Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Idete s delom na vrabca, tvrdia Rusi. Možno sa obrátia na arbitrážny súd

Ruská atletická federácia nevylúčila, že sa proti pozastaveniu členstva v medzinárodnej federácii IAAF bude brániť na Arbitrážnom športovom súde v Lausanne, kam by mohla podať odvolanie.

14.11.2015 14:14
doping, súd, kladivko Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Podľa zastupujúceho predsedu zväzu Vadima Zeličenoka bude záležať na tom, ako IAAF zareaguje na zmeny, ktoré vedenie ruskej atletiky po odhalení škandálu s rozsiahlymi dopingovými praktikami prichystá.

Rada IAAF v piatok dala na odporúčanie nezávislej vyšetrovacej komisie Svetovej antidopingovej agentúry WADA a ruskú federáciu dočasne vylúčila zo svojich radov. Ruskí atléti tak do odvolania nesmú štartovať v medzinárodných súťažiach a hrozí im, že prídu o účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Zeličenok vyhlásil, že sa teraz Rusko bude snažiť nájsť racionálny kompromis, aby bol trest čo najskôr zrušený. „Môžeme sa ale obrátiť na arbitrážny súd, ak IAAF žiadne naše argumenty nebude akceptovať,“ uviedol Zeličenok. Je si vraj vedomý aj toho, že prípadné zdĺhavé vyšetrovanie súdu môže ešte viac ohroziť účasť ruských atlétov na OH v Riu, ktoré sa uskutočnia za deväť mesiacov.

Minister športu Vitalij Mutko však vyjadril presvedčenie, že ruskí atléti v Riu chýbať nebudú. „Som si istý, že situácia sa dá do olympiády do poriadku. Rusko nemá o moc viac problémov než zvyšok sveta. Rozhodne budeme v prípravách na olympijské hry pokračovať,“ vyhlásil Mutko a uistil, že vedenie ruskej atletiky bude s IAAF spolupracovať.

Na reforme ruskej atletiky chce úzko participovať aj národný olympijský výbor, ako oznámil jeho šéf Alexander Žukov. „Ale všetko musí prebehnúť veľmi rýchlo, čo najskôr, aby mohli odísť na olympiádu do Ria,“ uviedol.

Šok po piatkovom rozhodnutí vyjadrila skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová, ktorá sa chcela v halovej sezóne vrátiť k pretekom po materskej dovolenke. „Neverím vlastným ušiam,“ utrúsila svetová rekordérka a olympijská víťazka, ktoré ešte pred rozhodnutím rady apelovala na atletických funkcionárov, aby neuplatňovali princíp kolektívnej viny.

Tréner výškarov Jevgenij Sagorulko zase označil verdikt IAAF za prehnaný. „Tu sa išlo na vrabce s delami,“ konštatoval kouč, ktorý trénuje okrem iného Ivana Uchova či Jelenu Slesarenkovú a kedysi viedol aj slávnu Tamaru Bykovovú. Jeho trénerský kolega Alexander Cyplakov to označil za sprisahanie. „Chceli zrejme odstrániť konkurenciu,“ uviedol.

Sankcie zo strany IAAF zahŕňajú okrem zákazu štartu ruských atlétov na medzinárodných súťažiach tiež odobratie usporiadania Svetového pohára v chôdzi v budúcej sezóne a juniorských majstrovstiev sveta v Kazani.

Rozhodnutie IAAF akceptovalo aj vedenie európskej atletiky, ktoré už vo vyhlásení potvrdilo, že ruskí atléti nebudú môcť štartovať ani na súťažiach EAA. To sa týka ako prvej akcie majstrovstiev Európy v krose vo Francúzsku 13. decembra.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko