Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španielsky dynamit prekonáva rekordy. Od rodičov sa mu nechce

Reflexy si cibrí na hracej konzole, je blízkym priateľom tenistu Rafaela Nadala a obdivuje futbalistov FC Barcelona.

10.11.2014 16:20
esteve rabat, marc márquez, álex, moto gp Foto: ,
Trojlístok šampiónov zo Španielska. S bratmi Marcom (v strede) a Álexom Márquezovcami sa po záverečnom podujatí vo Valencii odfotil majster sveta v triede Moto2 Esteve Rabat.
debata

Marc Márquez žije s rodičmi a bratom v španielskom mestečku Cervera, kam sa vždy rád vracia. Pomáha s domácimi prácami, prestiera spoločný stôl, upratuje. V rodisku nachádza pokoj od neustáleho presúvania sa v rušnom kolotoči. Vo vnútri útulného domu sa od jeho detstva veľa nezmenilo. Až na jednu vec – pribudla v ňom miestnosť venovaná trofejám. Motocyklový šampión ich má požehnane a neustále pribúdajú.

V nedeľu získal na domácej pôde ďalšiu. Na Veľkej cene Valencie, poslednom podujatí majstrovstiev sveta cestných motocyklov, sa tešil trinástykrát v tejto sezóne. Prekonal tak Austrálčana Micka Doohana z roku 1997. Ten vyhral tucet podujatí z pätnástich, tento rok mal seriál 18 zastávok. „Percentuálne tak Mick dosiahol väčší úspech. Môj rekord teda nie je taký dôležitý,“ vravel skromne Marqúez pre Reuters.

Vo svojich 21 rokoch stihol v MotoGP zlomiť viacero rekordov. Štartové pole ohúril neuveriteľnou dominanciou. V úvodných desiatich podujatiach (od marca do augusta) nenašiel premožiteľa. Napriek tomu, že krátko pred sezónou si v tréningu zlomil ihlicu v pravej nohe a do nového ročníka nevstúpil stopercentne fit. Titul obhájil v predstihu, do konca MS ostávajú ešte štyri podujatia. V čom tkvie výnimočnosť útleho mladíka s nemiznúcim úsmevom?

Brata podporoval odmalička

Rýchle kolesá ho obklopovali odmalička – a on im venoval každú voľnú chvíľu. Vytrvalo si zlepšoval techniku, v každom ohľade bol perfekcionista. „Prvú motorku sme mu kúpili, keď mal štyri roky. Hneď si ju zamiloval,“ vraví otec Roser.

Spolu s manželkou Juliou vychovali profesionálneho jazdca aj z mladšieho syna Álexa. Uplynulá nedeľa bola výnimočná pre rodinu Márquezovcov i pre svetový motorizmus. V najslabšej kategórii Moto3 sa totiž šampiónom stal len osemnásťročný Álex. Dvaja bratia získali titul v tej istej sezóne MS cestných motocyklov vôbec prvý raz v histórii. Marcova radosť z bratovho titulu bola azda ešte väčšia ako zo svojej obhajoby. „Je to úžasné! Oslavoval som pred štartom aj po pretekoch a ešte dlho budem. Užijeme si to, pretože podobný úspech bude veľmi ťažké zopakovať,“ tešil sa Marc v cieli vo Valencii. Ako si spomína na detské časy a svoje začiatky na dvoch kolesách?

„Trávili sme veľa času na asfalte i na štrku. Najprv som sa totiž venoval motokrosu. Väčšinu svojich starých motoriek mám stále doma, v mojom živote hrali významnú úlohu,“ vraví. V prípade súrodencov sa stáva, že mladšiemu zostanú hračky či oblečenie po staršom. U Márquezovcov sa "dedili“ aj motocykle. "Okrem nich mi pripadli aj bratove prilby či rukavice. Vôbec mi nevadilo, že sú použíté. Často sme súťažili v rovnakom čase na rôznych miestach. Otec sledoval moje zápolenie, kým bola mama s Marcom. Ďalší víkend si úlohy vymenili. Venovali sa nám rovnako a nikoho neuprednostňovali,“ spomína Álex.

Marcov talent a výsledky v nižších kategóriách upútali vedenie Hondy. Tímu, ktorý hľadal nástupcu geniálneho Austrálčana Caseyho Stonera. Dvojnásobný majster sveta MotoGP oznámil predčasný koniec kariéry v máji 2012. V rovnakom roku získal Márquez titul v kategórii Moto2. Od vstupu medzi elitu ho delil len krôčik. Aj keď získal v 32 štartoch až 25 pódiových umiestnení, jeho angažovanie jedným z toptímov bol netradičný krok.

V tíme sa boja neznámej krásky

Vo svojej premiérovej sezóne v kráľovskej kubatúre šokoval. Stal sa najmladším majstrom sveta v histórii. Pred ním triumfoval v pozícii nováčika pred 35 rokmi Američan Kenny Roberts. Svetové médiá nešetrili chválou na majstrovstvo zázračného dieťaťa z Pyrenejského polostrova. Písali aj o najveľkolepejšom debute v histórii motošportu.

"Vedeli sme o jeho kvalitách, ale netušili sme, že k nám prišiel skutočný diamant. Už po prvých tréningoch zdolával skúsenejších pretekárov. Jeho jazdecký štýl je unikátny, vždy zo seba vydáva maximum. Občas sa zdá, že motorku nemá pod kontrolou, no pritom ju ovláda dokonale. Pripomína mi Alberta Tombu. Aj tento legendárny lyžiar svojimi slalomovými kúskami ohuroval masy,“ chváli Márqueza šéf Hondy Livio Suppo.

Nevyhol sa ani porovnaniu Márqueza so Stonerom. „Casey bol fenoménom na motocykli, ale povahou úplne odlišný. Marc sa neustále usmieva. Jeho pozitívna dobrá nálada nám v tíme neskutočne pomáha, vďaka nemu sme všetci omladli. Stále však môže prísť nejaká kráska a uniesť ho na opustený ostrov. Potom by sme sa s víťazstvami mohli rozlúčiť,“ vtipkuje Suppo. Zatiaľ nemusí mať obavy. "Momentálne dávam prednosť motorkám. Tie sa aspoň nikdy nesťažujú,“ povedal Marc pre Motorcycle News.

Okrem chvál si však pre svoj chvíľami agresívny štýl a jazdu na hrane vyslúžil aj kritiku. Médiá ho označili za šesťdesiatkilový balíček dynamitu. A ten môže hocikedy vybuchnúť, keď s ním nezaobchádzate opatrne. "Ak nenájdete svoje limity, nemôžete byť skutočne rýchly. Myslím si, že je normálne, keď sa občas dostanem aj za ne. Stále som mladý a učím sa. Vždy je priestor na zlepšenie,“ prezradil pred Red Bulletin. Za riskantné manévre ho traťoví komisári neraz potrestali.

Nepociťuje pri 350-kilometrovej rýchlosti strach? "Viac sa bojím na lodi. Alebo keď plávam v mori a nevidím na dno. Mám fóbiu z toho, že ma niečo stiahne do hlbín,“ odpovedá. Na pozore sa musia mať aj Márquezovi súperi. V Honde má zmluvu do roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moto gp #Marc Márquez