Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarská železná lady prekonala štyri svetové rekordy i Moravcovú

Jej plavecká všestrannosť vyráža dych. Jeden tábor ju obdivuje za maratónske programy, ktoré si volí počas vrcholných súťaží, iní ju kvôli tomu považujú za sebeckú či arogantnú.

08.12.2014 17:32
Katinka Hosszuová Foto:
Katinka Hosszuová z Maďarska.
debata

Maďarská univerzálka Katinka Hosszúová potvrdila svoju jedinečnosť aj počas majstrovstiev sveta v krátkom bazéne v Dauhe, kde získala honor najväčšej hviezdy.

Po rekordoch únavu necíti

Dvadsaťpäťročná plavkyňa získala osem cenných kovov – štyri zlaté, tri strieborné a jeden bronzový. Všetky najcennejšie medaily – na 100, 200 m znak a 100, 200 m polohové preteky obohatila o štyri svetové rekordy.

„Možno to znie arogantne, ale chcela som prekonať, čo najviac svetových rekordov. V noci pred pretekmi vždy rozmýšľam, ako plávať, čo najlepšie. Samozrejme, prvoradé je pre mňa vždy víťazstvo,“ uviedla Hosszúová pre maďarský denník Nemzeti Sport.

Rodáčka z Pécsu si vždy tvrdohlavo volí disciplínu, aj keď vie, že nemá šancu zvíťaziť. V tohtoročnom seriáli Svetových pohárov plávala v Honkongu dvanásť súťaží a v Pekingu neuveriteľných štrnásť. V oboch prípadoch vyhrala polovicu z nich.

Únava pre ňu nie je faktorom a energiu získava z nenásytnej túžby po víťazstve. „Je náročné súťažiť v krátkom čase vo viacerých súťažiach, ale pocit víťazstva ma vždy nabíja. Po svetových rekordoch únavu necítim a každá bolesť rýchlo pominie,“ dodala pre katarské noviny Gulf Times.

Svetová plavkyňa roka má 51 zlatých

Svoju tvrdohlavosť ukázala aj na majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v Berlíne. Len jedenásť minút po finále dlhej polohovky sa rozhodla štartovať v semifinále znakárskej dvojstovky, v ktorej s výrazným odstupom skončila posledná. Z berlínskeho bazénu vytiahla napokon šesť medailí. (3–1–2). Do ešte väčšieho extrému chcela ísť na národných majstrovstvách, kde sa prihlásila na všetky ženské disciplíny a federáciu žiadala, aby mohla štartovať aj s mužmi. To jej však zamietli.

Famóznu sezónu obohatila v sedemdielnom seriáli Svetových pohárov o astronomických 51 zlatých medailí, ku ktorým pridala 8 strieborných a 9 bronzových kovov. Zaslúžene ju vyhlásili za svetovú plavkyňu roka 2014. Za prvenstvo v celkovom poradí zinkasovala šek na stotisíc dolárov a je prvá plavkyňa, ktorá vo SP pokorila prémiami hranicu jeden milión amerických dolárov.

„Nemyslím si, že som plávala priveľa disciplín. Nebojím sa prehry ani výzvy zvíťaziť,“ komentovala na oficiálnom webe SP. Maďarka prekonala v tomto roku aj slovenskú plavkyňu Martinu Moravcovú, ktorá v krátkom bazéne držala rekord v počte 105 triumfov.

Nesplnený sen: olympijská medaila

Vďaka svojej zarputilosti si vyslúžila prezývku Železná lady, s ktorou sa v minulosti preslávila v politike britská premiérka Margaret Thatcherová. Zo svojej vtipnej prezývky si urobila aj marketingovú identitu, v rámci ktorej predstavila aj vlastné logo.

Členka budapeštianskeho Vasau, ktorá už zopár sezón pôsobí v americkom klube Univerzita Južná Kalifornia vydala koncom novembra aj autobiografiu „Maďarská železná lady“, v ktorej opisuje svoje poznatky, skúsenosti a motivačným spôsobom inšpiruje ďalšie generácie mladých pretekárov. Napriek ohromným úspechom má stále jeden nesplnený cieľ – olympijskú medailu. Pred dvoma rokmi v Londýne sa k nej dostala najbližšie na dlhej polohovke, skončila štvrtá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba