Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľom zeleného stola je Klaun z Leicesteru

V náročnom čase dospievania mu osud uštedril tvrdú ranu. Rakovina ho obrala o otca, ktorý sa so synom lúčil slovami: chcem, aby si sa raz stal majstrom sveta.

06.05.2014 15:28
Mark Selby Foto: ,
Mark Selby s trofejou pre víťaza.
debata

Šestnásťročný chlapec so slzami v očiach, no i odvahou v srdci prikývol. Od toho okamihu si Mark Selby zaumienil, že sen zosnulého otca splní. Po štrnástich rokoch driny a dennodenného odriekania sa to 30-ročnému Angličanovi s tágom v ruke podarilo. V hre zvanej snooker.

Posledný krok na ceste za trofejou pre svetového šampióna urobil Selby v pondelok v noci – len trištvrte hodiny pred polnocou. Vo finále majstrovstiev sveta zdolal krajana, jedného z najrešpekto­vanejších a najtalentovanejších hráčov v histórii snookru Ronnieho O'Sullivana, ktorý vyhral najprestížnejší turnaj už päťkrát a v Sheffielde obhajoval titul z predošlých dvoch rokov. Selby, ktorý prehrával 5:10 napokon zvíťazil v dramatickom závere 18:14 na frejmy.

„Spočiatku som nehral príliš pekný snooker, potom som sa však zlepšil,“ vravel po potopení poslednej gule. „Toto víťazstvo venujem otcovi. Dva mesiace pred jeho smrťou som sa stal profesionálom a sľúbil som mu, že raz budem majstrom sveta,“ dodal 30-ročný sympaťák.

Okrem cennej trofeje si Selby odniesol zo Sheffieldu aj prémiu vo výške 300-tisíc libier (celkovo už s tágom v ruke zarobil takmer 3 milióny). Pri preberaní šeku však potvrdil, že snooker je pre neho v prvom rade vášňou, nie zárobkovou činnosťou.

„Túto hru milujem, no rozhodne nie pre peniaze. Zbožňujem ten pocit, keď sa postavím k stolu a myslím len na to, ako sa pokúsim získať ďalšiu trofej. Peniaze sú v tomto prípade len píjemným bonusom,“ vyslovil sa fanúšik britskej rockovej skupiny Kasabian a futbalistov Leicesteru City, ktorí mu urobili v tejto sezóne obrovskú radosť – návratom do Premier League.

Selby, ktorý sa stal v roku 1999 najmladším profíkom v histórii, vstúpil do klubu legiend. Môže sa totiž pochváliť triumfom na troch najprestížnejších turnajoch planéty. Okrem svetového šampionátu zvíťazil aj na UK Championships (2012) a Masters (2008, 2010, 2013). Pred ním získalo tzv. Trojkorunu len osem hráčov.

„Mark je skvelý hráč, je prototypom snookrového ambasádora vo svete,“ vyhlásil Austrálčan Neil Robertson, ktorý nestačil na čerstvého majstra sveta v semifinále. „Pri Markovi si nikdy nemôžete byť istý víťazstvom. Rád k vám príde od chrbta a zaútočí. Myslím si, že 99-percent hráčov so mnou bude súhlasiť, keď poviem, že je ako z ocele,“ doplnil pre BBC O'Sullivan.

Napriek tomu, že pri hre pôsobí Selby skôr smutne, jeho prezývka je presne opačná: Klaun z Leicesteru. Dôvod je prostý – zbožňuje smiech. „Mám rád, keď sa ľudia v mojom okolí smejú. Často im rozprávam vtipy, aby som ich zabavil,“ tvrdí Selby, ktorého manželka Vikki je taktiež hráčkou snookru, reprezentuje Írsko.

I keď žiadne deti ešte nemajú, nezabúda Selby počas kariéry ani na tých najmenších. V Leicesteri založil akadémiu pre nádejných hráčov snookru do 18 rokov. Vedie ju Alan Perkins – muž, ktorý ešte v detstve objavil v novom majstrovi sveta obrovský talent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Selby