Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstrovstvá sveta u susedov. Vodáci súťažia v Tróji

Ani ničivá povodeň na Vltave zo začiatku júna nezlomila vodáckych nadšencov z Prahy. Vďaka úsiliu organizátorov sa na kanáli v Tróji vo štvrtok podľa plánu začnú majstrovstvá sveta vo vodnom slalome. S medailovými ambíciami sa na nich predstaví aj početná slovenská výprava.

12.09.2013 09:00
Jana Dukátová Foto:
Jana Dukátová získala v Prahe pred siedmimi rokmi svoj prvý a v olympijskej disciplíne zatiaľ jediný titul.
debata

Nánosy bahna, zničená elektroinštalácia, zdevastované tribúny i lodenica. Tak to vyzeralo v Tróji ešte pred tromi mesiacmi. Šéf organizátorov Jiří Rohan, dvojnásobný strieborný olympijský medailista v C2, odhadol škody na bezmála 30 miliónov českých korún. Ale obetaví organizátori všetko stihli. Svetový šampionát sa koná v Prahe po siedmich rokoch. Na minulý má zo Slovákov najkrajšie spomienky kajakárka Jana Dukátová, ktorá tu získala svoj prvý a v olympijskej disciplíne zatiaľ jediný titul.

„Nechcem veľmi hovoriť o ambíciách. Veľmi rada by som počas majstrovstiev sveta bola späť v starej forme. Myslím si, že trať v Prahe mi sedí. Teraz sa trochu zmenil charakter vody, keďže po povodniach vymenili gumené prekážky za umelohmotné,“ citovala agentúra SITA 30-ročnú Bratislavčanku. K favoritom súťaže kanoistov patrí už tradične Michal Martikán.

„Sú tu nové prekážky, ale charakter trate zostal presne taký istý ako predtým. Udivuje ma len to, že vodný slalom chceme spraviť atraktívnejší, ale predštartovné úseky a najmä dojazdy do cieľa sú príliš dlhé. Je to zbytočné pre nás i pre divákov. Inak je trať pekná a technicky náročná,“ uviedol dvojnásobný olympijský šampión na stretnutí s novinármi. Tí českí boli zvedaví, či sa Martikán hotuje zaútočiť na šiestu olympijskú medailu v Riu de Janeiro. „Spravím všetko, aby som na olympiáde štartoval, ale je to ešte veľmi ďaleko,“ odvetil kanoista.

Martikán, ale aj ďalší slovenskí reprezentanti sa spoliehajú aj na divácku podporu z brehu. „Veľa Slovákov v meste žije a ďalší sem môžu prísť na výlet, keďže Praha nie je ďaleko,“ dodal majster jednolistového pá­dla.

Na medailu by mali v Tróji útočiť opäť bratia Peter a Pavol Hochschornerovci i ďalšie slovenské deblovky, medzi Martikánových rivalov patria krajania Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a prekvapiť prienikom medzi svetovú elitu môžu mladí kajakári. Vo štvrtok a piatok sú na MS kvalifikačné jazdy, v sobotu a v nedeľu semifinále a finále i preteky hliadok.

Slováci v Prahe
K1 muži: Martin Halčin, Jakub Grigar, Ján Šajbidor, K1 ženy: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová. C1 muži: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, C1 ženy: Katarína Macová. C2 muži: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #MS vo vodnom slalome v Prahe #Jana Dukátová