Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková sa teší na sviatky, ktoré začne o desať dní skôr

So sezónou je spokojná, hoci z troch finále na veľkých podujatiach vyťažila jedinú medailu. Bronz z majstrovstiev Európy.

04.12.2013 18:24
debata (1)
Danka Barteková. Foto: Ivan Majerský, Ivan Majersky
Danka Barteková Danka Barteková.

„Splnila očakávania. Nie je to zlé, veď pokojne sa môže stať, že príde aj sezóna bez medaily. Navyše šlo o poolympijský rok, v ktorom som plánovala trošku poľaviť. Stále si len zvykám na zmenené finálové pravidlá. Je to pre mňa náročnejšie než v minulosti,“ tvrdí športová strelkyňa Danka Barteková.

Tento rok si okrem nových pravidiel zvykala aj na nové pracovné povinnosti. V júli ju takmer po roku od zvolenia konečne oficiálne uviedli do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Automaticky sa stala i členkou Slovenského olympijského výboru. „Otestovala som si, či dokážem zladiť všetky pracovné povinnosti s tréningom a pretekmi. Myslím, že sa mi to celkom podarilo. Možno na výsledkoch sa to neodrazilo tak, ako niektorí odo mňa očakávajú. No na diplomatickom poli sa vydarilo všetko ako malo, absolvovala som všetky stretnutia a rokovania, kde som chcela byť,“ vysvetľuje 29-ročná skeetarka.

Vďaka svojej pozícii v MOV si dvojnásobná účastníčka olympijských hier (bronzová medailistka z Londýna 2012) na budúci rok po prvý raz vychutná aj atmosféru zimnej olympiády. Pred štartom veľkého športového divadla pobeží aj s olympijskou pochodňou. „Ešte stále neviem presný dátum, bude to medzi štvrtým a siedmym februárom. Veľmi sa na to teším. Účasť na ZOH bude pre mňa skvelý štart do streleckej sezóny, dodá mi to množstvo pozitívnej energie,“ hovorí Barteková.

V Soči by rada videla v akcii viacerých slovenských športovcov, čas na návštevu podujatí však bude mať až v závere olympiády. „Po slávnostnom otvorení si totiž odbehnem zo Soči do Kataru na úvodné preteky sezóny. Tak znie dohoda s trénerom, aby som dostala priepustku na olympiádu. Dúfam, že ešte budem mať možnosť povzbudiť hokejistov. Musia zabojovať, aby sa dostali čo najďalej,“ dodala.

Úspešná strelkyňa už pomaly začína myslieť na blížiace sa vianočné sviatky. „Pre mňa sa začnú už 15. decembra, keď odovzdám všetky podklady do školy. Strávim ich pečením vianočných oblátok, upratovaním a potom s vyloženými nohami pri telke,“ usmieva sa.

Spolu s ostatnými brokármi sa môže Barteková tešiť na, aspoň kozmetickú, úpravu pravidiel od budúceho roka. „Formát zostáva rovnaký, takže body z kvalifikácie sa do vyraďovacej časti neprenášajú. Víťaz kvalifikácie však bude strieľať prvý. Doteraz bol posledný, čo bola nevýhoda, bol pod najväčším tlakom. MOV trvá na tom, aby sa formát finále nemenil. Keďže viac sme dosiahnuť nemohli, aj toto je pozitívny výsledok,“ uviedla.

Prezradila tiež, že priateľ Peter Likér, tréner komárňanských rýchlostných kanoistov, robí pokroky na strelnici, kde piluje trap. „Absolvoval približne pätnásť tréningov. Ide si pokojne zastrieľať aj bezo mňa. Po sezóne som mala veľa povinností, tak sme veľa spoločných tréningov nestihli, ale už sme si dali aj súťaž. Vyhrala som tesne – o dva holuby. Predsa len trapu sa nevenujem a on mi šliape na päty.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková