Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nórska spravodlivosť hviezdy nepozná. Northug ide do väzenia

Nórsky bežec na lyžiach Petter Northug dostal za májovú autonehodu pod vplyvom alkoholu neďaleko od Trondheimu trest odňatia slobody na 50 dní.

09.10.2014 14:44
Petter Northug Foto: ,
Petter Northug.
debata

Dvadsaťosemročný dvojnásobný olympijský šampión a deväťnásobný majster sveta musí zároveň zaplatiť pokutu 185-tisíc nórskych korún (približne 22 500 eur). Northug výrazne prekročil maximálnu povolenú rýchlosť a pri nehode sa zranil jeho spolujazdec, ktorého previezli so zraneniami do nemocnice. Northug mal v krvi 1,65 promile alkoholu a z miesta nehody ušiel, polícia ho neskôr zaistila uňho doma.

Northug sa neskôr za nezodpovedné správanie sa verejne ospravedlnil. V Nórsku sa udeľuje za jazdu pod vplyvom alkoholu nad 1,2 promile nepodmienečný trest. Na kruhovom objazde neďaleko Trondheimu bola povolená rýchlosť 40 km/h, Audi A7 išlo pred nehodou aspoň dvakrát rýchlejšie. Prokurátor žiadal minimálne šesťdesiatdňové väzenie a pokutu 200-tisíc nórskych korún. Súd však akceptoval výpoveď Northuga a udelil mu nižší trest.

„Ak sa na to pozerám spätne, nepravdivá výpoveď pri prvom výsluchu na polícii bola chybou. Keď som sa prebudil na policajnej stanici, bol som v šoku a nebol som schopný chápať, čo sa deje. Po nehode som bol v šoku, nerozmýšľal som, čo sa deje. Opustil som auto,“ uviedol pred súdom Northug, ktorý si už dva dni odpykal v cele predbežného zadržania, preto vo väznici strávi 48 dní.

Proti súdnemu rozhodnutiu sa neodvolal. Výška pokuty sa odvíja v Nórsku od pravidelnej mesačnej mzdy. „Môj účtový príjem bol 1,5 milióna nórskych korún za rok,“ priznal Northug súdu. Do väzenia pravdepodobne nastúpi až po skončení sezóny 2014/2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petter Northug