Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Stuha na instagrame rozpútala škandál. Pre neutrála z Ruska žiadajú vylúčenie z parížskej olympiády

Ruský tenista Karen Chačanov zverejnil na svojom instagrame obrázok svätojurskej stuhy. Učinil tak 9. mája, čiže v deň, keď sa v Rusku oslavuje najvýznamnejší štátny sviatok súvisiaci s koncom druhej svetovej vojny.

15.05.2024 14:28
Karen Chačanov Foto:
Karen Chačanov.
debata (2)

Uvedený symbol vojenského charakteru je zakázaný Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a podľa webu sport.pl žiadajú Ukrajinci jeho vylúčenie z OH 2024 v Paríži.

Stuha svätého Juraja je ruský vojenský symbol s čiernou a oranžovou farbou. Po stáročia sa objavoval ako prvok dekorácií v cárskom Rusku, potom v Sovietskom zväze a súčasnosti aj v Rusku, ktoré už viac ako dva roky vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine.

Rusi túto stuhu vo veľkom využívajú na propagandistické účely súvisiace s útokom na Ukrajinu.

Aryna Sabalenková Čítajte viac Medvedev či Sabalenková sú na olympiáde vítaní. Rusi a Bielorusi môžu hrať v Paríži, no musia splniť podmienku

Chačanov, ktorý na ostatných OH v Tokiu získal striebro vo dvojhre, môže mať teraz problémy pre svoju nepotrebnú aktivitu na sociálnych sieťach.

MOV vyžaduje neutralitu od ruských a bieloruských športovcov, ktorí sa chcú zúčastniť na tohtoročných olympijských hrách vo francúzskej metropole.

Na základe rozhodnutia MOV sa smú pod piatimi kruhmi predstaviť športovci z oboch krajín s neutrálnym statusom, teda bez vlajky, hymny a ďalších národných symbolov.

Kliment Kolesnikov Čítajte viac Ruská hviezda za týchto podmienok na olympiádu nechce: Ale ak mi to naši prikážu, samozrejme pôjdem, vraví Kolesnikov

Šancu nedostanú kolektívy a jednotlivci nesmú byť napojení na silové zložky krajiny – políciu či armádu.

Do Paríža tiež nesmú ísť osoby, ktoré od februára 2022 akoukoľvek formou vyjadrili podporu ruskej vojne na ukrajinskom území.

Podľa Ukrajincov je príspevok Chačanova porušením pravidiel MOV v súvislosti s účasťou Rusov a Bielorusov v Paríži.

„Mal by byť suspendovaný,“ hovorí novinár Serhij Kontorčik z tenisového portálu btu.org.ua. Podľa neoficiálnych správ budú Ukrajinci v tejto veci kontaktovať tenisové úrady a žiadať dištanc pre Chačanova.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #tenis #OH 2024 #Karen Chačanov #svätojurská stuha