Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinec zožal v Soči ovácie. Bol sám. Potlesk sa ušiel aj Putinovi

Pôjdu? Ako sa zachovajú? A ako zareaguje publikum? Príchod ukrajinskej výpravy na plochu štadióna Fišt počas otváracieho ceremoniálu zimných paralympijských hier v Soči pútal pre krízu na polostrove Krym mimoriadnu pozornosť.

07.03.2014 18:58 , aktualizované: 19:34
Paralympiáda, Soči, Ukrajina Foto: ,
Mychajlo Tkačenko nesie ukrajinskú zástavu v Soči.
debata (8)

Ukrajinci v priebehu piatka potvrdili, že v Soči zostanú a zapoja sa do súťaží. Šéf Ukrajinského paralympijského výboru Valerij Šuškevič uviedol, že ich nástup bude mať špeciálny formát, odmietol však prezradiť detaily.

O deviatej hodine večer miestneho času sa za veľkého aplauzu tribún objavil na vozíku s ukrajinskou vlajkou lyžiar a biatlonista Michailo Tkačenko. Bol však sám. Ostatní ukrajinskí paralympionici sa na promenáde výprav nezúčastnili.

Slovenskú vlajku niesol na otvorení zjazdár Jakub Krako, ktorý získal pred štyrmi rokmi vo Vancouvri tri zlaté medaily. V záberoch kamier sa počas ceremoniálu viackrát ocitla tvár ruského prezidenta Vladimira Putina. Napriek tomu, že Rusko čelí v ostatných dňoch ostrej kritike pre okupáciu ukrajinského polostrova Krym, otvorenie paralympiády sa stretlo na sociálnych sieťach s pozitívnym ohlasom.

Prítomnosť ruského prezidenta nakoniec nebola rušivým elementom. Keď Putin predniesol formulku o otvorení hier, ušiel sa mu spontánny potlesk zaplnených tribún. Mediálne špekulácie o tom, že Putin si za expanzívnu politiku voči Ukrajine vyslúži skôr piskot ako potlesk, sa vôbec nenaplnili.

Už v sobotu bude na športoviskách v akcii viacero Slovákov – najviac v areáli Rosa Chutor, kde sa uskutoční mužský a ženský zjazd vo všetkých troch kategóriach – stojaci, sediaci a zrakovo postihnutí. V biatlonovom komplexe Laura sa predstaví v pretekoch na 7,5 km sediacich Vladimír Gajdičiar a miešaný curlingový tím absolvuje paralympijskú premiéru proti USA.

V Soči bude v najbližších dňoch súťažiť 700 paralympionikov zo 44 krajín v 5 odvetviach – zjazdovom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, curlingu a v hokeji na sánkach.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #Ukrajina #Paralympijské hry 2014