Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS v ragby: Rozhodca Joubert zarezal Škótov, je pod paľbou kritiky

Jeden z najskúsenejších medzinárodných ragbyových rozhodcov Craig Joubert si už možno nezapíska na najvyššej úrovni.

21.10.2015 20:00
debata
zväčšiť Hnev Škótov na rozhodcu Craiga Jouberta. Foto: Reuters, Eddie Keogh
Craig Joubert Hnev Škótov na rozhodcu Craiga Jouberta.

Isté je, že 37-ročný Juhoafričan nedostal nomináciu na nadchádzajúce víkendové semifinálové súboje majstrovstiev sveta 2015 Juhoafrická republika – Nový Zéland ani Argentína – Austrália. Dôvodom je jeho nadmieru sporný verdikt v klinickom čase nedeľného štvrťfinále medzi Austráliou a Škótskom.

Druhá menovaná reprezentácia viedla o dva body, ale podľa arbitra sa vystavila do ofsajdového postavenia. Ten si však nešimol, že lopta sa dostala do kontaktu aj s jedným Austrálčanom. Joubert nariadil trestný kop, ktorý v poslednej minúte premenil Bernard Foley a odvrátil prekvapenie na úkor favorita.

Riadiaci orgán World Rugby vydal nezvyčajné stanovisko. Uviedol v ňom, že rozhodnutie bolo nesprávne a situácia mala vyústiť do mlynu v prospech Austrálčanov. Organizácia však jedným dychom dodala, že Joubert musel konať v zlomku sekundy a podľa pravidiel v danom okamihu nesmel konzultovať s televíznym rozhodcom. Všeobecný názor znie, že pokiaľ si muž s píšťaľkou nie je istý, mal by sa prikloniť k miernejšiemu verdiktu, ktorým bol v tomto prípade spomenutý mlyn.

Práve obmedzenú využiteľnosť videozáznamov treba zmeniť, tvrdí Jonathan Kaplan, s 68 medzištátnymi stretnutiami rekordér medzi arbitrami. „Kapitáni by mali disponovať možnosťou požiadať o ‚jastrabie oko‘,“ uviedol Kaplan. Joubert sa po zápase „vyparil“ z londýnskeho štadióna Twickenham a dosiaľ nehovoril s verejnosťou. Kaplan je jeden z mála, čo s ním komunikovali: „Necíti sa dobre. Nechám mu pár dní, sám poznám, aké je sklamať ľudí. Som presvedčený, že Craig stále patrí do elitného kvarteta rozhodcov.“

debata chyba
Viac na túto tému: #ragby #Craig Joubert