Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na motorke musíte rátať s rizikom, tvrdí bývalý reprezentant

Motokros je divácky atraktívny, ale aj veľmi nebezpečný šport. Svoju odvrátenú tvár ukázal vo štvrtok popoludní, keď na Kamennom kopci pri Myjave na podujatí seriálu Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vyhasol život nádejného motocyklového pretekára.

03.05.2014 17:56
Motokros Foto:
Ilustračné foto
debata

Iba trinásťročný chlapec nezvládol jeden z prvých skokov na trati, nešťastne spadol a život mu nezachránil rýchly zásah záchranárov ani prevoz vrtuľníkom do myjavskej nemocnice.

„Pády a zranenia sú neoddeliteľnou súčasťou motocyklového športu. Bohužiaľ, občas sa prihodí aj takáto tragédia. Pred dvoma rokmi zomrel po nehode počas tréningovej jazdy päťnásobný majster sveta v endure Mika Ahola,“ vysvetľuje Peter Radoczi, hlavný technický komisár Slovenskej motocyklovej federácie (SMF).

Každá trať, na ktorej sa jazdia oficiálne preteky v motokrose, musí podliehať schváleniu od SMF – homologizácii. „Ak zákruty alebo skoky nespĺňajú parametre podľa predpisov medzinárodnej federácie, preteky sa na takejto trati uskutočniť nemôžu,“ tvrdí Radoczi. Trať pre detské kategórie od 13 rokov býva špeciálne upravená, aby neobsahovala príliš náročné skoky.

„Robíme všetko pre to, aby bolo riziko zranenia čo najmenšie, ale motokros je nebezpečný šport a s rizikom treba počítať,“ dodáva.

Okrem toho musia pretekári pred súťažou absolvovať technickú kontrolu motorky a u detí sa kontroluje aj povinné ochranné oblečenie – prilba a rôzne chrániče na kolená, lakte či chrbát. „Každý jazdec musí pred sezónou absolvovať vyšetrenie a doniesť potvrdenie od lekára. Na základe neho dostane pretekársku licenciu. U detí je potrebný súhlas oboch rodičov,“ prezradil Radoczi.

Bývalý slovenský reprezentant v motokrose Tomáš Bučenec (33) má s pádmi i zraneniami skúsenosti. „Najvážnejšie zranenie bola roztrhnutá slezina. Stalo sa mi to pri tréningu, v zákrute, takže som nemal žiadnu rýchlosť a takmer som vykrvácal. Motokros je extrémne náročný šport, pričom počas pretekov sa podmienky na trati výrazne zhoršujú. Ide o veľký adrenalín, no treba byť aj výborne fyzicky pripravený,“ hovorí Bučenec, ktorý bol na pretekoch v Myjave so svojím tímom.

Po skončení kariéry sa venuje mladým jazdcom a často im zdôrazňuje, aké dôležité je byť na preteky dobre pripravený po fyzickej aj psychickej stránke. „Kladiem dôraz na obratnosť, aby chlapci vedeli spraviť premet či salto. Keď spadnú, aby to zvládli podvedome. Niektorí možno práve toto zanedbávajú. V školách sa už dôraz na obratnosť a šikovnosť detí nekladie. Keď chcem od nových adeptov, aby urobili kotúľ letmo, často ani nevedia, o čom hovorím. Nevýhoda detí je aj to, že sa menej boja. Pud sebazáchovy sa zvyšuje až vekom, viem to aj z vlastnej skúsenosti. Na motorke jednoducho musíte vždy počítať s rizikom, či už jazdíte na ceste alebo dráhe,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motokros