Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší šampión si musí aj naďalej upratať izbu a postlať posteľ

Má len dvadsať rokov, ale motocyklový šport mu leží pri nohách. V ostatných štyroch rokoch získal tri majstrovské tituly a v nedeľu prepísal historické tabuľky najsilnejšej triedy šampionátu cestných motocyklov MotoGP.

12.11.2013 17:00
Marc Márquez Foto: ,
Marc Márquez.
debata

Marc Márquez v nedeľu odrazil útok minuloročného šampióna Jorge Lorenza a vďaka šiestim víťazstvám a šestnástim pódiovým umiestneniam sa stal najmladším majstrom sveta v kráľovskej kubatúre. Španielsky jazdec uspel vo svojej premiérovej sezóne v MotoGP, čo sa naposledy podarilo Američanovi Kennymu Robertsovi v roku 1978. V záverečných pretekoch vo Valencii mu stačilo skončiť do štvrtého miesta. Jazdou na istotu bez zbytočného rizika nakoniec obsadil tretiu pozíciu. Okrem slávy sa môže tešiť aj z nového auta – BMW mu pripravila špeciálny model M6 Coupé.

„Neviem popísať, ako sa cítim. Splnil sa mi sen. Možno trošku priskoro, keďže pred sezónou som ani nepomýšľal na boj o titul. Mám za sebou vynikajúci rok, ďakujem všetkým v tíme za vynikajúcu podporu a Honde za to, že mi dala príležitosť jazdiť v továrenskom tíme. Veľmi veľa som sa naučil, čo mi v budúcnosti iste pomôže,“ napísal rodák z Carvery v blogu na oficiálnej stránke tímu Honda Repsol.

Márquez tvrdí, že celkový triumf ho nijako nezmení, ostáva stáť nohami pevne na zemi. Zároveň si uvedomuje, že obhájiť titul bude ťažšie. „Zostávam rovnaký Marc, ako som bol doteraz. Bývam s rodičmi a naďalej si budem musieť postlať postel, upratať izbu a prestrieť stôl pred spoločným obedom. Nič sa na tom nemení,“ priznal pre BBC.

Na hlavu mladíka sa hrnú slová chvály od najlepších jazdcov ostatných rokov. Valentino Rossi tvrdí, že na túto sezónu fanúšikovia motocyklového športu nikdy nezabudnú: „Odviedol úžasnú robotu.“ Pridáva sa aj Lorenzo: „Marc má neuveriteľný talent a ambície. Vždy chce vyhrať, na trati vám nedopraje ani sekundu na oddych. Nemá takmer žiadne slabé miesta.“

Dani Pedrosa, ktorý na svoj prvý titul v MotoGP stále čaká, upozorňuje, že Márquez jazdí vždy na hrane. „Často to vyzerá tak, že sa už nevyhne kolízii, ale vždy to má pod kontrolou. Jeho slabá stránka? Azda len chýbajúce skúsenosti. Žiadne iné nemá,“ cituje autosport.com Pedrosu.

Starší z bratov Márquezovcov (sedemnásťročný Álex skončil tento rok štvrtý v kategórii Moto3) začínal v seriáli MS v roku 2008, no v premiérovej sezóne v kubatúre do 125 cc príliš neočaril. treba však dodať, že mal len pätnásť rokov. Len raz sa dostal na pódium a o rok neskôr tento výsledok zopakoval. Celkovo skončil trinásty resp. ôsmy. Od roku 2010 už patrí do motocyklovej špičky. Najprv vďaka desiatim víťazným Veľkým cenám triumfoval v kategórii 125 cc, o rok neskôr zviedol tesný, no neúspešný boj o prvenstvo v Moto2 s Nemcom Bradlom (vyhral sedem VC). V minulej sezóne už s obrovským náskokom triumfoval v Moto2 a tento rok skompletizoval zbierku titulov v kráľovskej kubatúre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moto gp #Marc Márquez