Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspešný automobilový jazdec Štefan Rosina končí kariéru

Najúspešnejší slovenský automobilový pretekár Štefan Rosina koncom tejto sezóny splní sľub, ktorý dal už na začiatku aktuálneho súťažného ročníka 2013. Dvadsaťšesťročný rodák z Púchova sa po pätnástich rokoch pôsobenia v motoristickom športe rozhodol odísť z prostredia prestížnych profesionálnych automobilových súťaží.

25.10.2013 16:30
Štefan Rosina Foto:
Štefan Rosina.
debata

Dôvodom tohto rozhodnutia je fakt, že Štefan Rosina sa tento rok začal intenzívnejšie venovať civilnému povolaniu, ktoré vyštudoval na vysokej škole na Slovensku i vo Veľkej Británii, a motoristické podujatia bude jazdiť už iba zo záľuby.

„V automobilovom športe pôsobím už pätnásť rokov. Začínal som ako desaťročný chlapec v súťažiach motokár, z ktorých som ako 16-ročný prešiel do seriálu Škoda Octavia Cup a neskôr do seriálu Ford Fiesta, ktoré boli dobrým odrazovým mostíkom do kolotoča pretekov Porsche Supercup. V tomto najrýchlejšom a najvýznamnejšom podniku pre plechové autá identickej značky som strávil päť sezón. Debutoval som v ňom ako 19-ročný, čo možno bola vtedy odo mňa aj trúfalosť a prejav veľkého sebavedomia. Dnes by som k tomu už pristupoval pokornejšie. Ale bola to pre mňa veľmi dobrá škola. Som rád, že som v tomto projekte mohol účinkovať. Veľa som sa v Porsche Supercup-e naučil,“ objasnil Štefan Rosina svoju športovú kariéru, ktorú vzácne detailne približuje aj unikátny dokumentárny film „Život v rýchlosti“. Diváci v jeho závere spoznajú aj dôvody, prečo Štefan Rosina odchádza zo sveta profesionálnych jazdcov.

„V seriáloch majstrovstiev sveta FIA GT a v Porsche Supercupe je šanca držať vyrovnaný krok so súpermi iba vtedy, ak sa človek tomuto športu venuje na sto percent. Ak chcete bežať maratón, musíte naň intenzívne trénovať. Keďže už pred rokom som začal pracovať v podnikateľskej sfére, motorizmus nemôžem robiť na sto percent. Na súťažiach nechcem končiť okolo 15. miesta, po pätnástich rokoch som sa teda rozhodol opustiť seriály profesionálnych pretekov. Automobilové preteky budú už iba mojím hobby,“ vysvetlil Štefan Rosina na piatkovej tlačovej konferencii na Slovakia Ringu pri Orechovej Potôni naživo i na filmovom plátne dôvody svojho odchodu do pretekárskeho dôchodku už v 26 rokoch.

Prvý a jediný Slovák, ktorý zvíťazil v oficiálnych pretekoch MS FIA, však pripomenul, že z autodrómov Slovenska, Česka, Maďarska či Rakúska neodchádza úplne, pretože v pozícii amatéra chce ešte účinkovať v regionálnych seriáloch okruhových automobilových pretekov.

Rosina v roku 2009 obsadil v konečnom hodnotení prestížneho seriálu najrýchlejšieho pohárového podujatia na svete Porsche Supercup výborné 3. miesto. Sezónu 2013, ktorá je poslednou v pozícii profesionálneho pretekára, ozdobil 26-ročný Štefan Rosina spolu s Holanďanom Petrom Koxom víťazstvom na pretekoch MS FIA GT3 Series v belgickom Zolderi. Tento majstrovský seriál FIA GT ukončí Štefan Rosina záverečnými pretekmi v azerbajdžan­skom Baku.

„Z doterajšej kariéry, počas ktorej som dosiahol množstvo pekných úspechov, ma mrzia iba dve veci. Mrzí ma, že sa nám nepodarilo vyhrať aspoň jedny preteky v rámci seriálu Porsche Supercup, hoci viackrát som v Supercupe bol druhý a tretí, na najvyšší stupienok som nevystúpil… A mojím restom voči priaznivcom tohto športu na Slovensku je fakt, že sa nám nepodarilo zvíťaziť na veľkom medzinárodnom podujatí na domácom okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni. Kvalifikáciu sme tu vyhrali, ale hlavné preteky doteraz ešte nie. Možno nás tento triumf ešte iba čaká,“ dodal Štefan Rosina.

debata chyba
Viac na túto tému: #motorizmus #Štefan Rosina