Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin požaduje vyšetrenie dopingového škandálu

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje dôsledné vyšetrenie obvinení atlétov svojej krajiny z dopingu, ale nesúhlasí s trestaním nevinných športovcov.

12.11.2015 07:55
Vladimir Putin, Vitalij Mutko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (v strede), minister športu Viitalij Mutko (druhý správa) pózuju so športovcami v Soči.
debata (21)

Ministrovi športu Vitalijovi Mutkovi a všetkým jeho kolegom v športovej sfére nariadil venovať zvýšenú pozornosť obvineniam zo štátom riadeného systému užívania zakázaných látok ruskými športovcami a krytia pozitívnych nálezov, ktoré vzniesla vyšetrovacia komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Putin sa vyjadril za spoluprácu na profesionálnej úrovni s WADA a zároveň dal pokyn k spusteniu vnútorného vyšetrovania.

„Problém s dopingom v športe, žiaľ, zostáva traumatizujúcim prvkom a vyžaduje si neustálu pozornosť. Je však absolútne nespochybniteľné, že čistí športovci, ktorí sa stránia dopingu, by nemali niesť následky za konanie tých, čo siahli po zakázaných látkach,“ povedal Putin v stredu v neskorých večerných hodinách v Soči, kam sa napokon predsa len dostavil na plánovanú schôdzku s vrcholnými predstaviteľmi ruského športu. Ešte počas dňa Kremeľ oznámil, že pre nepriaznivé počasie a prerušené letecké spojenie s dejiskom zimných olympijských hier 2014 sa stretnutie ruší.

Ruský šport a atletika obzvlášť sa dostali do nemilosti WADA na základe zistení vyšetrovacej komisie, ktoré boli v pondelok publikované v obsiahlej správe. Autori okrem iného odporučili zakázať ruským atlétom účasť na všetkých medzinárodných podujatiach vrátane budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro.

„Športová súťaž je zaujímavá len vtedy, ak sú všetci aktéri čistí. Musíme preto začať bitku. Vyzývam ministra športu a všetkých jeho kolegov, ktorí sú nejakým spôsobom zodpovední za šport, aby tejto téme venovali čo najvyššiu možnú pozornosť. Dôležité je, aby sme viedli naše vlastné vyšetrovanie, ale aj to, aby sme úzko spolupracovali s najvyššími medzinárodnými antidopingovými štruktúrami,“ cituje Putina BBC.

„Som hlboko presvedčený, že nikto nemá právo odoprieť šancu zúčastniť sa na olympijských hrách tým ruským športovcom, ktorí sú poctiví a čistí, ktorí nikdy neužívali nedovolené prostriedky a prešli množstvom rôznych kontrol,“ pridal s k Putinovmu názoru prezident Ruského olympijského výboru Alexander Žukov.

O prípadných sankciách voči ruskej atletike bude rada IAAF rozhodovať v piatok. WADA už v utorok nasledovala jedno z odporúčaní nezávislej vyšetrovacej komisie a odobrala akreditáciu moskovskému antidopingovému laboratóriu. Jeho riaditeľ Grigorij Rodčenkov o pár hodín neskôr rezignoval.

Nie je vylúčené, že novým šéfom laboratória sa stane expert zo zahraničia, aspoň to vyplýva z tvrdení ministra športu Vitalija Mutka po rokovaní s predstaviteľmi WADA. Mutko agentúre R-Sport povedal, že je na takýto krok „pripravený, ak to bude potrebné“. Rusko podľa neho bude v tejto veci s WADA spolupracovať a minister si už vyžiadal pokyny k realizácii reformných krokov.

Mutko reagoval aj na pripomienku, že niektorí ruskí atléti nemali kvôli zahladeným pozitívnym testom štartovať na OH 2012 v Londýne, odkiaľ si potom priviezli medaily. „Ak dopovali a v Londýne ich nechytili, potom ich systém je nulový a ešte horší ako ten náš,“ vyhlásil ruský minister.

Zároveň vystúpil proti spätným zmenám výsledkov a prípadnému vráteniu medailí. „Každý športovec, ktorý v Londýne skončil do tretieho miesta, prešiel dopingovou kontrolou. Keď sa zistilo, že je jej výsledok negatívny, tak mu tú medailu naozaj dali – a tým by sa to tiež malo skončiť,“ konštatoval Mutko.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Vladimir Putin #Vitalij Mutko #atletický škandál