Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Ostrave videli sedem svetových výkonov roka

Na 53. ročníku najvýznamnejšieho atletického podujatia v strednej Európe - Zlatej tretre v Ostrave - padlo v utorok sedem svetových výkonov roka a päť rekordov mítingu.

19.06.2014 13:41
LaShawn Merritt Foto: ,
LaShawn Merritt.
debata

Súčasná najjagavejšia hviezda svetovej atletiky – Usain Bolt – predvádzal po minulé roky v Ostrave skvelé výkony a nezabudnuteľnú šou. V tomto roku si posunul začiatok sezóny a diváci sa ho nedočkali. Organizátori na čele s riaditeľom mítingu a bývalým skvelým oštepárom Janom Železným pritiahli iné lákadlá. Vrcholom bol šprint mužov na 100 m, v ktorom Američan Justin Gatlin časom 9,86 o stotinku prekonal vlastné tohtoročné maximum z Pekingu.

Ťahákom bol aj olympijský víťaz z Pekingu 2008 Lashawn Merritt. „Po sobotňajšom štarte v New Yorku som si dal sprchu až na letisku. Strečing som robil v lietadle a spolucestujúci si asi mysleli, že s nimi cestuje nejaký blázon,“ prezradil na tlačovej konferencii pred podujatím zaujímavú historku. Na 400 m nenašiel premožiteľa a zvíťazil časom 44,16 s, rovnako, ako jeho krajanka Allyson Felixová (22,75) na polovičnej trati.

V skoku do výšky mužov sa Ukrajinec Bohdan Bondarenko pokúšal o prekonanie 240 cm, napokon sa musel uspokojiť aj s rekordom mítingu 233 cm. O motiváciu navyše mal francúzsky žrdkár Renaud Lavillenie.

Organizátori mu pri prekonaní šiestich metrov sľúbili jazdu v športovom aute ako v minulosti Usainovi Boltovi. Výkonom 583 cm sa nielen nepriblížil k vytúženej jazde, ale zaostal aj za minulorčným skokom 592 cm.

Zo slovenských atlétov sa darilo kladivárke Martine Hrašnovej – dosiahla tohtosezónne maximum 74,39 m. Zo šiestich pokusov päťkrát hodila za 70 m. Napriek tomu, že jej to stačilo len na konečné štvrté miesto, bola spokojná.

„Pred súťažou som cítila solídnu formu a verila som, že to môžem hodiť k tejto vzdialenosti. Stretla sa tu svetová špička a padli štyri najlepšie výkony roka,“ povedala 31-ročná členka Dukly Banská Bystrica. Na „zemiakovej“ priečke skončil aj kladivár Marcel Lomnický výkonom 77,91 m i trojskokanka Dana Velďáková. Výkonom 13,91 za limitom na augustové ME v Zürichu zaostala o 4 cm. Avizované pokusy o svetové rekordy vo vytrvalostných disciplínach nevyšli.

Zato slovenský reprezentant Jozef Repčík prekonal na 1000 m trati výkonom 2:17:76 min. bradatý rekord Jozefa Plachého z 5. októrbra 1969. Tento výkon mu v silnej konkurencii stačil na deviate miesto. „Mám splnený limit na európsky šampionát, mohol som bežať bez väčších stresov. Nemyslel som na prekonanie rekordu, zbytočne by mi to zväzovalo nohy. Bolo načase ho však pokoriť a som rád, že sa to podarilo,“ konštatoval 27-ročný rodák z Brezovej pod Bradlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Zlatá tretra v Ostrave