Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská antidopingová agentúra označila obvinenia za nepodložené

Ruská antidopingová agentúra RUSADA označila čerstvé obvinenia z korupcie a systémového dopingu v športovej sfére v krajine za nepodložené.

04.12.2014 15:33
Lilia Šobuchovová Foto: ,
Lilia Šobuchovová údajne zaplatila národnej federácii RusAthletics za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu.
debata

„Kým niet faktov a reálnych dôkazov potvrdzujúcich porušenie pravidiel, žiadna antidopingová organizácia sa podobnými vyhláseniami nebude zaoberať,“ povedal výkonný riaditeľ RUSADA Nikita Kamajev pre R-Sport v reakcii na explozívne tvrdenia, ktoré odvysielala nemecká televízna stanica ARD. „Nevidel som ten program a aj tak by som ho nekomentoval, pretože neovládam nemčinu dostatočne,“ dodal funkcionár. Na margo stanoviska na webe Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) skonštatoval: „Kým nedostaneme oficiálny podnet vyjadriť sa, považujeme akékoľvek špekulácie a tvrdenia za irelevantné.“

ARD referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 – 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila národnej federácii RusAthletics 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju tento rok v apríli predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, jej manžel dostal refundáciu 300 000 eur. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) uviedla, že v prípade Šobuchovovej už vyšetruje podozrenia prostredníctvom svojej etickej komisie.

Relácia ARD rozšírila okrem atletiky podozrenie aj na iné odvetvia vrátane plávania, cyklistiky, biatlonu, vzpierania a behu na lyžiach.

Navyše, ARD disponuje videom, na ktorom sa k užívaniu steroidu oxandrolónu údajne priznáva úradujúca olympijská šampiónka v behu na 800 m z Londýna 2012 Maria Savinovová. Nahrávka zachytáva ženskú tvár mimo záberu a má nemecký dabing bez pôvodnej zvukovej stopy, televízia však uviedla, že vlastní aj originálnu verziu.

Materiál prináša aj vyjadrenia niekdajšieho funkcionára národnej antidopingovej agentúry RUSADA Vitalija Stepanova a jeho manželky Julie, pod menom Rusanovová bývalej bežkyne na 800 m potrestanej za doping. Stepanov skonštatoval, že predstavitelia rôznych športových zväzov by prišli za ruskými antidopingovými komisármi s návrhom na zatajenie pozitívneho nálezu. Okrem toho obvinil šéfa ruského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova z falšovania výsledkov testov a predaja zakázaných látok. Stepanovová obvinila trénerov z dodávania takýchto substancií.

Ďalej povedala, že šéf lekárskej komisie národnej federácie RusAthletics Sergej Portugalov zásobuje športovcov dopingom za 5 % z ich príjmov a bonusy z prémií za úspechy. Dodala, že ruskí atléti sa vyhýbajú prípadným mimosúťažným kontrolám uvádzaním falošných identít pri tréningových pobytoch v zahraničí.

„Zaregistrovali sme tú reláciu a ubezpečujeme, že celá záležitosť bude dôkladne prešetrená. WADA už dostala určité informácie a materiály týkajúce sa odvysielaných vecí. Všetky sme podstúpili kompetentnej nezávislej komisii v rámci príslušnej medzinárodnej organizácie, čiže IAAF. Budeme čakať na výsledky a ak si vyžiadajú konanie, vykonáme všetky potrebné a vhodné kroky,“ znie stanovisko WADA.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #RUSADA