Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý pretekár formuly 1 Wilson podľahol ťažkým zraneniam

Britský automobilový pretekár Justin Wilson podľahol následkom vážnych poranení hlavy, ktoré utrpel na nedeľňajších pretekoch amerického formulového seriálu IndyCar v Long Ponde v štáte Pensylvánia.

25.08.2015 07:25 , aktualizované: 08:55
Justin Wilson Foto: ,
Justin Wilson (31. júl 1978 – 24. august 2015).
debata

Na okruhu Pocono Raceway trafil pilota tímu Andretti Autosport úlomok z monopostu Sagea Karama, ktorý dostal šmyk a narazil do ochranného múru. Wilsonova formula následne nekontrolovane čelne vrazila do vnútornej bariéry. Brita po vyslobodení z trosiek helikoptérou previezli do nemocnice v Allentowne v kritickom stave, bol v kóme.

„Slovami nedokážem vyjadriť pocit straty, ktorý teraz cítim. Bol to môj brat, môj najlepší priateľ, môj vzor a učiteľ. Bol to šampión!“ uviedol na twitteri Wilsonov mladší brat Stefan, ktorý tiež jazdí IndyCar. Zároveň prezradil, že orgány zosnulého zaradia do programu darcovstva.

„Je to mimoriadne smutný deň pre IndyCar aj celú motoristickú komunitu,“ uviedol Mark Miles, generálny riaditeľ série IndyCar.

Justin Wilson bol so 192 centimetrami najvyšším jazdcom, ktorý kedy jazdil v prestížnej F1. V šestnástich podujatiach sezóny 2003 získal jediný bod. Tridsaťsedemročný Angličan podpísal len v júli po výpadku pre zranenie kontrakt na zostávajúcich päť pretekov IndyCar, pričom jeho cieľom bolo nadviazanie dlhodobej spolupráce s Andretti Autosport. Niekdajší šampión formuly 3000 štartoval v IndyCar v aute s číslom 25. V priebežnom poradí mu patrila 24. pozícia. Rodák zo Sheffieldu odjazdil v tejto sezóne šesť podujatí. Celkovo absolvoval v sérii IndyCar 174 pretekov so siedmimi víťazstvami, ôsmimi pole position a 47 umiestneniami v prvej päťke.

Zatiaľ poslednou obeťou v seriáli IndyCar bol Dan Wheldon, ktorý prišiel o život v roku 2011 v posledných pretekoch sezóny v Las Vegas, keď doplatil na hromadnú nehodu za účasti 15 vozidiel. Víťaz slávnych 500 míľ v Indiapapolise preletel s monopostom vzduchom a prevrátil sa v 12. kole v druhej zákrute.

Wilson zastupoval jazdcov IndyCar v rokovaniach s vedením súťaže, jasný osobný postoj vyslovil aj po Wheldonovej nehode. „Vždy musíte mať jasno v tom, či dokážete akceptovať pomer medzi rizikom a tým, čo vám z neho plynie. Ja ho prijímam. Napriek tomu ho nikdy neprestanem zlepšovať vo svoj prospech. Všetci jazdci sa musia usilovať o zvyšovanie bezpečnosti IndyCar, ale na konci všetkého je iba pretekárske auto. Jazdíme tvrdo, jazdíme IndyCar a jazdíme rýchlo. Keď sa niečo zvrtne, môže to dopadnúť škaredo,“ uvedomoval si Wilson.

„Justin bol vynikajúci jazdec, platný člen tímu a rešpektovaný zástupca nášho športu. Patril k nám iba krátko, ale už po jednej sekunde sa stal súčasťou rodiny Andretti. Jeho životný a pretekársky príbeh nedokáže nik prekonať. Myšlienkami a modlitbami sme s jeho pozostalými a fanúšikmi. Boh s tebou, JW,“ kondoloval tím Andretti Autosport.

Wilson zanechal manželku Juliu a dve dcéry, sedem- a päťročnú. Rodina požiadala verejnosť, aby namiesto kvetov pre Justina venovali peniaze na starostlivosť o pozostalé deti.

Wilsonova nehoda pripomenula podobný incident z roku 2009, kedy v kvalifikácii na Veľkú cenu Maďarska formuly 1 trafila Felipeho Massu do hlavy pružina uvoľnená z vozidla Rubensa Barrichella. Súčiastka prerazila brazílskemu pilotovi pilbu a spôsobila mu vážne zranenia lebky nad ľavým okom, ktoré si vyžiadali operáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Indycar #Justin Wilson