Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chystajú bič na dopingových hriešnikov. Bude im hroziť aj väzenie!

Nemecká vláda sa chystá tvrdo vystúpiť proti dopingu. Podľa pripravovaného zákona by sa športovci mohli za užitie nedovolených podporných prostriedkov dostať aj do väzenia.

11.11.2014 12:19
doping, injekcia, tabletka, činka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Uviedol to v utorok s odvolaním sa na vládne zdroje denník Süddeutsche Zeitung. Podrobný návrh zákona predstaví kabinet v stredu.

Zákon by sa mal vzťahovať na športovcov, ktorí vďaka svojej disciplíne dosahujú „zvýšené príjmy“, uviedli Süddeutsche Zeitung. Podľa denníka to znamená, že by antidopingový zákon postihoval profesionálov, na amatérov by sa nevzťahoval. Trestaní by podľa neho mohli byť nemeckí športovci pri súťažiach všade vo svete aj cudzinci, ktorí budú pri dopingu pristihnutí v Nemecku.

O zavedení antidopingového zákona hovoril nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére už na začiatku roka. Zdôrazňoval vtedy, že doping by mal z pohľadu trestného práva spadať do rovnakej kategórie ako podvod. Navrhoval tiež, aby okrem športovcov boli trestaní aj lekári a tréneri, ktorí svojim zverencom zakázané látky podajú.

Najviditeľnejším dopingovým prípadom v Nemecku sa tento rok stal pozitívny test biatlonistky Evi Sachenbacherovej-Stehleovej na olympijských hrách v Soči. Z hier ju vylúčili a dodatočne jej odobrali štvrté miesta z pretekov s hromadným štartom a zo zmiešanej štafety. Športovkyňa neskôr uviedla, že zakázané látky sa do jej tela zrejme dostali z potravinových doplnkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #doping