechať rozrezať kajak na polovicu. U výrobcu vymysleli spôsob, ako bude kajak jednoducho rozoberateľný tak, aby som ho mohla v Austrálii zase spojiť. Nebol to príjemný pocit pozerať sa, ako mi pília kajak, ale snáď to bude fungovať. Samozrejme, už z toho bude iba tréningová loď.”

Dukátová podľa vlastných slov k protinožcom odlieta medzi poslednými z tých kajakárok, ktoré majú ambície dopádlovať si v Riu po cenný kov. “V Austrálii sa už pripravuje celý svet. Olympijský rok vždy v pretekároch vyvolá enormnú motiváciu trénovať. Predpokladám, že na trati v Penrithe bude plno. V Austrálii pobudnem do 3. marca. Odtiaľ prelietam do Brazílie, kde je na olympijskej trati vypísaný oficiálny tréningový kemp. Do olympiády je na trati v Riu povolených spolu 70 dní tréningu," priblížila svoj program v nasledujúcich dvoch mesiacoch. Neskôr v ňom oproti možnostiam nastane drobná zmena. „Aprílový kemp zmeškám. Dôvodom sú domáce majstrovstvá Európy. Preto sme sa rozhodli absolvovať aspoň ten marcový – aj keď je to logisticky trochu náročné,“ vysvetlila skúsená 32-ročná kajakárka z Bratislavy.

Dukátová ešte nemá istú olympijskú miestenku, hoci v internej kvalifikácii má pomerne veľký náskok pred dlhoročnou rivalkou a dvojnásobnou olympijskou víťazkou Elenou Kaliskou. Definitíva padne na májových ME na domácej vode v Liptove. „Majstrovstvá Európy v Liptovskom Mikuláši budú prvým z vrcholov sezóny. Zvykne sa mi tam dariť, pred šampionátom by som tam mala absolvovať veľa tréningových hodín,“ uviedla Dukátová, druhá najlepšia kajakárka v celkovom hodnotení vlaňajšieho Svetového pohára, ešte na konci minulej sezóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jana Dukátová